Όταν ο Πάμπος βρέθηκε μια «ανάσα» από τον ΑΠΟΕΛ

Γεννημένος το 1967, ο Πάμπος Χριστοδούλου κατάγεται από την Γαλάτα, είναι παντρεμένος με την Γιάννα Χριστοδούλου και έχει δύο κόρες, την Μαρία και την Άντρια. Έπαιξε στο μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στη Δόξα και μια πενταετία στον Ολυμπιακό.
 
 
 
Ξεκίνησε την προπονητική το 2006 από τη Δόξα, το 2010 βρέθηκε στον Ολυμπιακό και έναν χρόνο μετά στην ΑΕΛ. Πέρασε για ένα διάστημα από την Ανόρθωση, πριν την επιτυχημένη διετία στην Εθνική Κύπρου. Η επιστροφή του στην ΑΕΛ τον περασμένο Οκτώβρη έγινε με ενθουσιασμό, όμως αποχώρησε άδοξα πριν την ολοκλήρωση της χρονιάς.
 
 
Διαβάστε απόσπασμα από την ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε παλαιότερα στον ΡΕΠΟΡΤΕΡ ο νέος προπονητής της Ομόνοιας. Μεταξύ άλλων αποκάλυψε ότι έφτασε πολύ κοντά στον ΑΠΟΕΛ ως ποδοσφαιριστής, μίλησε για το γούρι του με τα μπλε πουκάμισα και απάντησε σε όσους τον κατηγορούν για άμυνες… λεωφορείο.
 

-  Πότε αποφάσισες να γίνεις προπονητής;
Από τα 25 το είχα κατά νου, έπαιξα μπάλα μέχρι τα 35-36 και τα τρία τελευταία χρόνια έφευγα εκτός Κύπρο για να κάνω μαθήματα ή να παρακολουθώ ομάδες.
 

 
- Σε τι θέση έπαιζες;
Ήμουν 8αρι, κεντρικός χαφ με επιθετικές ικανότητες. Έβαζα και 6-7 γκολ το χρόνο.
 
- Έφτασες κοντά σε μια μεγάλη ομάδα;
Τότε ήμασταν δέσμιοι μιας ομάδας, για να φύγεις έπρεπε να πληρώσουν να σε πάρουν και δεν ήταν εύκολο. Το 1990 ήμουν πολύ κοντά στον ΑΠΟΕΛ, δεν τα βρήκαν με τη Δόξα και πήγα στον Ολυμπιακό που είχε προπονητή τον αείμνηστο Πάνο Μάρκοβιτς. Φτάσαμε μέχρι τον τελικό Κυπέλλου τότε.
 
- Πέραν του ποδοσφαίρου, ασχολείσαι με κάτι άλλο;
Πηγαίνω κάθε μέρα στο γυμναστήριο. Λατρεύω τη θάλασσα και τα ταξίδια, όπου συνδυάζω επιμόρφωση και διακοπές. Μου αρέσει να γνωρίζω νέους κουλτούρες, νέους λαούς. Τώρα θα πάω στο Σάλτσμπουργκ 2-3 μέρες να δω τον Πασχάλη, να τρέξω δίπλα στον Δούναβη 7-8χλμ, να χαλαρώσω, να καθαρίσει το μυαλό και μετά θα πάω να δω το Μπάγερν – Ολυμπιακός στο Μόναχο.
 
Το μυστικό της επιτυχίας
Πλην της Ανόρθωσης, σε όλους του τις ομάδες (Δόξα, Ολυμπιακό και ΑΕΛ) πέτυχε με τον στόχο που έθεσε η διοίκηση και ανέβηκε και λίγο ψηλότερα. «Και στην Ανόρθωση πετύχαμε τον στόχο, που ήταν να βγει η ομάδα στην Ευρώπη και εν μέσω πάρα πολλών προβλημάτων, τραυματισμών και άλλων, μείναμε δεύτεροι», με διακόπτει.
 
- Υπάρχει μυστικό στην επιτυχία σας;
Το μυστικό είναι να γνωρίζεις καλά τη δουλειά σου, να έχεις το ταλέντο και να μπορείς να το βγάλεις στο γήπεδο. Πολλοί έχουν ταλέντο αλλά δυσκολεύονται να το φέρουν στο γήπεδο.
 
- Η προπονητική είναι ταλέντο ή γνώσεις;
Σε κάθε δουλειά πρώτα είναι το ταλέντο. Αν δεν έχεις ταλέντο, όση γνώση και να αποκτήσεις, δεν φτάνει. Αλλά το ταλέντο μόνο, δεν αρκεί. Χρειάζεται και η γνώση. Πριν γίνω προπονητής, στα τρία τελευταία χρόνια της καριέρας μου, πήγαινα 6-7 φορές τον χρόνο– μετά πολύ περισσότερες – στο εξωτερικό για επιμόρφωση. Το ποδόσφαιρο αλλάζει κάθε 1-2 χρόνια. Αν μένεις στάσιμος δεν μπορείς να ακολουθήσεις. Πρέπει να είσαι εκεί.
 
- Επιμόρφωση είναι να παρακολουθείς από κοντά πως δουλεύουν ομάδες;
Ναι, θέλω να ζήσω 2-3 εβδομάδες σε μια ομάδα, βλέποντας την προετοιμασία, τα φιλικά, πως δουλεύει σε περίοδο αγώνων Champions League. Ειδικά τώρα που δεν έχω πολλές υποχρεώσεις, πολύ λίγες μέρες κάθομαι Κύπρο.
 
- Που έχεις πάει και τι κρατάς από κάθε επίσκεψη;
Πήγα στη Μίλαν με τον Αντσελότι, στην Ίντερ με τον Μουρίνιο, στην Κιέβο  με τον Μπερέτα, στη Σεβίλλη, στην Μπενφίκα, στην Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Τελευταίως παρακολούθησα μια προετοιμασία με 6-7 ομάδες στην  Μαρμπέγια της Ισπανίας, όπου ήταν η Γκλάντμπαχ και η Ντόρτμουντ.
 
- Ποιος ήταν ο σπουδαιότερος δάσκαλος;
Λένε για τον Μουρίνιο…  Με τον άνθρωπο κρατήσαμε μια επαφή, εάν πάω εκεί που βρίσκεται ή έρθει στην Κύπρο μπορεί να κάτσουμε να μιλήσουμε για 2-3 ώρες. Αλλά δεν μιμούμαι τον Μουρίνιο. Προσπαθώ να παίρνω ένα κομμάτι από κάθε προπονητή που θεωρώ αξιόλογο. Και από τον Αντσελότι και από τον Ζεσούς. Παίρνεις κάτι από παντού, κάνεις ένα μεγάλο πακέτο και μετά μπαίνει το ταλέντο και η δική σου φιλοσοφία.
 
- Γιατί λένε ότι παίζεις με το… λεωφορείο του Μουρίνιο;
Πως γίνεται να το λένε αυτό όταν η Εθνική είχε ίσως τον καλύτερο συντελεστή τερμάτων, στην ιστορία της; Όταν η ΑΕΛ είχε την καλύτερη άμυνα στην Ευρώπη αλλά και τη δεύτερη καλύτερη επίθεση στην Κύπρο; Στη Δόξα είχαμε δύο φορές τον πρώτο σκόρερ (σ.σ. Ντα Κόστα, Σερτζάο) και μια τον δεύτερο σκόρερ, που ήρθε Δεκέμβρη (σ.σ. Φρέντι). Μια ομάδα που έπαιζε για να σωθεί, ήταν στις 5-6 καλύτερες επιθέσεις. Ο Ολυμπιακός 4η ή 5η επίθεση και είχαμε και έναν από τους τοπ σκόρερ (σ.σ. Ζοάο Πάολο). Όπου έχω δουλέψει, δείτε στατιστικά, πόσες ευκαιρίες κάνει η ομάδα μου. Θα σας πω και κάτι: καλύτερος προπονητής είναι αυτός που δημιουργεί ευκαιρίες, βάζεις γκολ αλλά δεν δέχεται κιόλας. Με την ΑΕΛ παίζαμε κόντρα στον ΑΠΟΕΛ, που έφτασε στους «8» του Champions League, και όχι μόνο βάζαμε γκολ, αλλά δεν δεχόμασταν.
 
- Έχεις κάποιο γούρι;
Το πουκάμισο. Έχω πέντε μπλε πουκάμισα, έστω και αν δεν βγαίνει πάνα. Έβαζα και άσπρο με την Εθνική, όταν δεν μου επέτρεπαν οι διαιτητές (σ.σ. φόραγαν μπλε οι διεθνείς).
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Τρελά πανηγύρια από τους ποδοσφαιριστές της Πάφου-Σήκωσαν ψηλά τους Ντούμποφ και Καρσέδο (pics)
Το σχόλιο Χριστοδουλίδη μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου από την Πάφο-Ποιους ξεχώρισε
Πήρε φόρα από τη... σήραγγα η Πάφος, διέλυσε με τριάρα την Ομόνοια και κατέκτησε το πρώτο της Κύπελλο
BINTEO: Έριξαν φωτοβολίδες στο γήπεδο και έκαψαν τα δίχτυα οι οπαδοί της Ομόνοιας
BINTEO: Φοβερή Πάφος, έστησε πάρτι στο ΓΣΠ με τρία γκολ και πάει για ιστορική κατάκτηση Κυπέλλου
BINTEO: Το πέναλτι που κέρδισε η Πάφος μέσω VAR και το γκολ που έφερε την έκρηξη
ΒΙΝΤΕΟ: To εντυπωσιακό κορεό της Ομόνοιας με τα τρόπαια της ομάδας τους
Μπήκε στο γήπεδο με τη φανέλα της Πάφου ο Χριστοδουλίδης-Χαιρέτησε τους οπαδούς με το μικρό φίλο της Ομόνοιας
Πρόεδρος για απαγόρευση μετακίνησης οπαδών: Προμηνύονται εξελίξεις, έχουμε συγκεκριμένες προσεγγίσεις (vid)
Οι ενδεκάδες Ομόνοιας και Πάφου στον μεγάλο τελικό Κυπέλλου