«Σαν την Κύπρο, πουθενά»!

Για κάθε αλλοδαπό που θα φεύγει από το νησί της Αφροδίτης με τις χειρότερες δυνατές εντυπώσεις και αναμνήσεις (βλέπε πρόσφατη περίπτωση Μίχαλ Όρντος) φαίνεται πως υπάρχει (τουλάχιστον) ένας που αδυνατεί να αντισταθεί στο κάλεσμα της Κύπρου.

Μολονότι οι λόγοι απαξίωσης του εγχώριου πρωταθλήματος δεν έχουν εξαλειφθεί και το ποδοσφαιρόφιλο κοινό του γυρίζει σταδιακά και σταθερά την πλάτη, εξακολουθούν να υφίστανται αξιοπρόσεκτοι αλλοδαποί ποδοσφαιριστές που επιστρέφουν και μια, και δυο, και τρεις φορές, για να αγωνιστούν στην Κύπρο.

Σε βάθος δεκαετίας το σερί καλά κρατεί και ήδη αυτό το καλοκαίρι γνωρίζει έξαρση, καθώς το δρόμο του γυρισμού έχουν πάρει ήδη βαριά ονόματα, όπως οι Μίκαελ Ποτέ, Γκαστόν Σανγκόι, Αντρέ Σκέμπρι, Καρλάο και Έλιο Ρόκε.  Ο REPORTER σταχυολογεί τις κυριότερες περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που συνειδητοποίησαν ότι ένα πέρασμα από τον Κύπρο δεν είναι ποτέ αρκετό!

2008
Γιάννης Σκοπελίτης: Πρωτοήρθε στην Ανόρθωση το 2007, όμως στην επόμενη μεταγραφική περίοδο πήγε στον Ατρόμητο. Σύντομα επέστρεψε στην ομάδα της Αμμοχώστου, ενώ έπαιξε επίσης στην ΑΕΚ. Την περασμένη διετία φόρεσε τη φανέλα της Νέας Σαλαμίνας και αυτό το καλοκαίρι, έπειτα από εννιάμισι χρόνια στην Κύπρο, επέστρεψε στην Ελλάδα και στο αγαπημένο του Αιγάλεω.
 
2009
Βλάτκο Γκροζντανόφσκι: Τρία χρόνια (2005-2008) διήρκεσε η παρουσία του Σκοπιανού στην Ομόνοια και στη συνέχεια αγωνίστηκε στην Βοϊβοντίνα. Τον Γενάρη του 2009 ντύθηκε στα γαλαζοκίτρινα της ΑΕΛ, όμως μέχρι το τέλος της σεζόν αποτέλεσε παρελθόν.
 

2010
Εστεμπάν Σολάρι: Μετά την παραγωγική διετία (2005-07) στον ΑΠΟΕΛ πήγε στην Πούμας και ακολούθως στην Αλμερία. Επέστρεψε το καλοκαίρι του 2010 στους «γαλαζοκίτρινους», στους οποίους αγωνίστηκε για μία τριετία. Προτού «ξενιτευτεί» ξανά, έπαιξε και στον Απόλλωνα.

Γουίλιαμ Μποαβεντούρα: Μετά από τέσσερα χρόνια στην Κύπρο (2004-08), έπαιξε σε Μέταλουργκ και Κουμπάν Κρασνοντάρ, πριν ενταχθεί στον ΑΠΟΕΛ το 2010 και αποτελέσει μέλος της ομάδας που έφθασε μέχρι τους οκτώ του Τσάμπιονς Λιγκ.
 
Αλτίν Χατζί: Μία χρονιά (2005-06) θήτευσε στην Ανόρθωση και με ενδιάμεσο σταθμό τον Εργοτέλη ντύθηκε στα γαλαζοκίτρινα. Στον ΑΠΟΕΛ εντάχθηκε το 2007 και έπαιξε για δυόμισι χρόνια παίρνοντας το μοναδικό πρωτάθλημα της καριέρας του (2008-09).
 
Λούκας Σόσιν: Συμπλήρωσε 8,5 χρόνια στην Κύπρο, σε Απόλλωνα (2002-07) και Ανόρθωση (2007-10), προτού πάει για ένα εξάμηνο στην Καβάλα. Το καλοκαίρι του 2010 επέστρεψε για λογαριασμό του Άρη, που αγωνιζόταν στην β’ κατηγορία, και έμεινε στην «ελαφρά ταξιαρχία» και την επόμενη σεζόν στα μεγάλα σαλόνια.
 


2011
Μπέντζαμιν Ονουάτσι: Δανεικός στον ΑΠΟΕΛ την περίοδο 2008-09, ο Νιγηριανός στη συνέχεια γύρισε στην Ελλάδα (Καβάλα) και το καλοκαίρι του 2011 φόρεσε ξανά τα γαλαζοκίτρινα, αυτή τη φορά όμως της ΑΕΛ. Δεν βοήθησε καθόλου και μέχρι τον Ιανουάριο αποτέλεσε παρελθόν.


Κακά: Η πρώτη γνωριμία του Βραζιλιάνου στόπερ με την Κύπρο ήταν τον Ιανουάριο του 2010, όταν ήλθε ως δανεικός από τη Χέρτα στην Ομόνοια. Μετά από ένα εξάμηνο γύρισε στη Γερμανία, έπαιξε μισό χρόνο στην Μπράγκα και το καλοκαίρι του 2011 επέστρεψε στην Κύπρο, αλλά για να αγωνιστεί στον ΑΠΟΕΛ. Έπαιξε ένα χρόνο, πέρασε ακολούθως από Βιντεότον και Κορούνια, προτού γυρίσει ξανά στον Αρχάγγελο τον Ιανουάριο του 2014. Αποχώρησε το καλοκαίρι του 2015 για την Τοντέλα.
 
Γιώργος Βακουφτσής: Ένας από τους παίκτες που έκαναν απευθείας μεταγραφή από τον ΑΠΟΕΛ στην Ομόνοια. Ο Έλληνας επιθετικός έφυγε από τους «πράσινους» τον Ιανουάριο του 2008, όμως τρία χρόνια αργότερα αγωνίστηκε ξανά σε κυπριακή ομάδα (ΠΑΕΕΚ).

2012
Μίλιαν Μρντάκοβιτς: Η Ένωση έγινε η τέταρτη ομάδα του Σέρβου στην Κύπρο, μετά τους Απόλλωνα, Εθνικό και ΑΕΚ. Από την ομάδα της Λάρνακας είχε παραχωρηθεί στην κινεζική Τζιανγκσού Σούνινγκ τον Μάρτιο του 2012, όμως τρεις μήνες αργότερα επέστρεψε στην Κύπρο για χάρη των «βυσσινί».
 
Ρικάρντο Φερνάντες: Η ιστορία του στο νησί ξεκίνησε το 2005 στον ΑΠΟΕΛ. Στη δεύτερη του θητεία έπαιξε σε Ανόρθωση και ΑΕΛ, ενώ το 2012 πραγματοποιήθηκε η τελευταία κάθοδος του για λογαριασμό της Δόξας, στην οποία έπαιξε για μια τετραετία μ’ ένα εξάμηνο διάλειμμα (Ιανουάριος-Ιούνιος 2014) στην Ομόνοια.
 


2013
Γκονσάλο Γκαρσία: Η θητεία του στην ΑΕΚ (2011-12) δεν είχε καμία σχέση με τον ενάμιση χρόνο στην Ανόρθωση. Η μεταγραφή του το καλοκαίρι του 2013 στην «Κυρία» -με ενδιάμεσο σταθμό τη Μακάμπι Τελ Αβίβ –θεωρήθηκε επιτυχία, όμως τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα.
 
Γκαστόν Σανγκόι: Όταν το 2010, μετά από τρία χρόνια στον Απόλλωνα, ο Αργεντινός πωλήθηκε στη Σπόρτινγκ Χιχόν ήταν σχεδόν σίγουρο ότι κάποτε θα επέστρεφε στους «γαλάζιους». Το comeback έλαβε χώρα το 2013 και η δεύτερη θητεία του «αλανιού» διήρκεσε δύο χρόνια, προτού μετακινηθεί σε σύλλογο του Κατάρ (Άλ Βάκρα). Μετά από σύντομες θητείες σε Άρκα Γκντίνια και Μουμπάι Σίτι ο Αργεντινός έμεινε για σχεδόν ένα χρόνο παροπλισμένος, πριν αποφασίσει να επιστρέψει για δεύτερη φορά στην Κύπρο -και για πρώτη με τη φανέλα της Νέας Σαλαμίνας.

 


Μαρσίνιο: Η παρουσία του (2010-12) στον ΑΠΟΕΛ κρίνεται ως θετική. Μετά από ενάμισι χρόνο στη Λέφσκι κι ένα εξάμηνο στην ανεργία, η Ανόρθωση τον ενέταξε στη δύναμή της το καλοκαίρι του 2013, όμως μετά από δύο μήνες αποδεσμεύτηκε, χωρίς να καταγράψει επίσημη παρουσία.

 


Ντιέγο Λεόν: Αφίχθηκε στην Κύπρο το καλοκαίρι του 2011, έπαιξε ένα χρόνο με τη Νέα Σαλαμίνα κι έπειτα από άλλον ένα στην Κέρκυρα επέστρεψε στους «ερυθρολεύκους». Το καλοκαίρι του 2015 μετακινήθηκε στον Ολυμπιακό Βόλου, απ’ όπου τον Ιανουάριο του 2016 ήλθε στην Κύπρο για λογαριασμό της Δόξας. Το καλοκαίρι του ίδιου έτους έφυγε για το Κατάρ.

 

2014
Άλμπερτ Σεράν Πόλο: Μέλος της ΑΕΚ, όταν αγωνίστηκε στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, την περίοδο 2013-14 βρέθηκε στην πατρίδα του και την Αλκορκόν (β’ κατηγορία Ισπανίας). Την επόμενη σεζόν φόρεσε τη φανέλα της Ανόρθωσης, ένα χρόνο αργότερα ντύθηκε ξανά στα κιτρινοπράσινα, ενώ το καλοκαίρι του 2016 μεταγράφηκε στη Δόξα.
 
Γιαν Ρέζεκ: Δύο χρόνια (2011-13) στην Ανόρθωση πέτυχε 19 τέρματα στο πρωτάθλημα. Μετά τις Τσανγκούν Γιατάι και Βικτόρια Πλζεν πήρε μεταγραφή στον Απόλλωνα το 2014, όμως δεν έβγαλε την ίδια ευχέρεια στο σκοράρισμα, όπως στη συνέχεια και στον Ερμή.
 
Μάριο Μπούντιμιρ: Έφυγε τον Ιανουάριο του 2014 από τον ΑΠΟΕΛ για τον Παναιτωλικό, όμως μετά από έξι μήνες επέστρεψε για να αγωνιστεί στην Ένωση, την οποία βοήθησε να ανέβει κατηγορία κι έπαιξε μαζί της στα μεγάλα σαλόνια. Αποχώρησε το περασμένο καλοκαίρι.
 
Μούσα Μγκούνι: Αναδείχθηκε ποδοσφαιρικά στην Κύπρο και την Ομόνοια (2004-08), η οποία τον πώλησε έναντι 1 εκατ. ευρώ στην Αλ Σαμπάμπ. Έξι χρόνια μετά (αφού έπαιξε σε Τέρεκ Γκρόζνι και Μέταλουργκ Ντονέτσκ έχοντας και δύο μονοετή διαλείμματα) επέστρεψε στην Κύπρο τον Ιανουάριο του 2015 για την Αγία Νάπα. Ακολούθως φόρεσε και τη φανέλα του Ολυμπιακού, ενώ από τις αρχές του 2017 φορά τη φανέλα της Ομόνοιας Αραδίππου.
 
Ζε Βιτόρ: Στην πρώτη θητεία του στην Κύπρο έπαιξε σε ΑΕΛ (2010-11) και Απόλλωνα (2011-12), μετά από μισό χρόνο στη Βέροια, επέστρεψε για ένα εξάμηνο για την, ενώ μετά το πέρασμά του από τη Μαδέιρα, γύρισε το 2014 στο νησί μας αγωνιζόμενος διαδοχικά στο Νίκο & Σωκράτη Ερήμης και στην Καρμιώτισσα.
 

2015
Άλδο Αδόρνο: Ήρθε το 2006 για λογαριασμό της Ένωσης και έπειτα αγωνίστηκε σε ΑΕΚ, Απόλλωνα και ΑΠΟΕΛ, από τον οποίο αποχώρησε για τη Μέταλουργκ το 2014. Τον Ιανουάριο του 2015 επέστρεψε στο νησί για τον Ερμή, το καλοκαίρι του ίδιου έτους μετακινήθηκε στη Νέα Σαλαμίνα, ενώ εδώ και ένα χρόνο ανήκει στο δυναμικό του Οθέλλου.
 
Ίσμαελ Γκονσάλβες: Στο πρώτο εξάμηνο της σεζόν 2013-14 απασχόλησε περισσότερο για τα τερτίπια του στον ΑΠΟΕΛ. Στη συνέχεια αγωνίστηκε στη Βέροια, για να φορέσει τη φανέλα της Ανόρθωσης τον Ιανουάριο του 2015. Το καλοκαίρι αγοράστηκε από την «Κυρία», η οποία τον πώλησε άμεσα στην Αλ Ετιφάκ. Έξι μήνες αργότερα ο επιθετικός από τη Γουινέα Μπισάου επέστρεψε στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» και ένα χρόνο μετά πωλήθηκε στη Χαρτς.
 
Ματίας Ντεγκρά: Η επιστροφή του το προπερασμένο καλοκαίρι στην ΑΕΛ ενθουσίασε τον κόσμο. Ο Αργεντινός κινήθηκε στη μετριότητα (όπως και όλη η ομάδα) και δεν θύμισε ακόμη τον πορτιέρε που είχε καθοριστικότατη συμβολή στο πρωτάθλημα του 2012.
 
Άλεξ Ντα Σίλβα: Έπαιξε σε Ένωση, Ομόνοια και ΑΕΚ σε μία τριετία (2010-13) και έπειτα πήρε μεταγραφή για τη Μέταλουργκ. Δύο χρόνια αργότερα (καλοκαίρι του 2015) εντάχθηκε στον Απόλλωνα, στον οποίο έχει εξελιχθεί σε ιθύνοντα νου.
 

Βενσάν Λαμπάν: Η οκταετία στο νησί με τις φανέλες του Διγενή (2005-2007) και της Ανόρθωση (2007-2013) έφερε την κυπριοποίησή του. Μετά από δύο χρόνια στην Άστρια Γκιούργκιου συμφώνησε το καλοκαίρι του 2015 με την ΑΕΚ, στην οποία αγωνίζεται μέχρι σήμερα.
 
Ζορζ Μοντέιρο: Η θητεία του στην ΑΕΛ (2011-14), προτού πάει στην πορτογαλική Μορεϊρένσε, δημιούργησε υψηλές προσδοκίες, όταν τον Ιανουάριο του 2015 ανακοινώθηκε από την ΑΕΚ. Ένα χρόνο αργότερα ο Πορτογάλος βρέθηκε στην πόρτα εξόδου.
 
Ρασίντ Αλαμπί: Ήρθε για τη Δόξα το 2007 και την επόμενη χρονιά εντάχθηκε στην Ομόνοια, από όπου αποχώρησε το 2014 για τη Λεϊσόες. Το καλοκαίρι του 2015 επέστρεψε για λογαριασμό της Πάφου και μετά τον υποβιβασμό της μεταγράφηκε σε σύλλογο του Ιράν.
 
Αντρέ Άλβες: Ότι ο Βραζιλιάνος είναι γκολτζής αποδείχθηκε στον ενάμιση χρόνο στην Ομόνοια (2012-14). Μετά την «περιδιάβασή» του σε Ντουμπάι, Καποσβάρ και Παναιτωλικό, επέστρεψε το καλοκαίρι του 2015 στην ΑΕΚ, από την οποία τον Ιανουάριο μετακινήθηκε στην Ανόρθωση.
 
Αντρέ Σκέμπρι: Το καλοκαίρι του 2012 μεταγράφηκε από τον Πανιώνιο στην Ομόνοια, από την οποία δύο χρόνια αργότερα αποχώρησε με προορισμό τη Φρανκφούρτη. Έξι μήνες αργότερα ο Μαλτέζος επιθετικός επέστρεψε στο «τριφύλλι», έπαιξε μιάμιση σεζόν κι έφυγε για την Μποαβίστα. Μετά από ένα χρόνο γυρίζει στην Κύπρο, αυτή τη φορά όμως με τη φανέλα του Απόλλωνα.
 

2016 (χειμώνας)
Ιβάν Τριτσκόφσκι: Ο Σκοπιανός με προϋπηρεσία στην Ένωση (2009-2010) και τον ΑΠΟΕΛ (2010-12), γύρισε ξανά στο κυπριακό πρωτάθλημα μετά από τριάμισι χρόνια (Μπριζ, Μπέβερεν και Αλ Νασρ), αυτή τη φορά με τη φανέλα της ΑΕΚ.
 
Μίχαϊ Ντίνα: Ο Ρουμάνος επιθετικός έδωσε τα διαπιστευτήριά του στο εγχώριο πρωτάθλημα με τον Άρη (2013/14), επέστρεψε στην πατρίδα του για μια διετία, και το καλοκαίρι του 2016 γύρισε στην Κύπρο και στη Λεμεσό, τούτη τη φορά για λογαριασμό της ΑΕΛ. Και σ’ αυτήν η θητεία του αποδείχθηκε μονοετής.
 
Καρλίτος: Το καλοκαίρι του 2011 ανήκε στις μεταγραφές που απογείωσαν την ΑΕΛ ωθώντας την στην κατάκτηση του τίτλου. Τέσσερα χρόνια αργότερα μεταγράφηκε στον Ηρακλή, αλλά τον Ιανουάριο του 2016 επέστρεψε για να φορέσει τη φανέλα της Ομόνοιας.
 
2016 (καλοκαίρι)
Ντόσα Τζούνιορ: Ο Πορτογάλος ξεκίνησε τη θητεία του στην Κύπρο το 2007 και με ενδιάμεσους σταθμούς τον Διγενή (2007-09) και την Πάφο (2009-11) έφτασε στην ΑΕΛ, με την οποία αγωνίστηκε τέσσερα χρόνια, προτού το 2013 μετακινηθεί στη Λέγκια Βαρσοβίας. Έπαιξε σε Κόνιασπορ και Εσκίσεχιρσπορ, προτού επιστρέψει στην αγαπημένη του ομάδα το περασμένο καλοκαίρι.
 
Ιφεάνι Ονίλο: Τον γνωρίσαμε με τη φανέλα του Ερμή (2014/15), από τον οποίο μεταγράφηκε στον Ερυθρό Αστέρα. Το περασμένο καλοκαίρι τον έφερε ξανά στην Κύπρο ο Άρης, όμως τον Ιανουάριο αποτέλεσε παρελθόν.
 
2017 (χειμώνας)
Ερόλντ Γκουλόν: Ο Γάλλος «συστήθηκε» στο κυπριακό κοινό τον Ιανουάριο του 2015 με τη φανέλα της Ομόνοιας. Ένα χρόνο αργότερα έφυγε για τη Βιτορούλ Κονστάντσα, αλλά τον περασμένο Ιανουάριο επέστρεψε για χάρη της Δόξας.
 
2017 (καλοκαίρι)
Μίκαελ Ποτέ: Ο επιθετικός από το Μπενίν διέπρεψε με τη φανέλα της Ομόνοιας στην πρώτη θητεία του στην Κύπρο (2014/15) και το εξαργύρωσε με τη μεταγραφή του στην Αδάνα, από την οποία αυτό το καλοκαίρι μετακινήθηκε πίσω στην Κύπρο, όπου πλέον θ’ αγωνίζεται με τη φανέλα του ΑΠΟΕΛ.
 

Έλιο Ρόκε: Ο Πορτογάλος εξτρέμ έφτιαξε όνομα στην Κύπρο αγωνιζόμενος σε ΑΕΛ (2007-11) και Νέα Σαλαμίνα (2011-14). Μετά τους «ερυθρολεύκους» αγωνίστηκε διαδοχικά σε Προγκρέσο, Μπενφίκα Λουάντα και Λιμπόλο και αυτό το καλοκαίρι αποφάσισε να επιστρέψει στο νησί, για να ενταχθεί ξανά στο δυναμικό τους.
Καρλάο: Η Τορίνο πλήρωσε στον ΑΠΟΕΛ μισό εκατομμύριο ευρώ το καλοκαίρι του 2016 για να πάρει στην Ιταλία τον Καρλάο. Ο Βραζιλιάνος αμυντικός μέτρησε μόλις τέσσερις συμμετοχές στο Καμπιονάτο και ήταν στην υπό παραχώρηση λίστα του Σίνισα Μιχαήλοβιτς. Ο ΑΠΟΕΛ έψαχνε αμυντικό μετά το σοβαρό τραυματισμό του Νικόλα Ιωάννου και κατάφερε να πετύχει το deal της επιστροφής με τον Καρλάο να επιστρέφει στον «Αρχάγγελο» ως δανεικός για ένα χρόνο. 

Δειτε Επισης

Στα «κυανόλευκα» ο Φίλιπ Κουν
«Χρειάζονται αλλαγές στη δομή της ΚΟΠ για να διασφαλίζεται η ίση μεταχείριση των ομάδων»
«Δεν θα σταματήσω να εργάζομαι για την κάθαρση της διαιτησίας και την απομάκρυνση των κομπλεξικών»
Στις 13 Δεκεμβρίου μαθαίνει αντιπάλους η Εθνική για προκριματικά Μουντιάλ 2026
Ποινή 87.000 ευρώ για τον ΑΠΟΕΛ από την ΟΥΕΦΑ-Κινδυνεύει με επιμέρους κλείσιμο η Νότια
Πρόστιμα σε Παπασταύρου και Δημοσθένους από τον αθλητικό δικαστή της ΚΟΠ
Εξαντλήθηκαν τα εισιτήρια του ΑΠΟΕΛ για το ματς κόντρα στην Πάφο
Αργυρίδης: «Η Ομόνοια θα κάνει προσπάθεια για μια δίκαια δομή της ΚΟΠ για όλα τα σωματεία»
Ανανέωσε με την Νέα Σαλαμίνα μέχρι το 2028 ο Καλανίδης
Η Ανόρθωση οικονομικά στραγγαλίζεται-Αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ομάδα ο Μιχαλούδης