Οι ρίζες και η έννοια του χατ-τρικ

Το χατ τρικ ή χατ-τρικ (αγγλ. hat-trick) είναι o όρος που χρησιμοποιείται σε διάφορα αθλήματα για να δηλώσει την επιτυχία ενός αθλητή, ο οποίος έχει επαναλάβει μια επιτυχία τρεις φορές, όπως τρία τέρματα (γκολ) ή τρεις συνεχόμενες νίκες σε αγώνες. Αρχικά εμφανίστηκε στα αγγλικά για να περιγράψει την εξαιρετική απόδοση και  επιτυχία ενός αθλητή στο κρίκετ.
Στην Κύπρο και όχι μόνο έχει επικρατήσει να χρησιμοποιείται κυρίως στο ποδόσφαιρο για να δηλώσει την επίτευξη τριών τερμάτων σε έναν αγώνα από τον ίδιο παίκτη. Τα τέρματα μπορούν να επιτευχθούν σε οποιαδήποτε περίοδο του αγώνα, είτε στην κανονική περίοδο είτε στην παράταση, αλλά όχι στην διαδικασία των πέναλτι, για ευνόητους λόγους. Παλαιότερα μάλιστα ίσχυε ένας άγραφος κανόνας, να δίνεται στον παίκτη που σημείωνε μια τέτοια επιτυχία η μπάλα του αγώνα ως έπαθλο.
 
Ξεχωρίζουν όμως τα χατ τρικ μεταξύ τους; Υπάρχει διαφορά στον τρόπο με τον οποίο πετυχαίνουν δυο παίκτες από τρία γκολ; Υπάρχει ένα χατ τρικ με «μεγαλύτερη αξία» ανάμεσα σε όλα;
 
Η απάντηση είναι πως ναι!
Προπολεμικά στο ποδόσφαιρο, ο όρος χρησιμοποιούταν για τρεις επιτυχίες μέσα σε ένα και μόνο ημίχρονο. Μάλιστα, ο όρος «χατ τρικ» χρησιμοποιούνταν στην περίπτωση το σύνολο των τριών γκολ πληρούσε τις εξής προδιαγραφές:
1) σημειώνονταν όλα σε ένα ημίχρονο και όχι σε διαφορετικά
2) αφορούσε τις επιτυχίες με τρία συνεχόμενα γκολ, χωρίς να διακόπτονται από τέρμα που πέτυχε άλλος παίκτης
3) ο παίκτης κατάφερνε να σκοράρει το καθένα από τα τρία γκολ με διαφορετικό τρόπο: ένα με το δεξί πόδι, ένα με το αριστερό και ένα με το κεφάλι!
Αυτό ήταν λοιπόν το χατ τρικ, μέχρι ενός σημείου ιστορικά τουλάχιστον. Επιτυχίες που δεν πληρούσαν τις παραπάνω προδιαγραφές δεν ήταν «αυθεντικά χατ τρικ», αν και βέβαια κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να αποδειχθεί ιστορικά. Με τη σταδιακή ανάπτυξη όμως των αμυντικογενών συστημάτων στο άθλημα και τη συνεπαγόμενη μείωση του αριθμού τερμάτων που σημειώνονταν, επεκτάθηκε και καθιερώθηκε η χρήση του όρου για επιτυχίες που αφορούσαν οποιαδήποτε χρονικά σημεία του αγώνα, δίχως περιορισμούς ως προς το αν επιτεύχθηκαν με διαφορετικό τρόπο ή αν τα τέρματα ήταν συνεχόμενα, χωρίς κάποιος άλλος, συμπαίκτης ή αντίπαλος, διακόπτει το σερί των γκολ αυτού που σημειώνει το χατ τρίκ!
Για τους Άγγλους ο ορισμός αναφέρεται κανονικά σε τρία γκολ ενός παίκτη σε ένα ματς, αλλά όχι όπως να ‘ναι. Θα πρέπει να μπουν με το αριστερό, το δεξί πόδι και το κεφάλι.
 
Οι Γερμανοί πάλι για να θεωρήσουν γνήσιο ένα χατ τρικ, αυτό θα πρέπει να έχει επιτευχθεί, δίχως να έχει μεσολαβήσει γκολ άλλου παίκτη.
 
Τούτη την τελειότητα όμως πλέον δεν την αναζητούμε. Στις μέρες μας έχει επικρατήσει ο όρος χατ τρικ ακόμα και εάν τα γκολ μπουν χωρίς διαφορετικούς τρόπους ή στη σειρά από κάποιον συγκεκριμένο.
 
 

Δειτε Επισης

Η ανακοίνωση της Πάφου για τον τελικό κυπέλλου
Επιστολή της Πάφου στην ΚΟΠ για αλλαγή έδρας του τελικού κυπέλλου
Αφιερωμένες αγωνιστικές για την τελική φάση του EURO
Δύο παιχνίδια για την 11η αγωνιστική στον δεύτερο όμιλο
Στην Περιστερώνα ο τελικός Κυπέλλου Apollon Ladies-Λευκοθέα Λατσιών
Σύσκεψη την Πέμπτη για τον τελικό κυπέλλου-Καθορίζεται ο αριθμός εισιτηρίων και η ώρα
«Η ΑΕΚ μπορεί να έχει κάποιους παίκτες πιο ποιοτικούς, όμως ο ΑΠΟΕΛ είναι καλύτερος ως σύνολο»
To πρόγραμμα της τελευταίας αγωνιστικής στη δεύτερη κατηγορία
Στην Περιστερώνα τις 26 Απριλίου ο τελικός Apollon Ladies-Λευκοθέα Λατσιών
Μίλησε για το μέλλον του ο Πίττας και το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την ΑΪΚ