Ομόνοια, κοίτα τι έκανες!
10:20 - 12 Ιουνίου 2017
Σχεδόν ένα μήνα μετά το πρώτο σχόλιό του για τη συνέντευξη του Τζον Κάρβερ στην ιστοσελίδα protathlima («Στη ζωή όπως και στις συνεργασίες μας γενικότερα συνεχώς μαθαίνεις. Η σιωπώ έως ότου εξακριβωθεί, αν οι αστειότητες που έχουν δημοσιευτεί ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα που έχει μεταφέρει ο κ. Κάρβερ είναι επιβεβλημένη...») ο Νίκος Νταμπίζας αισθάνθηκε πως είχε έλθει το πλήρωμα του χρόνου να απαντήσει και να παρουσιάσει τη δική του σκοπιά των πραγμάτων.
Σε κάποιες περιπτώσεις αποποιήθηκε κατηγορηματικά τις ευθύνες που του αποδόθηκαν, σε κάποιες άλλες επιχείρησε να στρογγυλέψει καταστάσεις, ενώ υπήρξαν και παραδοχές λαθών. Σε μια αποστροφή του ο πρώην τεχνικός διευθυντής της Ομόνοιας αναφέρει πως έχει μικρή σημασία, αν λέει την αλήθεια ο Κάρβερ (που τον διαβεβαίωσε ότι όσα δημοσιεύτηκαν δεν ανταποκρίνονται πλήρως σε όσα είπε) ή ο δημοσιογράφος (που υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο).
Ακριβώς το ίδιο ισχύει και με την αλήθεια των λεχθέντων του Κάρβερ και του Νταμπίζα. Μικρή σημασία έχει ποιος, σε ποια υπόθεση και σε ποιο βαθμό έχει περισσότερο δίκαιο. Το μείζον, και αδιαμφισβήτητο (όπως πλέον αποκρυσταλλώνεται μέσα από τις τοποθετήσεις αμφοτέρων), είναι πως μεταξύ του Άγγλου και του Ελλαδίτη υπήρχαν σημαντικές διαφορές ως προς το πώς (θα έπρεπε να) λειτουργεί η συνεργασία τους προς όφελος του σωματείου.
Αυτή η πραγματικότητα δεν αλαφρύνει τη θέση ούτε απαλλάσσει των ευθυνών τον προπονητή, που συνειδητά και οικειοθελώς αποδέχτηκε να εργαστεί σε αυτό το πλαίσιο, ούτε τον τεχνικό διευθυντή, ο οποίος στελέχωσε (σε επίπεδο τεχνικού επιτελείου και παικτών) ένα σύνολο που περισσότερο έφερνε σε συνονθύλευμα και λιγότερα σε ομάδα.
Κυρίως όμως αυτή η πραγματικότητα αποτελεί ακόμη ένα ηχηρό ράπισμα για τη διοίκηση του «τριφυλλιού», υπό τις ευλογίες (ή την ανοχή) της οποίας εκπονήθηκε και υλοποιήθηκε το εν λόγω μοντέλο λειτουργίας. Ο Νταμπίζας επεσήμανε (ορθά) πως «ο μέσος όρος παραμονής ενός προπονητή στις ομάδες σήμερα είναι ο αυτονόητος λόγος, ώστε ο σύλλογος να έχει τον τελικό λόγο για αθλητικές και οικονομικές παραμέτρους», η αλήθεια όμως είναι ότι το ίδιο ισχύει και για τον τεχνικό διευθυντή, ο οποίος ουδέποτε είναι σώφρον να λειτουργεί απολύτως εν λευκώ, αλλά στη χειρότερη περίπτωση υπό την υψηλή εποπτεία της διοίκησης.
Είναι το πάθημα που το βραχυπρόθεσμο μέλλον θα αποδείξει, αν για την Ομόνοια έχει γίνει και μάθημα.