Όμιλοι ή… θάνατος!

Η αντίστροφη μέτρηση ήδη έχει ξεκινήσει. Όχι μόνο για το άνοιγμα της αυλαίας στη νέα ευρωπαϊκή περίοδο (σ.σ. σε 10 μέρες η κλήρωση των δύο πρώτων προκριματικών γύρων και στις δύο διοργανώσεις), αλλά και για τη μετάβαση στην καινούργια μορφή του Τσάμπιονς και του Γιουρόπα Λιγκ, όπως αυτή έχει αποφασιστεί από την UEFA εδώ και σχεδόν ένα χρόνο.

Για τις κυπριακές ομάδες, ωστόσο, το μέλλον δεν ξεκινά το επόμενο καλοκαίρι, αλλά από το τρέχον, καθώς σ’ ένα χρόνο, όταν τα πράγματα θα ζορίσουν… επικίνδυνα, ενδεχομένως να είναι πολύ αργά. ΑΠΟΕΛ, Απόλλων, ΑΕΚ και ΑΕΛ καλούνται από τώρα να λειτουργήσουν με βάση το νέο φόρματ των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Και αυτό ορίζει πως από το 2018 αληθινό αγωνιστικό και οικονομικό όφελος συνοδεύει μόνον την είσοδο στους ομίλους. Τόσο απλά, τόσο δύσκολα.

Το γιατί ευρίσκεται πίσω από την τροποποίηση στη μέθοδο αφ’ ενός υπολογισμού του συντελεστή ενός συλλόγου αφ’ ετέρου διανομής των χρημάτων. Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει μια κοινή παράμετρος: βαρύνοντα ρόλο, ιδίως για τις κυπριακές ομάδες, διαδραματίζει εφ’ εξής η ευρωπαϊκή επίδοση τους την περασμένη πενταετία. Αναλυτικά:
 
Ο συντελεστής συλλόγου
Ο συντελεστής ενός συλλόγου προκύπτει (μέχρι το καλοκαίρι του 2018) από: α) τις επιδόσεις του (δύο βαθμοί η νίκη, ένας η ισοπαλία), β) οι βαθμοί-μπόνους κάθε πρόκρισης* και γ) το 20% του εθνικού συντελεστή την περασμένη πενταετία.
Από το 2018, ωστόσο, ο εθνικός συντελεστής απαλείφεται προς όφελος του μπόνους επιτυχίας (βλέπε κατάκτηση ευρωπαϊκών τροπαίων) και θα συνυπολογίζεται μόνον, αν είναι πενταπλάσιος του συντελεστή συλλόγου. Δεδομένου ότι ο συντελεστής της Κύπρου αυτή τη στιγμή είναι μόλις 3.710 βαθμοί, αυτό το ενδεχόμενο είναι απίθανο να προκύψει στο ορατό μέλλον.
Κι επειδή εξίσου απίθανο είναι να κατακτήσει μια κυπριακή ομάδα το Τσάμπιονς ή το Γιουρόπα Λιγκ, το χαμένο 20% του εθνικού συντελεστή θα πρέπει να (υπερ)καλυφθεί από τα αποτελέσματα του συλλόγου στην Ευρώπη. Όμως νίκες και ισοπαλίες στα προκριματικά δεν δίνουν βαθμούς σ’ ένα σύλλογο, ενώ οι προκρίσεις στα προκριματικά συνοδεύονται από βαθμούς-μπόνους* που ανά γύρο είναι λιγότεροι κι από αυτούς μιας νίκης στη φάση των ομίλων (2.000). Με άλλα λόγια, ουσιαστική αύξηση του συντελεστή συλλόγου προκύπτει μόνο μέσα από καλά αποτελέσματα και προκρίσεις από τη φάση των ομίλων και μετά.
 
Η διανομή χρημάτων
Επί του παρόντος τα χρήματα της UEFA σ’ ένα σύλλογο είναι το άθροισμα τριών παραμέτρων: του αρχικού ποσού (ποσοστό 30%), των αγωνιστικών επιδόσεών του (ποσοστό 30%) και του market pool (ποσοστό 40%).
Από την περίοδο 2018/19 οι παράμετροι γίνονται τέσσερις: το αρχικό ποσό (ποσοστό 25%), οι αγωνιστικές επιδόσεις (ποσοστό 30%), ο συντελεστής του συλλόγου (30%) και το market pool (ποσοστό 15%). Με άλλα λόγια, μειώνεται το ποσοστό του αρχικό ποσό (κατά 5%) και του market pool (κατά 25%), άρα τα εγγυημένα έσοδα των κυπριακών ομάδων μειώνονται κατά 30%, το οποίο είναι και το ποσοστό του συντελεστή συλλόγου που θα προσμετράται από το καλοκαίρι του 2018.
Κι αφού, όπως επεξηγήθηκε πιο πάνω, ο συντελεστής συλλόγου για τις κυπριακές ομάδες ισοδυναμεί πρακτικά με τις επιδόσεις τους, αυτονόητα και τα έσοδά τους θα εξαρτώνται πλέον σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τις επιτυχίες τους. Και τέτοιες, όπως προαναφέρθηκε, θα νοούνται (από το καλοκαίρι του 2018) μόνον οι πορείες τους από την κύρια φάση (όμιλοι) των διοργανώσεων της UEFA και μετά.
Κοντολογίς, οι εκάστοτε εκπρόσωποί μας στην Ευρώπη πρέπει τάχιστα να αναθεωρήσουν την προσέγγισή τους σε Τσάμπιονς και Γιουρόπα Λιγκ, αν θέλουν να γίνουν ή να παραμείνουν ανταγωνιστικοί σε διεθνές επίπεδο. Πολύ σύντομα, οι προκρίσεις στους πρώτους προκριματικούς γύρους και οι ηρωικοί αποκλεισμοί στα πλέι οφ θα έχουν μηδαμινό αντίκρισμα -τόσο αγωνιστικά όσο και οικονομικά. Στην καινούργια εποχή των δύο διοργανώσεων η στόχευση οφείλει να είναι μόνο μία: η είσοδος στους ομίλους και η όσο το δυνατόν καλύτερη πορεία σε αυτούς.
 
*Μπόνους προκρίσεων
                                    UCL    UEL
Α’ προκριματικός      0.50     0.25
Β’ προκριματικός      1.00     0.50
Γ’ προκριματικός       -           1.00
Πλέι οφ                      -           1.50
Φάση ομίλων             4          2.00
Φάση 16                     5          -
Προημιτελικά            1          1
Ημιτελικά                  1          1
Τελικός                       1          1

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Εξάρα η ΑΪΚ Στοκχόλμης κόντρα στη Νορκόπινγκ, δύο γκολ ο Πίττας
Ορίστηκαν οι διαιτητές για τα παιχνίδια του δεύτερο γκρουπ
Ο Φανιέρος πρόσφερε το μεγαλύτερο ποσό στον έρανο της Ανόρθωσης εις μνήμη του πατέρα του
H συμφωνία του Ουάρντα με τη Δόξα, τα ψυχολογικά προβλήματα και οι 150 χιλιάδες
Εννέα χρόνια αήττητος ο ΑΠΟΕΛ στο ΓΣΠ κόντρα στην ΑΕΚ
Η υπόσχεση του Μπεν Σιμόν, οι δύο νίκες επί του ΑΠΟΕΛ και οι πιθανές επιστροφές
Κλήση για προπονήσεις της Εθνικής Γυναικών ενόψει Γεωργίας
Το συγκινητικό μήνυμα των οπαδών της Πάφου για τον Νάσο-«Αυτό το κύπελλο το θέλουμε και για σένα»
Η Ανόρθωση έβγαλε σε δημοπρασία συλλεκτική μπάλα με υπογραφές από τους κορυφαίους παίκτες της
Αδιόρθωτος Ουάρντα, πληρώνει ακόμη τις... αταξίες του-Παρελθόν και από τον Πανσερραϊκό