Έντονος ο Νεοφυτίδης για τα προβλήματα καρδίας–Διερευνάται για σκευάσματα

Τα προβλήματα καρδίας των αδελφών Φραγκέσκου σχολίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΠ, Σπύρος Νεοφυτίδης, ο οποίος μιλώντας στο ΡΙΚ ανάφερε ότι αναμένονται τα αποτελέσματα για να διαπιστωθεί εάν έχει και τρίτος νεαρός ποδοσφαιριστής το ίδιο πρόβλημα.

Όπως επεσήμανε, υπάρχει το ενδεχόμενο – το οποίο διερευνάται – το πρόβλημα αυτό να προέκυψε από σκευάσματα και γι’ αυτό συνέστησε προσοχή σε όλους τους ποδοσφαιριστές.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην προσπάθεια για να στηριχθούν τα προγράμματα ψυχικής υγείας των ποδοσφαιριστών.

Για τα προβλήματα καρδίας που προέκυψαν: «Επισήμως τα περιστατικά είναι δύο. Ο Παναγιώτης Φραγκέσκου και ο αδελφός του, Αντρέας. Αναμένουμε, αν όχι σήμερα αύριο, τις τελικές εξετάσεις για το τρίτο περιστατικό. Νεαρό παιδί και αυτό. Από εκεί και πέρα γίνονται έρευνες για να διαπιστώσουμε και να διασφαλίσουμε ότι δεν είναι ένα πρόβλημα εκ γενετής ή οικογενειακό, που από ότι φαίνεται οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι δεν είναι. Άρα ανοίγουμε ένα τεράστιο κεφάλαιο, διότι εμείς ως σύνδεσμος θα θέλουμε και απαιτούμε να γνωρίζουμε από που προήλθε αυτό το πρόβλημα. Υπάρχει κάποιος λόγος για να εμφανιστεί αυτό το πρόβλημα, και από τη στιγμή που θα εμφανιστεί και θα επιβεβαιωθεί  τρίτος ποδοσφαιριστής, σημαίνει ότι κάτι συμβαίνει».

Αν εννοεί κάποια σκευάσματα που παίρνουν οι ποδοσφαιριστές: «Είναι όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Εμείς συλλέγουμε πολλές πληροφορίες από πολλούς ποδοσφαιριστές, αλλά επειδή η κατάσταση είναι πολύ λεπτή, πρέπει να είμαστε σίγουροι πριν κινηθούμε και πριν πάρουμε τα οποιαδήποτε μέτρα».

Αν γίνεται ο απαραίτητος έλεγχος: «Θεωρώ ότι υπάρχουν οι αρμόδιες αρχές. Ο έλεγχος πάντα θα υπάρχει, αλλά δεν σημαίνει ότι ένα σκεύασμα δεν μπορεί να σου κάνει κακό, από τη στιγμή που δεν είναι μέσα στον κατάλογο του ελέγχου».

Από ποιους χορηγούνται τα σκευάσματα στους αθλητές: «Την περασμένη εβδομάδα είχαμε και την εκστρατεία μας κατά των αναβολικών ουσιών. Υπάρχουν κάποιοι κανόνες, πρέπει να προσέχουν οι ίδιοι ποδοσφαιριστές και να τους γνωρίζουν και οι ομάδες. Δυστυχώς είναι μία μεγάλη αγορά, υπάρχει μεγάλος συναγωνισμός. Πολλές φορές μπορεί να εμπιστεύονται λάθος άτομα, απλώς δεν λέω ότι το πρόβλημα προήλθε από οποιαδήποτε ουσία. Διερευνάται, θα θέλουμε να τελειώσουν οι έρευνες γιατί είναι πολύ ουσιαστικό το αποτέλεσμα για το τρίτο άτομο. Εάν αποδειχθεί ότι υπάρχει και τρίτο ανεξάρτητο άτομο, ποδοσφαιριστής που έχει αυτό το πρόβλημα, τότε σημαίνει ότι το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό. Αυτό που μας ανησυχεί εμάς είναι: αυτά τα τρία άτομα τα εντοπίσαμε, είναι αν υπάρχουν άλλοι που δεν το γνωρίζουν και οι κίνδυνοι εγκυμονούν κάθε λεπτό».

Δεν γίνονται εξετάσεις: «Εξετάσεις γίνονται για το δελτίο υγείας. Ήδη το πρόβλημα του Παναγιώτη εντοπίστηκε μέσω της διαδικασίας επανέκδοσης του δελτίου υγείας. Θεωρώ, όμως, ότι πρέπει να αναβαθμιστούν αυτές οι εξετάσεις, πρέπει να εκσυγχρονιστούν και να γίνεται πιο ενδελεχής έλεγχος, ιδιαίτερα στους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές και αυτούς είναι σε πιο μεγάλη ηλικία. Το άλλο κομμάτι που μας απασχολεί είναι της ψυχικής υγείας των ποδοσφαιριστών. Είναι ένα τεράστιο κομμάτι που θέλουμε να το τρέξουμε. Ένας λόγος που θέλουμε να το τρέξουμε είναι ότι, πρέπει να γνωρίζετε, εμείς στον αθλητισμό λέμε ότι όταν ένας ποδοσφαιριστής σταματήσει την ποδοσφαιρική του καριέρα λέμε ότι επέρχεται ο πρώτος θάνατος.
 

Αντιλαμβάνεστε ότι όταν αυτό γίνεται βάναυσα είτε με κάποιον τραυματισμό, είτε από κάποιο θέμα υγείας, αυτά τα άτομα χρειάζονται αρκετή ψυχολογική στήριξη γιατί ανέτοιμοι πολύ νωρίς να σταματήσουν αυτό το επάγγελμα που κάνουν και αυτό είναι η δουλειά μας και πρέπει να το διασφαλίσουμε ότι θα έχουν αυτή τη στήριξη. Ήμασταν από την αρχή δίπλα τους, αλλά αυτό που θέλουμε εμείς είναι να το κάνουμε ακόμη πιο επαγγελματικό και πιο καλά καταρτισμένο γιατί δεν είμαι μόνο αυτά τα άτομα, έχουμε και πολλούς ποδοσφαιριστές που σταματούν την ποδοσφαιρική τους καριέρα αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα υγείας όπως η παχυσαρκία, το απότομο βάρος που βάζουν μετά το τέλος της καριέρας τους. Αυτό το μεταβατικό στάδιο από το ένα επάγγελμα μέχρι να βρουν κάποιο άλλο. Ήδη τρέχουμε δύο προγράμματα ευρωπαϊκά. Θέλω να πιστεύω ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς, θα σταθεί δίπλα μας και η πολιτεία που δεν στάθηκε μέχρι τώρα, θα πάμε στη Βουλή για να στηριχθούν αυτά τα προγράμματα που είναι προγράμματα ανεξάρτητα από τις ομάδες, ανεξάρτητα από χρέη ομάδων, ανεξάρτητα από το ποδόσφαιρο».

Η ΚΟΠ δεν βοηθάει: «Η ΚΟΠ, όσον αφορά το σύνδεσμο μέχρι τώρα, δεν έχουμε οικονομική βοήθεια πάνω σε αυτά τα θέματα. Θεωρώ ότι αυτό είναι ξεκάθαρα θέμα της πολιτείας. Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν τα κονδύλια όπου επιχορηγούνται οι σύνδεσμοι πάνω στη κοινωνική αυτή εργασία, γιατί πρόκειται για ένα κοινωνικό φαινόμενο. Δυστυχώς, στην Κύπρο είμαστε κάποια χιλιόμετρα και χρόνια μακριά».

Δειτε Επισης

Με νίκες προχώρησαν ΠΑΦΟΣ και ΑΠΕΟΛ-Έριξαν τριάρες σε ΑΕΛ και Σαλαμίνα
Νίκη Ανόρθωσης και ισοπαλία Άρη-Απόλλωνα-Τρεις αναμετρήσεις σήμερα
Έσπασε το αήττητο της Ομόνοιας και πέτυχε την πρώτη της νίκη η Ανόρθωση
Το ήθελαν και το προσπάθησαν και οι δύο όμως φεύγουν με ισοπαλία από το Αλφαμέγα Άρης και Απόλλων
ΒΙΝΤΕΟ: «Τα πιο σπουδαία γκολ είναι αυτά της ζωής»-Βραβεύτηκε ο μικρός Ανδρέας από το «Famagusta»
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο ντέρμπι Ανόρθωσης-Ομόνοιας στο Παπαδόπουλος (pics)
Με αυτούς μπαίνουν στο γήπεδο Άρης και Απόλλων
Αλαλούμ με το γήπεδο του ΑΠΟΕΛ-Αναφορές για «ναι» από την οικογένεια Ιορδάνου, η τοποθέτηση Πρόδρομου
Με δύο αναμετρήσεις η 4η αγωνιστική του πρωταθλήματος Cyprus League by Stoiximan
Δύο προπονήσεις για την Εθνική Παίδων-Οι παίκτες που κλήθηκαν