Πιστεύετε στις ανατριχιαστικές συμπτώσεις
22:11 - 28 Ιουνίου 2016
Eίναι πολλές οι συμπτώσεις ανάμεσα στην έκπληξη του 2004 και την... διαγραφόμενη του 2016. Βέβαια, η Ελλάδα έφτασε μέχρι το τέλος και -όσο αισιόδοξος κι αν είναι οποιοσδήποτε- ένα νέο «θαύμα» αντάξιο, αν όχι ανώτερο, του 2004, είναι σαφώς πιο δύσκολο.
Ομως, όσο η Ισλανδία συνεχίζει να... θυμίζει κάτι από Ελλάδα, όλος ο κόσμος θα είναι στο πλευρό της.
Οι συμπτώσεις αγγίζουν τα όρια του... ανατριχιαστικού. Ας δούμε μερικές από αυτές, όντας βέβαιοι ότι αν ψάξει κανείς πιο βαθιά, πιθανότατα θα βρει περισσότερες.
Η Ισλανδία και η Ελλάδα αντιμετώπισαν στον πρώτο τους αγώνα την Πορτογαλία.
Πορτογαλία-Ελλάδα ήταν και ο τελικός του EURO 2004. Στη διοργάνωση του 2016, Ισλανδία και Πορτογαλία μπορούν να βρεθούν ξανά αντιμέτωπες μόνο στον τελικό!
Και η Ισλανδία και η Ελλάδα αντιμετώπισαν στους προημιτελικούς τη Γαλλία.
Οι προπονητές τους ήταν οι δεύτεροι γηραιότεροι. Ο 67χρονος Λαρς Λάγκερμπακ είναι νεότερος μόνο του Αγγλου Ρόι Χότζσον (68) ενώ το 2004 ο Οτο Ρεχάγκελ ήταν 66 ετών, πέντε χρόνια μικρότερος από τον Οτο Μπάριτς (Κροατία).
Στους τέσσερις πρώτους αγώνες για την Ισλανδία έχουν σκοράρει δύο επιθετικοί (Σίγκτορσον, Μπόντβαρσον) και δύο μέσοι (Μπιάρνασον, Τραούστασον). Το ίδιο και για την Ελλάδα πριν από 12 χρόνια (Χαριστέας, Βρύζας - Μπασινάς, Καραγκούνης). Για τους Ισλανδούς έχει σκοράρει και ο σέντερ μπακ Ράγκναρ Σίγκουρτσον. Η Ελλάδα το πετύχε αργότερα, με τον Δέλλα στον ημιτελικό.
Το 2004 πριν από τον προημιτελικό με τη Γαλλία, η Ελλάδα δεν είχε σκοράρει με κεφαλιά, ενώ είχε δύο γκολ με το δεξί (το ένα με πέναλτι) και ένα με το αριστερό. Η Ισλανδία έχει επίσης ένα πέναλτι, ένα γκολ με το αριστερό (Τραούστασον με Αυστρία), ενώ δεν έχει σκοράρει με κεφαλιά
Οι δύο αναπληρωματικοί τερματοφύλακες της Ισλανδίας έχουν επιλέξει τα νούμερα 12 και 13, όπως ακριβώς οι Χαλκιάς, Κατεργιαννάκης το 2004.
Από τους πέντε σκόρερ της Ελλάδας το 2004, οι τρεις φορούσαν το ίδιο νούμερο με τους αντίστοιχους της Ισλανδίας: Το «6» οι Μπασινάς-Ράγκναρ Σίγκουρτσον, το «9» οι Χαριστέας-Σίγκτορσον και το «15» οι Βρύζας-Μπέντβαρσον.
Ο Ρεχάγκελ στηρίχθηκε σε 17 ποδοσφαιριστές σε όλη τη διοργάνωση. Εξι δεν έπαιξαν καθόλου (Χαλκιάς, Κατεργιαννάκης, Γκούμας, Νταμπίζας, Γεωργιάδης, Καφές). Στα πρώτα τέσσερα ματς της Ισλανδίας στο EURO 2016 ισχύει ακριβώς το ίδιο στην Ισλανδία καθώς δεν έχουν πάρει λεπτό συμμετοχής οι τερματοφύλακες Κρίστινσον, Γιάνσον και οι Χάουκσον, Χέρμανσον, Σιγκούργιανσον, Μάγκνουσον.
Μετά το EURO 2004 η Ελλάδα απέτυχε να περάσει στο Μουντιάλ 2006. Στον προκριματικό της όμιλο είχε μεταξύ άλλων την Ουκρανία, την Τουρκία και ένα νεοσύστατο μέλος της UEFA (Καζακστάν). Τον προσεχή Σεπτέμβριο η Ισλανδία ξεκινά την προσπάθεια πρόκρισης στο Μουντιάλ 2018 σε όμιλο που βρίσκονται η Τουρκία, η Ουκρανία και μία «νεοσύλλεκτη», η εθνική ομάδα του Κοσοβου!
Οι αριθμοί «μιλούν» από μόνοι τους.
Η στατιστική απεικόνιση Ελλάδας και Ισλανδίας, αποδεικνύει ότι πρόκειται για ομάδες με πανομοιότυπο αποτύπωμα στο γήπεδο:
ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΕΙΣ
EURO 2004 EURO 2016
Ελλάδα Ισλανδία
Γκολ 5 6
Γκολ κατά 4 4
Τελικές (σύνολο) 29 29
Σουτ στο τέρμα 15 14
Κόρνερ 13 10
Κόρνερ Αντιπάλων 36 30
Οφσάιντ 12 6
Κίτρινες 11 11
Πηγή: www.praktoreio-sport.gr