Τα «σπίτια» του EURO

Στο Σταντ ντε Φρανς, στις 10 Ιουνίου, θα ξεκινήσει το 15ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Στο ίδιο γήπεδο, ένα μηνά αργότερα, θα κλείσει η αυλαία. Το στάδιο, που αποτελεί την έδρα της Εθνικής Γαλλίας, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Μουντιάλ του 1998 και έχει τη μεγαλύτερη χωρητικότητα από τα στάδια – ανάμεσα στα πέντε μεγαλύτερα γήπεδα της Ευρώπης -,  που θα φιλοξενήσουν τη φετινή διοργάνωση. Μπορεί να χωρέσει 80.000 φίλαθλους ενώ ακολουθεί το Βελοντρόμ με 67.000 θέσεις. Η επικύρωση της λίστας με τα δέκα γήπεδα στα οποία θα διεξαχθούν οι 51 αγώνες της διοργάνωσης έγινε από την Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA στις 25 Ιανουαρίου.

Τα τέσσερα στάδια είναι νεοσύστατα, με ένα από αυτά να έχει ανοίξει τις πύλες του μόλις τον περασμένο Ιανουάριο. Πρόκειται για το Σταντ ντε Λυμιέρ στο οποίο μετακόμισε στις αρχές του 2016 η Λυών, ενώ το Νουβό Σταντ ντε Μπορντό, έδρα της Μπορντό, λειτούργησε για πρώτη φορά τέλη Μαΐου του 2015. Τα άλλα δύο καινούργια στάδια είναι το Αλλιάνζ Ριβιερά (έδρα της Νις) και Σταν Πιέρ-Μορουά (έδρα της Λιλ) που λειτούργησαν τον Σεπτέμβριο του 2013 και τον Αύγουστο του 2012 αντίστοιχα. Η ανέγερση νέων σταδίων και ο εκσυγχρονισμός κάποιων άλλων κόστισε περίπου 1,6 δισ. ευρώ.

Το αρχαιότερο στάδιο είναι το Σταντ Ζοφρουά Λυμιέρ που λειτούργησε το 1931. Η έδρα της Σαιντ-Ετιέν πέρασε από τρεις ανακαινίσεις, όσες και το γήπεδο της Μαρσέιγ, Βελοντρόμ, που χρησιμοποιείται από το 1937. Οι αλλαγές στα δύο γήπεδα έγιναν πριν από το Euro 1984, πριν από το Μουντιάλ 1998 και το 2014. Ελέω του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1998 έγιναν διαμορφώσεις και στο Μουνισιπάλ της Τουλούζ, το οποίο ιδρύθηκε το 1937 και υπέστη σημαντικές αλλαγές και το 1949. Πρόκειται για το μικρότερο (χωρητικότητα 33.000 θεατών) από τα δέκα γήπεδα. Όσον αφορά στην έδρα της Παρί Σεν Ζερμέν, ομάδας η οποία κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια στη Γαλλία, λειτουργεί από το 1972 και ανακαινίστηκε πρόσφατα προκειμένου να ανταποκριθεί πλήρως στα κριτήρια της UEFA για το Euro, όπως και το στάδιο της Λανς, Μπολέρ-Ντελελίς, το οποίο χρονολογείται από το 1933.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δειτε Επισης

Μάβερικς-Θάντερ 117-116: Από το -17 στους τελικούς της Δύσης!
MVP για τρίτη φορά στο NBA ο Γιόκιτ, τέταρτος ο Αντετοκούνμπο
Euroleague Final Four-Οι ώρες των ημιτελικών για αιώνιους
Αποθέωση στο αεροδρόμιο για τους θριαμβευτές και τη μεγάλη πρόκριση στο Final Four της EuroLeague
Θρυλική «άλωση» της Βαρκελώνης με ΜακΚίσικ-Παπανικολάου και ο Ολυμπιακός πάει Βερολίνο
Τα άτομα με προβλήματα ακοής, όρασης θα μπορούν να βιώσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες
Θα επηρεάσει ο τραυματισμός του Γιάννη την Εθνική Ελλάδας και το Προολυμπιακό;
Ίρβινγκ και Ντόντσιτς έστειλαν το Ντάλας στα ημιτελικά της Δύσης
Η στιγμή που ο Τζέιμς βούτηξε μέσα στους οπαδούς της Φενέρμπαχτσε, στη σύρραξη της Κωνσταντινούπολης
Φερστάπεν: «Δεν θα παραλύσει η Red Bull με την φυγή του Νιούι»