1937: Η τηλεόραση πάει γήπεδο (video + pics)

Ήταν 16 Σεπτεμβρίου 1937 όταν η τηλεόραση του BBC που τότε έκανε τα πρώτα της δειλά βήματα αποφάσισε να βάλει για πρώτη φορά τηλεοπτικές κάμερες σε ένα γήπεδο και να δείξει ένα ποδοσφαιρικό αγώνα. Ποδοσφαιρικός αγώνας τρόπος του λέγειν γιατί αυτό που είδαν οι λίγοι Λονδρέζοι στο μεγάλο κουτί που είχε εγκατασταθεί στο σαλόνι τους ήταν ουσιαστικά ένας αγώνας προπόνησης.
Η Άρσεναλ εκείνη την εποχή ήταν η… Μπαρτσελόνα της εποχής. Το ποδόσφαιρο που έπαιζε μάγευε τα πλήθη κι ήταν ένα σκαλί σε δυναμικότητα παραπάνω από τις άλλες ομάδες. Όμως το οικογενειακό διπλό της Α’ ομάδας με τη Β’ το διάλεξαν όχι εξ αιτίας της δυναμικότητας της ομάδας, αλλά της εγγύτητας του γηπέδου.
Το «Χάιμπουρι», η τότε έδρα των «κανονιών» ήταν κοντά στο «Αλεξάντερ Παλάς θίατερ» από το οποίο το BBC εξέπεμπε το πρόγραμμά του. Η μετάδοση κράτησε μόλις 15 λεπτά, αλλά η εμφάνιση των τεράστιων μηχανών λήψης κέντρισαν το ενδιαφέρον των ποδοσφαιριστών. Το πρόγραμμα του BBC εκείνης της μέρας κράτησε μόλις μία ώρα. Από τις 3 έως τις 4 το μεσημέρι. Στο ζωντανό ποδοσφαιρικό ματς αντιστοιχούσαν 15 μόλις λεπτά. Από τις 15.40 έως τις 15:55. Είχαν προηγηθεί ένα δεκάλεπτο με τα «κινηματογραφικά επίκαιρα» κι ακολουθούσε ένα πεντάλεπτο με κινούμενα σχέδια. Την παρουσίαση είχε αναλάβει ο Τζορτζ Αλισον, γενικός διευθυντής της Αρσεναλ και σχολιαστής στο ραδιόφωνο του BBC.
 

 
Λίγο νωρίτερα, οι Γερμανοί, στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1936 είχαν εγκαταστήσει ένα πειραματικό τηλεοπτικό σταθμό. Σε κεντρικά σημεία του Βερολίνου είχαν τοποθετήσει τηλεοπτικούς δέκτες που μετέδιδαν εικόνες από το Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου και στιγμιότυπα από τα αγωνίσματα στίβου.
Στις 15 Νοεμβρίου 1936 πάλι οι Γερμανοί επεχείρησαν να δείξουν τον αγώνα Γερμανίας – Ιταλίας. Όμως οι τηλεοπτικοί δέκτες περισσότερη ώρα έδειχναν «χιόνι» και λιγότερο μπάλα. Ήταν τα πρώτα τεχνικά προβλήματα.
Στις 30 Απριλίου 1938 το BBC επεχείρησε να μεταδώσει τον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας από το Γουέμπλεϊ. Αντίπαλοι η Σάντερλαντ με τη Πρέστον. Κι εδώ υπήρχαν πολλά τεχνικά προβλήματα που έσπασαν τα νεύρα των 10.000 τηλεθεατών. Στο γήπεδο ήταν 93.497. Ποιος να φανταζόταν ότι σε μερικά χρόνια θα άλλαζε δραματικά ο συσχετισμός.
Λίγο αργότερα μεταδόθηκε το Αγγλία Σκωτία με υποφερτή εικόνα που πέρασε στην ιστορία ως το πρώτο ματς χωρίς τεχνικά προβλήματα!
Στην Ολλανδία στις 24 Σεπτεμβρίου 1950 η Αϊντχόφεν μεταδίδει αγώνα πρωταθλήματος. Ο λόγος προφανής. Η “Philips» ήταν χορηγός της ομάδας κι ήθελε να παρακινήσει τον κόσμο να αγοράσει τηλεοπτικές συσκευές. Οι άλλες όμως ομάδες αντέδρασαν και οι μεταδόσεις διακόπηκαν.
Στη Γαλλία στις 4 Μαΐου 1952 η TF1 μεταδίδει τον τελικό του Κυπέλλου Γαλλίας με αντιπάλους τη Νις και τη Μπορντό και στις 9 Οκτωβρίου το Γαλλία – Γερμανία. Την παραμονή του αγώνα πουλήθηκαν περισσότερες από χίλιες τηλεοπτικές συσκευές, ενώ μέχρι τότε είχαν πουληθεί μόλις 40.000!
Η RAI στην Ιταλία μία μέρα μετά την έναρξη της λειτουργίας της, στις 3 Ιουνίου 1954, ξεκινά την εκπομπή «Ντομένικα Σπορτίβα» με στιγμιότυπα από τους αγώνες πρωταθλήματος.
Στις 6 Ιουνίου 1954 οκτώ χώρες ιδρύουν την Eurovision που στόχο έχει την ανταλλαγή τηλεοπτικών προγραμμάτων. Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ελβετία, Ολλανδία, Βέλγιο και Δανία ανοίγουν νέους ορίζοντες, έστω και χωρίς να το ξέρουν καλά καλά στις τηλεοπτικές μεταδόσεις.
Το συνειδητοποιούν από τις 16 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου όταν μεταδίδουν αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου από την Ελβετία. Ο κόσμος στήνεται μπροστά στη τηλεόραση και τότε όλοι καταλαβαίνουν ότι ποδόσφαιρο και τηλεόραση θα αποτελέσουν ένα αχώριστο δίδυμο. Το πρώτο παιχνίδι που μεταδίδεται είναι το Γαλλία – Γιουγκοσλαβία. Η Ιταλία θα περιμένει μέχρι τις 24 Ιουνίου για να δείξει το ματς της «σκουάντρα αντζούρα» με την Αίγυπτο.
Η ισπανική τηλεόραση άργησε να μπει στο χορό. Μόλις το 1960 μεταδίδει ζωντανά τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών με αντιπάλους τη Ρεάλ και τη Φιορεντίνα. Είναι 30 Μαίου 1957 και το μετέπειτα Τσάμπιονς Λιγκ παίρνει τη θέση του στην τηλεοπτική ιστορία. Δύο χρόνια αργότερα, το 1959 οι Ισπανοί θα προσφέρουν και το πρώτο «ελ κλάσικο» ζωντανά από τη Μαδρίτη.
Η πρώτη υπερατλαντική μετάδοση αγώνων Παγκοσμίου Κυπέλλου γίνεται το 1962 από το Μουντιάλ της Χιλής. Από τις 30 Μαίου έως τις 17 Ιουνίου οι Ευρωπαίοι τηλεθεατές βλέπουν τι γίνεται στην άλλη άκρη (κυριολεκτικά) του κόσμου!
Στις 22 Αυγούστου 1964 το BBC εγκαινιάζει τον «αγώνα της ημέρας» με το ματς πρωταθλήματος Λίβερπουλ – Άρσεναλ.
Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966 είναι η αποθέωση της τηλεοπτικής κάλυψης. Το BBC δημιουργεί σχολή κάλυψης για ποδοσφαιρικούς αγώνες. Μέχρι το 1980 όλοι οι τηλεσκηνοθέτες ακολουθούσαν τον αγγλικό… μπούσουλα όταν έδειχναν ένα ματς. Για πρώτη φορά πολλοί έλεγαν «θα δω το ματς στη τηλεόραση για να το δω καλύτερα!»
Την ίδια εποχή η ΕΡΤ που είχε αρχίσει πειραματικές εκπομπές από τον Φεβρουάριο του 1966 με ενέργειες του Κώστα Σισμάνη ο οποίος είχε εργαστεί στο BBC καταφέρνει να εξασφαλίσει σε φιλμ ολόκληρους ποδοσφαιρικούς αγώνες του Μουντιάλ. Το φιλμ έρχεται αεροπορικώς και με καθυστέρηση 2-3 ημερών μεταδίδεται από το κανάλι σε περιγραφή του Γιάννη Διακογιάννη.
Όσο για τον πρώτο αγώνα που μεταδόθηκε από ελληνικό γήπεδο ήταν ο αγώνας της Ελλάδας με την Ελβετία (4-1) για τα προκριματικά του ΠΚ του Μέξικο. Ο αγώνας έγινε στο Καυτατζόγλειο. Στην περιγραφή ήταν και πάλι ο Γιάννης Διακογιάννης.
Πηγή: sdna.gr, retrosport
  

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Καυγάς σε ζωντανή σύνδεση ανάμεσα σε Μπόμπαν και Ζλάταν-«Ποια είναι η δουλειά σου;»
Μπαρτσελόνα: Οι ειδικές εξετάσεις για την αναγέννηση του Πέδρι και το πλάνο για τους συνεχόμενους τραυματισμούς
Champions League: Μπαρτσελόνα και Άρσεναλ μπαίνουν στον... χορό των «αστεριών»
«Σφαγή» σε Μπέργκαμο και ματσάρα στη Μαδρίτη στο φινάλε της 1ης αγωνιστικής του νέου Champions League
Τέλος ο Ντε Ρόσι από τη Ρόμα-Στη θέση του ο Γιούριτς
Κέιν, Μπαμπέ και Γιλντίζ τα πρόσωπα της πρεμιέρας του Champions League
Champions League: Γιατί Μάντσεστερ Σίτι και Τζιρόνα μπορούν να παίζουν μαζί στη διοργάνωση
Πέθανε ο Τοτό Σκιλάτσι
Απολύθηκε ο θρύλος της Ρόμα, Ντανιέλε Ντε Ρόσι
Champions League: Ρεβάνς τελικού για Σίτι και Ίντερ, «δοκιμασία» για την Παρί Σεν Ζερμέν