Γιατί οι στολές των τερματοφυλάκων έχουν έντονα χρώματα

Αν νομίζετε ότι η ικανότητα ενός τερματοφύλακα να μπλοκάρει την μπάλα εξαρτάται μόνο από τις ικανότητές του, κάνετε λάθος. Αυτό τουλάχιστον καταδεικνύει έρευνα την οποία επικαλούνται οι Times, σύμφωνα με την οποία το χρώμα της στολής του τερματοφύλακα επιδρά στο ποσοστό των επιτυχημένων επεμβάσεών του. 

Ποιο όμως είναι το χρώμα της επιτυχίας για τους τερματοφύλακες ή- ίσως ορθότερα- της αποτυχίας για τους επιθετικούς; Τα ευρήματα της έρευνας λένε το κόκκινο. 

Κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας, σαράντα ποδοσφαιριστές εκτέλεσαν δεκάδες πέναλτι στον ίδιο τερματοφύλακα ο οποίος απλώς άλλαζε το χρώμα της εμφάνισής του. Οι παίκτες σούταραν με τον τερματοφύλακα να φορά κόκκινη, πράσινη, μπλε και κίτρινη εμφάνιση. 

Τα ποσοστά ευστοχίας τους ήταν 75% με την πράσινη στολή, 72% με την μπλε, 69% με την κίτρινη, ενώ μόλις 54% με την κόκκινη. 

Ο Iain Greenlees, ειδικός στην αθλητική ψυχολογία στο πανεπιστήμιο του Chichester σχολίασε τα αποτελέσματα λέγοντας ότι σε καταστάσεις αυξημένου στρες οι άνθρωποι είναι εύκολο να περισπαστούν από ένα σήμα κινδύνου, που μπορεί να δίνεται και μέσω ενός χρώματος. «Είναι στη φύση μας να συνδέουμε τον κίνδυνο, την κυριαρχία και τον θυμό με το κόκκινο χρώμα και σε φάση ψυχολογικής πίεσης δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή σε ενδείξεις απειλής εντός του περιβάλλοντός μας», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ίσως είναι αργά για να αλλάξουν όλες οι εμφανίσεις των τερματοφυλάκων και να γίνουν κόκκινες, αλλά δεν είναι αργά για να ενταχθεί το κόκκινο σε ορισμένα «αξεσουάρ» όπως τα γάντια, τα παπούτσια ή οι κάλτσες, επισημαίνει ο ίδιος. 

Η ιδέα για τους παρδαλούς και συχνά κακόγουστους χρωματικούς συνδυασμούς στις εμφανίσεις των τερματοφυλάκων δεν είναι νέα, όπως ξέρει όποιος παρακολουθεί έστω και λίγο ποδόσφαιρο. Το καναρινί, το λαχανί και το καροτί είναι συνήθεις επιλογές των παικτών με το νούμερο «1» ακριβώς γιατί έτσι επιχειρούν να τραβήξουν την προσοχή του αντίπαλου κυνηγού ώστε να στοχεύσει επάνω τους

Μέχρι τώρα ωστόσο, δεν υπήρχε ενδελεχής τεκμηρίωση του ποια χρωματική επιλογή έχει τα καλύτερα αποτελέσματα στην κατεύθυνση αυτή. 

Δεν είναι βέβαια η φιλομάθεια που ώθησε τους Άγγλους στην έρευνα αυτή. 

Οι ποδοσφαιρόφιλοι πιθανώς να θυμούνται ότι η Αγγλία αποκλείστηκε στα παγκόσμια κύπελλα του 1990, του 1998 και του 2006 στη διαδικασία των πέναλτι. Με το Μουντιάλ να έρχεται το καλοκαίρι, το βρετανικό αθλητικό φρόνημα επιχειρεί να μειώσει όσο γίνεται τις ανεπιθύμητες εξελίξεις, επιστρατεύοντας και την… επιστήμη.   
 
Πηγή: The Times

Δειτε Επισης

Αμφίρροπες αναμετρήσεις το Σάββατο στο πλαίσιο της 11ης αγωνιστικής
Χωρίς τον πρώτο του σκόρερ στην Πάφο ο ΑΠΟΕΛ-Χάνει και ευρωπαϊκά ο Ελ Αραμπί
Αιχμές ΑΠΟΕΛ κατά Παπασταύρου-«Τρεισήμισι χρόνια τι έκανε, δεν τον ακούσαμε να μας πει κάτι»
Οι ματσάρες του κυπριακού πρωταθλήματος με €1 ΔΩΡΕΑΝ Στοίχημα στη Fonbet
Αναμετρήσεις φωτιά για την 11η αγωνιστική της Cyprus League
Β' Κατηγορία Κύπρου: Σέντρα στην 9η αγωνιστική στο «Μακάρειο»!
Στα «κυανόλευκα» ο Φίλιπ Κουν
«Χρειάζονται αλλαγές στη δομή της ΚΟΠ για να διασφαλίζεται η ίση μεταχείριση των ομάδων»
«Δεν θα σταματήσω να εργάζομαι για την κάθαρση της διαιτησίας και την απομάκρυνση των κομπλεξικών»
Στις 13 Δεκεμβρίου μαθαίνει αντιπάλους η Εθνική για προκριματικά Μουντιάλ 2026