«Ο Τζιοβάνης ήταν υποσκαπτικός, o Xριστάκης Γεωργίου είναι έντιμος»

Στο πλαίσιο της συνέντευξής του στον Φιλελεύθερο ο Μιλτιάδης Νεοφύτου μίλησε για την απόφασή του να αναλάβει την προεδρία της Ομόνοιας, τις επαφές που είχε με τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, τον Χριστάκη Τζιοβάνη, τον Χριστάκη Γεωργίου και τις σχέσεις του με τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου.
 
Διαβάστε τις απαντήσεις του:
 
Όταν αναλάβατε την Ομόνοια οι γνώσεις σας για το ποδόσφαιρο, σε ποιο επίπεδο ήταν; Δεν ήξερα τίποτα, ούτε παρενέβηκα ποτέ σε τεχνικά θέματα.
Προηγουμένως παρακολουθούσατε ποδόσφαιρο; Η σχέση σας με την Ομόνοια ποια ήταν την περίοδο που ήσασταν μικρός στην Πάφο. Ήσασταν Ομονοιάτης ή υποστηρίζατε κάποια ομάδα της Πάφου; Ήμουν Ομονοιάτης λόγω της οικογένειάς μου. Τότε η Ομόνοια τα πήγαινε περίφημα και όταν μια ομάδα πάει καλά είσαι οπαδός της.
 
Πηγαίνατε το γήπεδο; Από την Πάφο πώς να πάω στο γήπεδο;
Όταν ερχόταν η Ομόνοια στην Πάφο την παρακολουθούσατε; Τότε δεν υπήρχε ομάδα της Πάφου στην Α κατηγορία. Πώς να δω την Ομόνοια;
 
Αναλαμβάνοντας την Ομόνοια είχατε στο μυαλό σας πώς θα χειριστείτε αυτή τη μεγάλη πρόκληση και να δημιουργήσετε τους μηχανισμούς σωστής διοίκησης. Είπατε ότι δεν γνωρίζατε και πολλά πράγματα από το χώρο του ποδοσφαίρου; 
Στην πορεία κατάλαβα τι γίνεται. Εμένα μου έδωσαν ένα συγκεκριμένο Διοικητικό Συμβούλιο και συγκεκριμένη δουλειά που θα έκανε ο καθένας. Άλλοι αποφάσισαν για τη διαδικασία. Ο Δημήτρης Χριστόφιας με εμπιστευόταν εμένα ότι θα τα κατάφερνα μέσα από αυτή τη διαδικασία να βγει το επιθυμητό αποτέλεσμα.  Όλοι στο Δ.Σ. είχαν συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Αυτά μου τα ανέλυσε ο Νίκος Δημητριάδης, τότε Επαρχιακός του ΑΚΕΛ στη Λευκωσία. Πάντοτε ο Επαρχιακός Λευκωσίας είναι αυτός που ασχολείται με την Ομόνοια.
 
 
Είχατε τακτική επαφή με το Νίκο Δημητριάδη ή ήταν η μοναδική φορά που συναντηθήκατε; 
Όταν εκλέγηκε το Συμβούλιο μιλούσα με τον Χριστόφια. Αυτή ήταν η οδηγία. «Θα μιλάς μαζί μου»! Αλλά τη διαδικασία ποιοι θα ήταν υποψήφιοι και τι αρμοδιότητες θα είχε ο καθένας, μου την είπε ο Νίκος Δημητριάδης, πιστεύω καθ’ υπόδειξη του Χριστόφια.
 
Να σας πω τι μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση;  Εσείς ήσασταν και στο προηγούμενο Συμβούλιο;
Ασχολούμουν με τα γηπεδικά.
 
Με πρόεδρο το Δώρο Σεραφείμ. Είναι οξύμωρο το γεγονός ότι εκείνη την περίοδο οι εισφορές σας στην Ομόνοια ήταν ελάχιστες. Μόνο 5-10 χιλιάδες λίρες. 
Έδωσα τους κάτι παραπάνω…
 
Και ξαφνικά έρχεστε και ξοδεύετε εκατοντάδες χιλιάδες, πολλά εκατομμύρια. Αυτό το γεγονός ξένισε ιδιαίτερα τον κόσμο. Πώς είναι δυνατόν ένας άνθρωπος, στην προηγούμενη διοίκηση με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, οι εισφορές του να είναι σχεδόν μηδαμινές, ενώ μόλις αναλαμβάνει πρόεδρος να ξοδεύει αλόγιστα εκατομμύρια; Αυτός ο άνθρωπος που αγαπά τόσο πολύ την Ομόνοια, γιατί δεν εισέφερε και στο παρελθόν; 
Ενεργούσα καθ’ υπόδειξη του Δημήτρη Χριστόφια. Μου είπε, «ότι θέλει το σωματείο θα το κανονίζω». Ο στόχος ήταν να πιάσει η Ομόνοια το πρωτάθλημα να έχει επιτυχίες, αυτές ήταν οι οδηγίες που είχα. Το είχε υποσχεθεί στον κόσμο που τον εξέλεξε. Κι επίσης, η καλή πορεία της Ομόνοιας θα βοηθούσε στην επανεκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας.
 
Στο πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο ως πρόεδρος, σας δέχτηκαν με θέρμη με αγάπη;  Ή υπήρχαν κάποιοι που σας έβλεπαν επιφυλακτικά; 
Ο Τζιοβάνης ήταν υποσκαπτικός. Ο Τζιοβάνης… Διότι ήθελε να γίνει εκείνος πρόεδρος.
 
Ενδεχομένως να είχε κι εκείνος υποσχέσεις ότι θα αναλάμβανε πρόεδρος; 
Δεν ξέρω τι υποσχέσεις είχε.
 
Ήταν δυνατός οικονομικός παράγοντας. 
Δεν ξέρω… Η επαγγελματική του δραστηριότητα ήταν στην επαρχία Αμμοχώστου. Εκείνο που ξέρω είναι ότι μας φώναξε ο Άντρος Κυπριανού σπίτι του και του είπε να κάτσει φρόνιμος. Αν πάεις πίσω και δεις τα γεγονότα, επόκατσε ο Τζιοβάνης. Δέχτηκε να γίνει αντιπρόεδρος και υπεύθυνος ποδοσφαιρικού τμήματος και να βάλει κι ένα δυο άτομα δικά του. Αν δεν κάνω λάθος τότε εισηγήθηκε τον Πέτρο Πέτρου στο Διοικητικό Συμβούλιο.
 
Εσείς όμως τον εμπιστευόσασταν ως υπεύθυνο του ποδοσφαιρικού τμήματος; 
Τον προπονητή, τον Τούτιτς, ποιους παίχτες θα πιάσουμε, εκείνοι έκαναν τις εισηγήσεις. Εγώ δεν είχα κανένα λόγο να μην τον εμπιστευτώ, τον έβαλαν στη διοίκηση, δεν είχα κανένα λόγο να μην το δεχτώ. Εκείνο που άλλαξε στην πορεία, ήταν όταν ήρθε ο Χριστάκης Γεωργίου. Εγώ γρήγορα αντιλήφθηκα ότι το ποδοσφαιρικό τμήμα έμενε ακέφαλο. Ο Τζιοβάνης ήταν ένας επιχειρηματίας, ο οποίος δεν μπορούσε να ήταν καθημερινά στις προπονήσεις και να τρέχει το «Ηλίας Πούλλος» και οι υπόλοιποι που ήταν στην εφορία, δεν ήταν εύκολο να κάνουν αυτήν τη δουλειά. Όταν συζήτησα με τον Χριστόφια και ακολούθως με τον Άντρο Κυπριανού, φαίνεται ότι ο Χριστόφιας παρέπεμψε το θέμα στον Άντρο, ότι πρέπει να βρούμε κάποιον να βάλουμε εκεί στην εφορία ποδοσφαίρου, ως τεχνοκράτη, επικεφαλής του ποδοσφαιρικού τμήματος. Μου έδωσαν τον Χριστάκη Γεωργίου.
 
Ο οποίος κατά καιρούς είχε αντιπάθειες κι έχει έρθει σε αντιπαράθεση με τον κόσμο, αλλά εσείς τον στηρίζατε με μανία. 
Θεωρούσα ότι ήταν έντιμο παιδί. Δούλευε πάρα πολύ στην Ομόνοια και η δική μου άποψη είναι ότι ήταν ένα έντιμο παιδί.
 
Συνεχίζετε να έχετε επαφή μαζί του; 
Όχι. Από την ημέρα που παραιτήθηκα δεν τον ξαναενόχλησα.
 
Ανθρώπινα, θεωρείτε σωστό έναν άνθρωπο που στηρίξατε τόσο πολύ να μην σας παίρνει ένα τηλέφωνο για τα τυπικά;
Μπορεί να είχε επιπτώσεις. Είναι κομματικός ο άνθρωπος. Πειθαρχημένος. Έφυγε αρχές του 2012 κι εγώ τον Αύγουστο του 2012. Μέχρι να φύγω από την προεδρία μου έστελνε διάφορα σημειώματα. Όταν έφυγα δεν ήθελα να φέρω το παιδί σε δύσκολη θέση.
 
Κύριε Νεοφύτου, στο Διοικητικό Συμβούλιο ήσασταν, λίγο μπαμπούλας. Έβγαινε προς τα έξω ότι ήσασταν πολύ απαιτητικός και αυστηρός με τους συνεργάτες σας. Ήθελα να φτάσω σε έναν στόχο.
Δεν μπορούσατε να είστε λίγο πιο ανθρώπινος, λίγο πιο φιλικός; Η πίεση που αισθάνθηκα όταν είδα όλη εκείνη την κατάσταση, ήταν άνευ προηγουμένου.
Γιατί δεν πήγατε σ’ αυτούς που λέτε ότι σας ανάθεσαν αυτήν την αποστολή και να τους πείτε ότι η όλη διαδικασία είναι πολύ κουραστική, ότι δεν αντέχετε άλλο και να πάτε σπίτι σας; 
Το είπα… Την τελευταία φορά που ήθελα να φύγω, δεν έβρισκαν κανέναν να με αντικαταστήσει.
Ποιος σας το είπε; 
Ο Χριστόφιας ο ίδιος. Αν πάεις να δεις, η τελευταία γενική συνέλευση έγινε αργοπορημένα. Και κινδύνευε η Ομόνοια να μείνει ακέφαλη. Με έφεραν και πάλι στο φιλότιμο, μου έλεγαν «θα αφήσουμε το σωματείο μόνο του;». Σίγουρα κάναμε λάθη στην πορεία, αλλά μόνο εγώ ήξερα την αποστολή μου. Ούτε μπορούσα να πω στα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου εκείνο που είχα στο μυαλό μου και οδηγίες ποιων. Ο πολιτικός στόχος εκείνων ήταν να φτάσουμε στο αποτέλεσμα.
Λέγεται, όμως, ότι σε πολλές περιπτώσεις μπροστά στο Διοικητικό Συμβούλιο χρησιμοποιούσατε τις σχέσεις που είχατε. Κάποιες φορές μάλιστα δείχνατε ότι μιλούσατε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέσα από τη συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου. 
Μπορεί να έτυχε… Μπορεί να ήταν κάποιο καυτό θέμα για το οποίο δεν ήμουν έτοιμος να απαντήσω κι έπρεπε να διερευνήσω κάποια πράγματα.
Γνώριζαν, δηλαδή, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ότι μιλούσατε απευθείας με το Προεδρικό; 
Μα το είπε και ο Στέλιος Μυλωνάς. Ήξεραν ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας ήταν φίλος μου. Μέσα σε εκείνο τον πόλεμο, όμως, που με χαρακτήριζαν «εθνικό εργολάβο» δεν μπορούσα να μιλήσω καθαρά στο Δ.Σ. Οι οδηγίες ήταν ότι δεν έπρεπε να γνωρίζει το Δ.Σ. Τι θα γινόταν αν διέρρεε κάτι τέτοιο σε εκείνο το πολιτικό αλαλούμ που επικρατούσε;
Στο οικονομικό αλαλούμ της διαχείρισης της Ομόνοιας, όταν διέρρευσε ότι το χρέος της ανήλθε στα 25 εκατομμύρια ευρώ, η διοίκηση σας ήταν πολύ πιεστική να διαψεύσετε τα σχετικά δημοσιεύματα; Τι εξυπηρετούσε, ενώ το χρέος ήταν 25 εκατομμύρια να λέτε ότι ήταν 18; 
Δεν έκανα εγώ τους οικονομικούς λογαριασμούς. Τους έκανε η Πολλά Κυπριανίδου. Δεν είπαμε ποτέ ψέματα. Εκείνο που έγινε, ήταν όταν το ΑΚΕΛ μου επέστρεψε 5.9 εκατομμύρια ευρώ, είπαν ότι είναι δώρο του προέδρου. Εγώ δεν έκρυψα ποτέ τίποτε. Το μόνο που απεκρύβη από τον κόσμο, διαχειριστικά, λογιστικά, ήταν τα 5.9 εκατομμύρια. Όταν μου τα έδωσαν έπρεπε να αφαιρεθούν από τους λογαριασμούς. Σε κάποια φάση αφαιρέθηκαν και είπαν ότι είναι εισφορά του προέδρου. Εγώ δεν έκανα εισφορά ποτέ μου.

Δειτε Επισης

Οι διευθετήσεις και οι συστάσεις της Αστυνομίας για το ντέρμπι ΑΠΟΕΛ-Ανόρθωση
Συνεχίζεται η όγδοη αγωνιστική-Δράση σε Παπαδόπουλος και Αλφαμέγα
Το βάλσαμο στις πληγές τους κρύβεται στο ΓΣΠ
Νίκησε και έπιασε κορυφή ο Άρης-Κέρδισε με 2-1 τη Σαλαμίνα
Ανανέωσε με Ντράγκομιρ μέχρι το 2028 η Πάφος
Ισόπαλο έληξε το παιχνίδι ανάμεσα σε ΕΝΠ και Εθνικό
Σταθερά πρώτος ο Ύψωνας, γκέλες για Ολυμπιακό Λευκωσίας και ΑΕΖ
Οι ενδεκάδες των Κάναντι και Μπαντία το παιχνίδι ΕΝΠ-Εθνικός
Έκτακτη Γενική Συνέλευση και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στον ΑΠΟΕΛ
Πρόεδρος μεγάλης ελληνικής ομάδας αγοράζει σύλλογο της Κύπρου