Λιονέλ Μέσι στην εθνική Αργεντινής: δέκα χρόνια... αποτυχίες! (pics, vids)

Πέρα από τις συμμετοχές και τα γκολ, βέβαια, (είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της εθνικής ομάδας της πατρίδας του ξεπερνώντας μόλις την περασμένη εβδομάδα τον Γκαμπριέλ Μπατιστούτα) είναι οι τέσσερις χαμένοι τελικοί, τρεις εκ των οποίων συνεχόμενοι. Περίπου μιάμιση ώρα μετά το τέλος του τελικού του Κόπα Αμέρικα στο Νιου Τζέρσεΐ, ο Μέσι εμφανίστηκε ενώπιον των δημοσιογράφων στη μεικτή ζώνη. 

Ήθελε να μιλήσει. Ουδείς, βέβαια, περίμενε ότι αυτό που θα έλεγε εκείνη τη στιγμή ο κορυφαίος παίκτης στον κόσμο θα σόκαρε ένα έθνος. «Σταματώ από την εθνική ομάδα». Στα 29 του. Μέχρι και μερικά δευτερόλεπτα πριν από αυτή την απρόσμενη ανακοίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν ένας περίγελος ο Αργεντινός. Οι συμπατριώτες του έβαλαν εναντίον του: για το χαμένο πέναλτι φέτος, για την νέα αποτυχία να οδηγήσει την Αργεντινή σε έναν τίτλο. Λίγα δευτερόλεπτα μετά την ανακοίνωση του «αντίου», όσοι τον επέκριναν, του ζητούσαν να ανακαλέσει την απόφασή του. 

Ο Μέσι πέταξε λευκή πετσέτα. Παραδόθηκε. Όχι, βέβαια, αμαχητί. Ο ίδιος είπε ότι πάλεψε όσο μπορούσε. Και ότι δεν έχει άλλες δυνάμεις. Από τον Αύγουστο του 2005, όταν ήταν μόλις 18 χρόνων και ο Χοσέ Πέκερμαν τον κάλεσε για πρώτη φορά στην εθνική ομάδα των ανδρών, αυτός που έμελλε να γίνει ηγέτης της «μπιανκοσελέστε» απέτυχε παταγωδώς. Ακόμα και οι οιωνοί ήταν από την αρχή δυσοίωνοι. 

Εκείνο τον Αύγουστο πριν από έντεκα χρόνια η Αργεντινή έδωσε φιλικό με την Ουγγαρία. Στην πρώτη εμφάνισή του με τους μεγάλους, ο Μέσι αποβλήθηκε! Δεν μπόρεσε καν να αγωνιστεί σε ολόκληρο παιχνίδι. Το καλοκαίρι του 2006 είναι στην αποστολή της ομάδας για το Μουντιάλ της Γερμανίας, σκοράρει για πρώτη φορά στη διοργάνωση, αλλά η Αργεντινή αποκλείεται στα προημιτελικά. 

Το 2007 θα ζήσει για πρώτη φορά την απώλεια ενός τροπαίου. Η Αργεντινή χάνει στον τελικό του Κόπα Αμέρικα 3-0 από τη Βραζιλία. Τα χρόνια περνούν, η παλιά φρουρά... αποστρατεύεται, ο Μέσι γιγαντώνεται στη Μπαρτσελόνα και άπαντες περιμένουν να τον δουν να σηκώνει το βάρος και της εθνικής ομάδας. Στο Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής στον πάγκο της ομάδας κάθεται ο Ντιέγο Μαραντόνα. Τον πιστεύει και τον στηρίζει. Η Αργεντινή φτάνει στα προημιτελικά και συντρίβεται από τη Γερμανία. Ο Μέσι δεν βρίσκει ούτε μία φορά το δρόμο προς τα δίχτυα. 

Το 2011 η Αργεντινή είναι η οικοδέσποινα του Κόπα Αμέρικα. Να μια καλή ευκαιρία για να... ξορκίσει το κακό. Η Ουρουγουάη θα επικρατήσει στον τελικό. Άλλο ένα χαμένο τρόπαιο. Το 2014 το Παγκόσμιο Κύπελλο διεξάγεται στη Βραζιλία. Οι Αργεντινοί ονειρεύονται τον Μέσι να σκοράρει στον τελικό του «Μαρακανά» ιδανικά κόντρα στη «σελεσάο». Η «μπιανκοσελέστε» θα είναι στον τελικό, αλλά κόντρα στη Γερμανία. Ο Μέσι είναι... εξαφανισμένος. Είναι, δηλαδή, στον αγωνιστικό χώρο, αλλά είναι άφαντος. Τίποτα. Η «νάσιοναλμανσαφτ» είναι πρωταθλήτρια κόσμου. 

Στο περσινό Κόπα Αμέρικα, ο Μέσι πέτυχε μόλις ένα γκολ και αναδείχθηκε (σκανδαλωδώς) κορυφαίος παίκτης της διοργάνωσης. Αρνήθηκε να αποδεχθεί το βραβείο! Καλύτερος παίκτης ο Μέσι, ο οποίος δεν έκανε τίποτα στον τελικό και είδε τους Χιλιανούς να κατακτούν τον τίτλο; 

Φέτος οι Αργεντινοί ήθελαν εκδίκηση. Στον τελικό του επετειακού Κόπα Αμέρικα αντίπαλός τους και πάλι η Χιλή. Και ο Μέσι να αφήνει... μούσι. Μπας και αλλάξει το γούρι. Και οι συμπατριώτες του πίστεψαν πια ότι ήρθε η ώρα να αποδειχθεί ηγέτης και της εθνικής ομάδας, όχι μόνο της Μπαρτσελόνα. Κάνει καλές εμφανίσεις στα γήπεδα των ΗΠΑ, πετυχαίνει και πέντε γκολ, οδηγεί όντως αυτός την Αργεντινή στον τελικό. 

Οι τελικοί, όμως, θέλουν σθένος. Και δύναμη. Και πάθος. Και ψυχραιμία. Και για να είσαι ηγέτης θέλεις όλα αυτά και πολλά ακόμα. Το άστοχο πέναλτι σήμανε την αντίστροφη μέτρηση. Άλλος ένας τίτλος χάθηκε. 

 

Φέτος, έδειχνε να είναι αποφασισμένος. Πέντε γκολ και πέντε ασίστ με τις οποίες οδήγησε την Αργεντινή στον τελικό, εκεί όμως ήταν ο μοιραίος. Αστόχησε στο πρώτο πέναλτι της ομάδας του στον τελικό και τελικά για μια ακόμη φορά, η Αργεντινή αρκέστηκε στον τίτλο της φιναλίστ.

Ο Μέσι, αποχωρεί από την εθνική ομάδα έχοντας ως μοναδικό τίτλο το χρυσό Ολυμπιακό Μετάλλιο στο Πεκίνο το 2008 όπου η Αργεντινή επικράτησε της Νιγηρίας. Ο καλύτερος ποδοσφαιριστής της ιστορίας, έχοντας κατακτήσει τα πάντα σε συλλογικό επίπεδο, δεν κατάφερε σε βάθος ετών να οδηγήσει την Αργεντινή στην κορυφή του κόσμου. Ο ίδιος ο Μέσι, φαίνεται να μην αντέχει πλέον το βάρος και αποχωρεί... Έχοντας μόνο ένα Παγκόσμια Πρωτάθλημα U20 και ένα χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στο Πεκίνο. Πολύ λίγα για έναν τόσο μεγάλο... 

 

 

Πηγή: sdna.gr

Δειτε Επισης

Και τώρα που τα πήρε όλα, ο Τζόκοβιτς έγινε αθάνατος-Η διαδρομή από τους βομβαρδισμούς ως την κορυφή
Οι δέκα πιο ακριβές μεταγραφές στην ιστορία του ποδοσφαίρου
Το Last Dance του Ντι Μαρία: Η ιστορία του «Αγγέλου» της Αλμπισελέστε
Η συγκινητική ιστορία πίσω από τον πανηγυρισμό του Λαμίν Γιαμάλ
Λαμίν Γιαμάλ: Εκτόξευση μέσα σε έναν χρόνο!
Είκοσι χρόνια από το ελληνικό έπος του Euro 2004-Η πτήση στον έβδομο ουρανό και ο βασιλιάς Ότο
Πρώτος σκόρερ ο... κανένας στο EURO-Τα ακυρωμένα τέρματα, τα αυτογκόλ και ο «καταραμένος» Λουκάκου
Τα 20 wonderkids του παγκόσμιου ποδοσφαίρου-Αυτοί παίζουν στο EURO 2024
Η Μάγχη... βγάζει τον βασιλιά του φετινού Εuro 2024
Δέκα πανέμορφες πόλεις, δέκα έδρες στολίδια-Αυτά είναι τα γήπεδα του Euro 2024