Πόσο αντιμετωπίζει τη βία η Κάρτα Φιλάθλου

Ο φίλαθλος προσέρχεται στα κέντρα έκδοσης Κάρτας Φιλάθλου με την πολιτική του ταυτότητα. Βγάζει μια φωτογραφία και εκδίδεται η Κάρτα Φιλάθλου, η οποία αντιστοιχεί στην ταυτότητά του. Προσκομίζει την Κάρτα Φιλάθλου για να του εκδοθεί εισιτήριο. Όπου η τεχνολογία το επιτρέπει, ο αριθμός της Κάρτας Φιλάθλου εκτυπώνεται στο εισιτήριο. Σε κάθε περίπτωση, προσερχόμενος στο γήπεδο ο φίλαθλος «κτυπάει» την κάρτα, δηλαδή την περνάει από έναν σαρωτή. Τα εισιτήρια διαρκείας έχουν επίσης αντιστοιχιστεί με την κάρτα φιλάθλου του κατόχου τους.

Πως το πιο πάνω μέτρο αντιμετωπίζει τη βία στα γήπεδα; Ας το εξετάσουμε…

Καταρχάς από μόνη της η ΚΦ δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Αυτό είναι ξεκάθαρο.

Τι εξυπηρετεί όμως;
α) Εισάγει το μέτρο του ονομαστικού εισιτηρίου, όπου δεν υπήρχε. Για παράδειγμα, στους εντός έδρας αγώνες ποδοσφαίρου του ΑΠΟΕΛ, τόσο τα εισιτήρια διαρκείας όσο και τα μεμονωμένα εισιτήρια ήταν ονομαστικά τα τελευταία χρόνια – κανένας δεν μπορούσε να μπει στο γήπεδο με το διαρκείας ή το εισιτήριο ενός άλλου, εάν προηγουμένως δεν το είχε «γυρίσει» στο όνομά του.
β) Αποτελεί απόδειξη ότι κάποιος είναι στο γήπεδο, αφού η ΚΦ σαρώνεται στις εισόδους.
γ) Δημιουργεί στο φίλαθλο την αίσθηση της τάξης, αφού για να μπει στο γήπεδο προσκομίζει τα στοιχεία του. Καταργεί δηλαδή την ανωνυμία (όπου δεν υπήρχε ονομαστικό εισιτήριο ή ταυτοποίηση στις εισόδους).
δ) Αφήνει εκτός γηπέδων άτομα που εκτίουν ποινή απαγόρευσης εισόδου στα γήπεδα.
ε) Αφήνει εκτός γηπέδων τους Οργανωμένους οπαδούς, οι εξέδρες των οποίων είναι ενίοτε πιο… ζωηρές. Δεν έχει κάποια πρόνοια η ΚΦ για τους Οργανωμένους, αλλά εμμέσως αποκλείονται καθώς για λόγους αρχής οι μένουν εκτός γηπέδου όταν ισχύει το μέτρο της ΚΦ.

Αν όμως αύριο οι Οργανωμένοι αποφάσιζαν να βγάλουν ΚΦ και να πάνε στο γήπεδο, δεν θα υπήρχε ήταν εμφανής αυτή η συνέπεια από την εφαρμογή της.

Τα πιο πάνω προφανώς φυσικά και δεν λύνουν το πρόβλημα της βίας.

Στο «Τάσος Μάρκου» την περασμένη βδομάδα κτυπήθηκε ο πρόεδρος της Ανόρθωσης και παρά την εφαρμογή του μέτρου της ΚΦ, εντούτοις, όχι μόνο δεν διαλευκάνθηκε η υπόθεση, αλλά δεν κατέστη καν δυνατό να φτάσει ενώπιον της δικαιοσύνης, αφού το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης «έχασε» το πρόσωπο το δράστη, όπως ισχυρίζεται η Ανόρθωση.

Επομένως, το πιο σημαντικό μέτρο στην αντιμετώπιση της βίας είναι η άριστη λειτουργία του κλειστού κυκλώματος και κατόπιν η σωστή επιτήρηση, ώστε να καταγγέλλονται οι παραβάτες και να προσέρχονται ενώπιον της δικαιοσύνης. Κατόπιν θα έρθει η ΚΦ να επιβεβαιώσει ότι ο συλληφθέντας ήταν όντως στο γήπεδο την ώρα που καταγγέλθηκε. Κι έπειτα οι ανακριτές θα πρέπει να στοιχειοθετήσουν την υπόθεση και το δικαστήριο να επιβάλει μια αποτρεπτική ποινή, η εφαρμογή της οποίας θα υποβοηθηθεί από την ΚΦ.

Εν κατακλείδι, μπορούμε να πούμε ότι η ΚΦ αποτελεί έναν κρίκο στη μεγάλη αλυσίδα που θα πρέπει να σχηματιστεί για να αντιμετωπιστεί η βία στα γήπεδα και σίγουρα όχι τη λύση στο πρόβλημα. Σίγουρα ο ντόρος γύρω από αυτήν είναι αντιστρόφως ανάλογος της αποτελεσματικότητάς και οι αρνητικές συνέπειες (βλ. άδειες εξέδρες) μεγαλύτερες των θετικών, οι οποίες εξαρτώνται περισσότερο από άλλα μέτρα και λιγότερο από την ΚΦ.

Στο εξωτερικό
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ονομαστικό εισιτήριο, το οποίο εφαρμόζεται ουσιαστικά με την Κάρτα Φιλάθλου, ισχύει στις πιο πολλές προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Μόνο που τα στοιχεία των κατόχων εισιτηρίων διαχειρίζεται ο σύλλογος και όχι το κράτος.

Ταυτότητα
Εύλογα προκαλείται η απορία γιατί δεν χρησιμοποιείται η πολιτική ταυτότητα για τα ονομαστικά εισιτήρια και απαιτήθηκε η έκδοση νέας κάρτας. Υπάρχει η αιτιολόγηση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, δηλαδή  ότι η ταυτότητα έχει πολλά στοιχεία για να τα δείχνεις κάθε φορά που θέλεις να μπεις στο γήπεδο.

Τώρα γιατί αυτά θεωρούνται υπερβολικά για το γήπεδο αλλά δεν είναι πολλά για να σου ζητηθούν καθώς μπαίνεις στο αεροπλάνο ή παραλαμβάνεις ένα γράμμα από τις ταχυδρομικές υπηρεσίες, είναι κάτι που θα γνωρίζει η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Άδειες εξέδρες
Οπωσδήποτε η ΚΦ δεν είναι η μοναδική αιτία για τις άδειες εξέδρες μπροστά στις οποίες διεξάγονται οι αγώνες του Πρωταθλήματος Cyta, όπως έχει στερήσει σημαντικό αριθμό εισιτηρίων (1.000 – 2.000 ανά αγώνα), που στις περιπτώσεις ειδικά των μικρομεσαίων ομάδων αποτελούν σημαντική οικονομική ζημιά. Το φαινόμενο όμως ενίοτε το 50% των κατόχων καρτών διαρκείας να μην πηγαίνει στο γήπεδο δεν είναι φετινό και δεν έχει να κάνει με την ΚΦ αλλά με πολλά άλλα που σχετίζονται με το ποδοσφαιρικό προϊόν που πωλείται στον Κύπριο φίλαθλο.  Αυτή όμως είναι μια άλλη, μεγάλη συζήτηση.

Δειτε Επισης

Καρμιώτισσα - Ομόνοια 29Μ για την 4η αγωνιστική της Cyprus League
Αυτές είναι οι διευθετήσεις της Αστυνομίας για τον ποδοσφαιρικό αγώνα Ανόρθωση-Ομόνοια Λευκωσίας
Ντέρμπι φωτιά και αγώνες που κρύβουν εκπλήξεις στο κυπριακό πρωτάθλημα-Η σέντρα στην… Fonbet
Ψάχνουν τρόπους να ξορκίσουν το φάντασμα της απαγόρευσης-Κρίσιμη συνάντηση ΚΟΠ και ομάδων
Ψάχνει βόμβα με Κριχόβιακ η Ανόρθωση-Σε συζητήσεις οι δύο πλευρές
Ποδοσφαιρική «αλητεία» από τον Πάνα
Στις 25 Σεπτεμβρίου ξεκινά η Α΄φάση του Κυπέλλου Coca-Cola-Όλο το πρόγραμμα
Ο ΑΠΟΕΛ βρίσκει τα… πατήματά του
Στην αντεπίθεση η ΘΥΡΑ 3-«Η κυβέρνηση και οι φορείς της, απλούστατα, δεν μπορούν»
«Τεσσάρες» για Πάφο και ΑΠΟΕΛ επί Νέας Σαλαμίνας και ΕΝΠ αντίστοιχα