Σαν σήμερα: Όταν η Γαλλία και ο Ζιντάν κατακτούσαν τον κόσμο! (pics, vids)

'Ηταν 12 Ιουλίου του 1998, όταν το Σταντ Ντε Φρανς φιλοξενούσε τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Γαλλίας, στο ίδιο γήπεδο που δύο μέρες νωρίτερα οι Γάλλοι είδαν την Πορτογαλία να σηκώνει το Ευρωπαϊκό Κύπελλο.

Η Βραζιλία των Ρονάλντο, Ριβάλντο, Καφού, Ρομπέρτο Κάρλος και Ντούνγκα, ήθελε να κάνει το ίδιο πριν 18 χρόνια, αλλά ο Ζινεντίν Ζιντάν και η παρέα του είχαν διαφορετική άποψη. Ο «Ζιζού» εκείνο το βράδυ έβαλε τη σφραγίδα του στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και «φώναξε» με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο ότι μπορεί να μπει στο κάδρο των κορυφαίων του κόσμου, μαζί με Πελέ και Μαραντόνα.

Και τι δεν έκανε ο νυν προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης εκείνο το βράδυ. Παρ' ότι με την μπάλα στα πόδια ζωγράφιζε στο χορτάρι, ο Ζιντάν με δύο κεφαλιές - οβίδες  (27', 45+1') έριξε τους Βραζιλιάνους στο καναβάτσο.

Ειδικά το 2ο γκολ του «Ζιζού» ήρθε στο χειρότερο σημείο για τη Βραζιλία, η οποία προσπάθησε στο δεύτερο ημίχρονο αλλά δεν είχε τον τρόπο να απειλήσει ουσιαστικά, με τον Ρονάλντο να είναι εμφανώς επηρεασμένος από την περιπέτεια που πέρασε πριν την έναρξη του τελικού, ένα περιστατικό για το οποίο κανείς μέχρι σήμερα δεν ξέρει τι πραγματικά συνέβη.

Για όσους δεν θυμούνται, το «φαινόμενο» είχε διακομισθεί στο νοσοκομείο πριν τον τελικό για νευρολογικά τεστ και όλοι περίμεναν ότι δεν θα καταφέρει να αγωνιστεί, τα αποτελέσματα όμως ήταν φυσιολογικά και ο Ρονάλντο ξεκίνησε κανονικά το παιχνίδι μεν, χωρίς να καταφέρει να κάνει τη διαφορά δε.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, και παρά το γεγονός πως από το 68 η Γαλλία έπαιζε με 10 λόγω της αποβολής του Ντεσαγί, στις καθυστερήσεις του αγώνα ήρθε το κερασάκι στην τούρτα από τον Εμανουέλ Πετί, με τον τότε άσο της Άρσεναλ να κάνει το 3-0 και να δίνει διαστάσεις θριάμβου στη νίκη της Γαλλίας.


Ο νυν προπονητής των «τρικολόρ», Ντιντιέ Ντεσάν, σήκωσε το μοναδικό παγκόσμιο τρόπαιο της χώρας στον ουρανό του Σεντ Ντενί, ενώ η αυτοκρατορία των Γάλλων συνεχίστηκε και δύο χρόνια αργότερα με την κατάκτηση του Euro 2000.

Βραζιλία (Ζαγκάλο): Ταφαρέλ, Καφού, Τζούνιορ Μπαϊάνο, Αλνταΐρ, Ρομπέρτο Κάρλος, Σέζαρ Σαμπάιο (73' Εντμούντο), Ντούνγκα, Λεονάρντο (46' Ντενίλσον), Ριβάλντο, Ρονάλντο, Μπεμπέτο

Γαλλία (Ζακέ): Μπαρτέζ, Λιζαραζού, Ντεσαγί, Λεμπέφ, Τιράμ, Ντεσάν, Πετί, Καρεμπέ (57' Μπογκοσιάν), Ζιντάν, Τζορκαέφ (74' Βιεϊρά), Γκιβάρς (66' Ντουγκαρί)

Τα γκολ του τελικού με περιγραφή Μανώλη Μαυρομάτη:

Τα στιγμιότυπα

Πηγή: sdna.gr

Δειτε Επισης

Η δεκάδα παικτών εκτός Top 6 που ξεχώρισε στη φετινή Premier League
Η πολύμηνη τιμωρία του Σα Πίντο, η στήριξη Πετρίδη και η δικαίωση με την κούπα του πρωταθλητή
Το μεταφυσικό θαύμα της Μπάγερ Λεβερκούζεν είναι ήδη στα βιβλία της ιστορίας
Πώς ο Μεντιλίμπαρ πήρε την ταυτότητα του Εμερι…
MVP για τρίτη φορά στο NBA ο Γιόκιτ, τέταρτος ο Αντετοκούνμπο
Euroleague Final Four-Οι ώρες των ημιτελικών για αιώνιους
Αποθέωση στο αεροδρόμιο για τους θριαμβευτές και τη μεγάλη πρόκριση στο Final Four της EuroLeague
Θρυλική «άλωση» της Βαρκελώνης με ΜακΚίσικ-Παπανικολάου και ο Ολυμπιακός πάει Βερολίνο
Τα άτομα με προβλήματα ακοής, όρασης θα μπορούν να βιώσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες
Θα επηρεάσει ο τραυματισμός του Γιάννη την Εθνική Ελλάδας και το Προολυμπιακό;