Οι 12+1 αλλοδαποί που τραγούδησαν τον Εθνικό Ύμνο
09:37 - 13 Νοεμβρίου 2017

Ο κορυφαίος ξένος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του Απόλλωνα. Οι φίλοι της λεμεσιανής ομάδας πίνουν νερό στ’ όνομα του Σέρβου μέσου, ο οποίος αγωνίστηκε 250 φορές και πέτυχε 78 γκολ με τη φανέλα των «γαλάζιων». Στην Εθνική ο Σπόλιαριτς έπαιξε 28 παιχνίδια και πανηγύρισε οκτώ τέρματα.
Από τους κορυφαίους επιθετικούς που πάτησαν το πόδι τους στην Κύπρο και τίμησε με την παρουσία του το κυπριακό ποδόσφαιρο αγωνιζόμενος σε ΑΠΟΕΛ και Ανόρθωση. Κλήθηκε για πρώτη φορά στην Εθνική Κύπρου από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη το 1994 και μέτρησε συνολικά 8 γκολ σε 37 συμμετοχές με το εθνόσημο στο στήθος.
Ο αείμνηστος ψιλόλιγνος Σέρβος αγαπήθηκε όσο λίγοι στην Κύπρο. Έπαιξε σε Άρη, Ανόρθωση και ΑΕΛ και ήταν υπόδειγμα επαγγελματία και σπουδαίος ποδοσφαιριστής. Αγωνίστηκε πέντε φορές στην Εθνική Κύπρου.
Συνέδεσε το όνομα του με τον Εθνικό Άχνας τη φανέλα του οποίου τίμησε από το 1993 μέχρι το 2007 και παρέμεινε πιστός αν και τον φλέρταραν μεγάλες κυπριακές ομάδες. Είχε την τιμή ν’ αγωνιστεί τρεις φορές με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, χωρίς να καταφέρει να χριστεί σκόρερ.
Ένα όνομα, μια ιστορία. Ο Γερμανός δεν χρειάζεται συστάσεις. Πρώτος ξένος σκόρερ στην ιστορία του κυπριακού ποδοσφαίρου με 236 γκολ. Δίκτυα βρήκε και με τη φανέλα της Εθνικής Κύπρου τρεις φορές στις μόλις πέντε συμμετοχές του.
Αγωνίστηκε στο κυπριακό πρωτάθλημα για εννέα συναπτά έτη (2000-2009) σε Απόλλωνα, Διγενη, Ομόνοια και Ανόρθωση), ενώ ακολούθως όταν επέστρεψε από την Ελλάδα (Καβάλα) φόρεσε τη φανέλα της Αλκής. Στα τελειώματα της καριέρας του αγωνίστηκε και στη Νέα Σαλαμίνα, ενώ οι 25 συμμετοχές (1 γκολ) με την Εθνική Κύπρου, αποτελούν παράσημο στην καριέρα του Μαυροβούνιο ποδοσφαιριστή.
Από τους κορυφαίους ακραίους μπακ που έπαιξαν μπάλα στα κυπριακά γήπεδα. Πανηγύρισε τίτλους σε Ανόρθωση και ΑΠΟΕΛ, ήταν μέλος της ιστορικής πρόκρισης της «Κυρίας» επί της Τραπεζούντας και της επικής πορείας του ΑΠΟΕΛ στους 8 του Τσάμπονς Λιγκ το 2011/12. Αν και πήρε την κυπριακή υπηκοότητα το 2009 έπαιξε πρώτη φορά στην Εθνική το 2010, και μέτρησε συνολικά 12 συμμετοχές.
Εκ των πρωταγωνιστών της πρόκρισης της Ανόρθωσης στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ το 2008 έμεινε μια εξαετία στην ομάδα της Αμμοχώστου της οποίας διετέλεσε και αρχηγός προτού μετακομίσει στον Απόλλωνα το καλοκαίρι του 2010. Την χρονιά εκείνη κλήθηκε από τον Άγγελο Αναστασιάδη στην Εθνική Κύπρου και αγωνίστηκε κόντρα στη Δανία για τα προκριματικά του Γιουρο 2012.
Παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ποδοσφαιριστών οι Ντόσα Τζούνιορ και Βίνσεντ Λαμπάν πήραν κυπριακή υπηκοότητα το καλοκαίρι του 2012 και κλήθηκαν από τον Νίκο Νιόπλια. Εκ τότε είναι βασικά γρανάζια της Εθνικής και είναι μόνιμα στις κλήσεις του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. Ο Λαμπάν αγωνίστηκε σε 18 παιχνίδια και πέτυχε δύο γκολ, ενώ ο αμυντικός της ΑΕΛ έπαιξε 20 αγώνες και πέτυχε ένα τέρμα.
Πήρε την κυπριακή υπηκοότητα, κλήθηκε στην Εθνική για τον αγώνα με την Ανδόρα τον Ιούνη του 2015 αλλά δεν έπαιξε ποτέ με τα γάντια του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος.