Το παράσημο μίας καριέρας που όλοι κορόιδευαν
14:07 - 08 Δεκεμβρίου 2017
Όταν ο ιστορικός του μέλλοντος ρωτήσει μετά από 50 χρόνια: «ποιος Κύπριος τερματοφύλακας έπαιξε πρώτος σε αγώνα ευρωπαϊκής διοργάνωσης;», πιθανολογώ πως οι πλείστες απαντήσεις που θα λάβει θα είναι λανθασμένες.
Η 7 Δεκεμβρίου είναι ιστορική μέρα για τον Τάσο Κίσσα. Ο Κύπριος τερματοφύλακας πήρε το δώρο που του έκανε ο Σωφρόνης Αυγουστή στον αγώνα με την Έβερτον και έγινε ο πρώτος Κύπριος τερματοφύλακας που συμμετέχει σε αγώνα ομίλων ευρωπαϊκής διοργάνωσης.
13 (!) συμμετοχές κυπριακών ομάδων σε ομίλους Τσάμπιονς και Γιουρόπα Λιγκ έχουν καταγραφεί τα τελευταία εννέα χρόνια, από το 2008 και την παρθενική πρόκριση της Ανόρθωσης στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης μέχρι σήμερα.
Σε αυτή την πορεία την εστία των κυπριακών ομάδων υπερασπίστηκαν 13 τερματοφύλακες. Οι Μπεκιάι, Νάγκι (Ανόρθωση), Χιώτης, Πάρντο, Βάτερμαν, Γκουντίνιο, Πέρεθ (ΑΠΟΕΛ), Φορτίν, Νέγκρι (ΑΕΚ), Ντεγκρά (ΑΕΛ), Βάλε, Χίντι, Κίσσας (Απόλλωνας).
Το επίτευγμα του Τάσου Κίσσα θα μείνει χαραγμένο στην ιστορία και ενδεχομένως να περάσουν άλλα τόσα χρόνια χωρίς τη συμμετοχή Κύπριου τερματοφύλακα σε αγώνα ομίλων ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Η καριέρα του Τάσου Κίσσα άρχισε τη σεζόν 2007/08 οπότε κατέγραψε την πρώτη συμμετοχή του στην πρώτη ομάδα του ΑΠΟΕΛ.
Ουδέποτε δεν κέρδισε θέση βασικού και τα περισσότερα χρόνια της εννιαετούς θητείας του στον «Αρχάγγελο» δεν ήταν καν δεύτερος τερματοφύλακας της ομάδας, αλλά τρίτος και κατά συνέπεια εκτός αποστολής στα πλείστα παιχνίδια της σεζόν.
Οι οκτώ συμμετοχές της περιόδου 2009/10 όταν πέρασε ένα τραυματισμό ο Διονύσης Χιώτης ήταν ότι καλύτερο είχε να επιδείξει στην καριέρα του ο 29χρονος Κίσσας. Από τις αρχές της περιόδου 2012/13 μέχρι το Μάη του 2016 ο Κίσσας αγωνίστηκε μόλις σε δύο (!) αγώνες (μία βασικός, μία ως αλλαγή) στον ΑΠΟΕΛ.
Κατά την πολύχρονη θητεία του στον «Αρχάγγελο» δεν ήταν λίγοι αυτοί που κατέκριναν τον Κίσσα χαρακτηρίζοντας τον «βολεμένο» και «τουρίστα» που ταξιδεύει δωρεάν στα μεγαλύτερα γήπεδα του κόσμου χωρίς ενεργό ρόλο στον ΑΠΟΕΛ.
Στην Εθνική Κύπρου του δόθηκαν ευκαιρίες (10 συμμετοχές) αλλά δεν κατάφερε ποτέ να κερδίσει θέση βασικού. Κυρίως αγωνίστηκε σε παιχνίδια που ήταν τραυματίας ο Αντώνης Γιωργαλλίδης και εξαιτίας της απουσίας εναλλακτικών επιλογών.
Η νέα σελίδα και η αυτογνωσία
Το καλοκαίρι του 2016 οι δρόμοι του ΑΠΟΕΛ με τον Κίσσα χώρισαν και δεν ήταν λίγοι αυτοί που θεώρησαν πως έφτασε το πρόωρο τέλος στην καριέρα του σε ηλικία 27 ετών, εκφράζοντας την άποψη πως ούτε σε μικρομεσαίες ομάδες μπορεί να στεριώσει.
Η ανακοίνωση συνεργασίας του Απόλλωνα με τον Τάσο Κίσσα εξέπληξε πολλούς. Τα δεδομένα στην καριέρα του Τάσου Κίσσα δεν διαφοροποιήθηκαν την τελευταία διετία στον Απόλλωνα. Αποτελεί δεύτερη επιλογή, πίσω από τον βασικό Βάλε. Η χθεσινή (7/12) ήταν η τέταρτη εμφάνιση του Κίσσα με τη φανέλα του Απόλλωνα.
«Ομολογώ για μένα ότι άργησε λίγο αυτή η μέρα όμως όπως λέμε κάλλιο αργά παρά ποτέ. Η δουλειά του τερματοφύλακα όταν έρχεται από τον πάγκο είναι αυτή. Να είναι πάντα έτοιμος. Δουλεύω σκληρά στις προπονήσεις και αγαπώ αυτό που κάνω. Αγαπώ τους ανθρώπους που πιστεύουν σε εμένα. Αυτό θα συνεχίσω να κάνω», δήλωσε ο Τάσος Κίσσας στο τέλος του αγώνα.
Η καριέρα του Τάσου Κίσσα θα είναι μέχρι τέλους στη σκιά ενός άλλου τερματοφύλακα. Ο ίδιος το γνωρίζει, το αποδέχεται, αλλά δεν σταματά να δουλεύει. Είναι άψογος επαγγελματίας, παιδί χαμηλών τόνων και με λογικό κασέ για τις υπηρεσίες που προσφέρει.
Όλα τα πιο πάνω θα τον διατηρήσουν μέχρι και την τελευταία μέρα της καριέρας του σε ομάδα με πρωταγωνιστικούς στόχους. Πόσοι και πόσοι τερματοφύλακες με τα ίδια ή και καλύτερα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του Κίσσα εξαφανίστηκαν από τον ποδοσφαιρικό χάρτη ή βολοδέρνουν σε μικρότερες κατηγορίες;