Τι αναφέρει ο κανονισμός για το χέρι του Καρό

Η φάση που καθόρισε το χθεσινό βαρωσιώτικο ντέρμπι ήταν αναπόφευκτα και αυτή που «σήκωσε» τις περισσότερες συζητήσεις. Στο 89’ της αναμέτρησης στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» η Ανόρθωση κέρδισε πέναλτι, όταν σε σέντρα του Σιβού η μπάλα χτύπησε στο χέρι του Καρό και ο Βασίλης Δημητρίου καταλόγισε παράβαση.

Ο παίκτης της Νέας Σαλαμίνας διαμαρτυρήθηκε ότι βρήκε πρώτα την μπάλα με το κεφάλι κι από εκεί εξοστρακίστηκε στο -(όντως) απλωμένο, αλλά σε εξαιρετικά κοντινή απόσταση- χέρι του. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τον τηλεοπτικό φακό, όπως επίσης και το γεγονός ότι το χέρι του Καρό βρέθηκε στο ύψος του κεφαλιού του μετά από κλοτσιά του Άλβες.

Ποιο ρόλο όμως παίζουν ο εξοστρακισμός της μπάλας, η (φυσική ή αφύσικη) θέση του χεριού και η πρόθεση στον καταλογισμό ενός πέναλτι; Ο REPORTER παραθέτει το σχετικό απόσπασμα από τους Κανόνες Παιχνιδιού 2017/18 (Laws of the Game 2017/18) που συνέταξε η IFAB κα έχει υιοθετήσει η FIFA:
 

Παίξιμο της μπάλας με το χέρι
Το παίξιμο της μπάλας με το χέρι αφορά μια εσκεμμένη ενέργεια ενός παίκτη να κάνει επαφή με τη μπάλα με το χέρι ή τον βραχίονα.
 
Πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τ’ ακόλουθα:
-η κίνηση του χεριού προς τη μπάλα (όχι της μπάλας προς το χέρι)
-η απόσταση μεταξύ του αντιπάλου και της μπάλας (απρόσμενη μπαλιά)
-η θέση του χεριού δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει παράβαση
-το άγγιγμα της μπάλας με αντικείμενο που κρατιέται στο χέρι (αντικείμενο ένδυσης, υπόδησης, επικαλαμίδα, κ.λπ.) είναι παράβαση
-το χτύπημα της μπάλας μ’ ένα αντικείμενο που ρίχνεται (παπούτσι, επικαλαμίδα, κ.λπ.) είναι παράβαση
 
Με βάση το τρίτο κριτήριο γίνεται αντιληπτό ότι η απόφαση του διαιτητή δεν βασίστηκε στη θέση του χεριού του αμυντικού, αλλά στην πρόθεση, έκρινε δηλαδή ότι έγινε εσκεμμένη ενέργεια για επαφή της μπάλας με το χέρι ή τον βραχίονα, όπως αναφέρεται στο ξεκίνημα του κανονισμού.

Ο παίκτης της Νέας Σαλαμίνας αντιτείνει ότι δεν υπήρχε εσκεμμένο χέρι, καθώς α) πρόθεσή του ήταν να παίξει την μπάλα με το κεφάλι, όπως και έπραξε σε πρώτο χρόνο και β) το χέρι του παίρνει ύψος και φτάνει σχεδόν στο ύψος του κεφαλιού του όχι από δική του κίνηση, αλλά από λάκτισμα του αντιπάλου.
 

Δειτε Επισης

Θλίψη στους πράσινους-Έφυγε από τη ζωή ο «Μιχαλάκης της ΟΜΟΝΟΙΑΣ».
Στο πλάι του Φλικ η Μπαρτσελόνα: «Το επιβαρυμένο πρόγραμμα είναι εις βάρος των πραγματικών αστέρων»
Η απάντηση του Τσάμπι Αλόνσο στις φήμες για την Ρεάλ Μαδρίτης-«Δεν μιλάω για εικασίες»
Πρώην παίκτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει 7πλάσια περιουσία από τον Κριστιάνο Ρονάλντο
Γκουαρντιόλα: «Δεν είναι κακό να αγωνιζόμαστε για την πρόκριση στο Champions League»
Λύγισε τη Ναντ και καθάρισε με τη σωτηρία η Ρεν
Διαθέσιμος για 65-70 εκατ. ευρώ το καλοκαίρι ο Γκιόκερες
Premier League - 33η αγωνιστική: Ο κλοιός σφίγγει και ο χρόνος της Τσέλσι λιγοστεύει
Πένθος στην Κροατία: Βρήκε τραγικό τέλος σε τροχαίο ο παλαίμαχος διεθνής, Πόκριβατς
Τα δεδομένα για τον Εμπαπέ ενόψει του τελικού του Copa Del Rey