Η κριτική Κυπριανίδη για το πέσιμο Λαβόρδε και το χρώμα της κάρτας στο ΑΕΛ-Απόλλων
20:48 - 13 Νοεμβρίου 2018
Όλες τις αμφισβητούμενες φάσεις των ντέρμπι Λεμεσού και Αμμοχώστου ανέλυσε ο πρώην διαιτητής κ. Γιαννάκης Κυπριανίδης, στο πλαίσιο της εκπομπή «Άκου τη φάση» στο Super Sport fm 104.0.
Σύμφωνα με την ανάλυση που έκανε, ο Λαβόρδε έπρεπε να πάρει πέναλτι στο 56' στο μαρκάρισμα του Κορέια, ενώ σωστά έπραξε ο Βασίλης Δημητρίου και δεν απέβαλε τον Βαλεντίν Ρομπέρζ στη φάση του πέναλτι που κέρδισε η ΑΕΛ.
Για τις φάσεις του ΑΕΛ-Απόλλων:
«Στο 78΄ κέρδισε πέναλτι η ΑΕΛ. O ποδοσφαιριστής της ΑΕΛ μπήκε στην περιοχή και ο Ρομπέρζ προσπάθησε με τα πόδια να παίξει την μπάλα. Στην προσπάθεια αυτή δεν βρήκε την μπάλα αλλά τα πόδια και σωστά καταλογίστηκε το πέναλτι. Αν ήταν κίτρινη ή κόκκινη τώρα… Ο νέος κανονισμός τα τελευταία δύο χρόνια για να καταργηθεί η τριπλή τιμωρία λέει ότι αν κρίνει ο διαιτητής ότι ο ποδοσφαιριστής πήγε για να παίξει μπάλα και όχι πόδια τότε είναι κίτρινη κάρτα. Όταν λέμε να παίξει πόδια, να μην είναι βίαιο το παίξιμο. Το βίαιο παίξιμο είναι αποβολή σε οποιοδήποτε σημείο του γηπέδου. Όπως είδα την φάση και όπως την μελέτησα ήταν σωστή η απόφαση του διαιτητή να βγάλει κίτρινη κάρτα. Από το ένα μέτρο ξεκίνησε να τον μαρκάρει. Η ταχύτητα με την οποία πήγε στον παίκτη δεν ήταν μεγάλη, έβαλε το πόδι, έπαιξε τα πόδια σωστά υποδείχθηκε το πέναλτι και σωστά πήρε την κίτρινη ο αμυντικός. Στην εκτέλεση έπρεπε να δοθεί επανάληψη γιατί ο Βάλε βγήκε δυο μέτρα από την εστία του».
«Στο 74΄ ζήτησε και άλλο πέναλτι η ΑΕΛ, ήρθαν σε επαφή τα σώματα των παικτών αλλά δεν φάνηκε να υπάρχει παράβαση, δεν τον έσπρωξε και πολύ σωστά δεν δόθηκε το πέναλτι».
«Είχαμε και μια φάση στο 34΄ όταν αντικαταστάθηκε ο Βασιλείου, ο παίκτης που μπήκε μέσα έπρεπε να μπει στο γήπεδο και μετά να πάει να εκτελέσει το αράουτ».
«Στο Α' μέρος είχε 3-4 σωστές υποδείξεις ο βοηθός Χαράλαμπος Χαραλάμπους αλλά έχασε μια φάση στο 39΄. Βιάστηκε να σηκώσει το σημαιάκι, έπρεπε να περιμένει».
Η αξιολόγηση του Βασίλη Δημητρίου: «Ήταν θετικότατη η παρουσία του Βασίλη Δημητρίου. Σωστά διαχειρίστηκε τις κάρτες στια διαμαρτυρίες και στην απόφαση του στο πέναλτι να δείξει κίτρινη ήταν σωστός».
Για τις φάσεις του Ανόρθωση-Σαλαμίνα:
«Στο 56΄ ανατράπηκε ο Λαβόρδε στην περιοχή της Νέας Σαλαμίνας από τον Κορέια. Με το δεξί του χέρι ο αμυντικός τον έσπρωξε. Όταν είδε ότι δεν μπορούσε να τον προλάβει τον ανέτρεψε. Προς στιγμή νόμισα ότι θα δώσει το πέναλτι ο διαιτητής από την κίνηση του και τον είδα να βγαίνει εκτός περιοχής. Ο βοηθός ήταν δύσκολο να βοηθήσει γιατί είχε πλάτη τον Λαβόρδε και δεν θα μπορούσε να δει την κίνηση του αμυντικού με το χέρι. Δεν ξέρω πως ενήργησε ο Τιμόθεος Χριστοφή και έχασε αυτή τη φάση. Περιμένω πολλά από αυτό τον διαιτητή. Από άλλους διαιτητές βρίσκεις δικαιολογίες, για τους καλούς διαιτητές όχι».
«Στο 87΄ ανακόπηκε ως οφσάιντ ο Κίνγσκλει της Νέας Σαλαμίνας. Το σήκωσε το σημαιάκι ο βοηθός διαιτητή Μαρίνου αλλά δεν έπρεπε να το σηκώσει. Δεν επηρέασε τον επιτιθέμενο η απόφαση αλλά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι ήταν ένα σημαντικό λάθος».
«Είχε μια 1-2 πολύ καλές ενέργειες ο Τιμόθεος Χριστοφή. Στο 75΄ έγινε μια ωραία συνεργασία διαιτητή-βοηθού. Ο βοηθός υπέδειξε παίκτη οφσάιντ και του έδειξε ο διαιτητής να την κατεβάσει επειδή ήταν από αντίπαλο. Το πήρε πάνω του και καλά έκανε».
Η αξιολόγηση της διαιτησίας: «Ο ένας βοηθός έκανε το λάθος στο οφσάιντ της Νέας Σαλαμίνας. Ο δεύτερος δεν έκανε οτιδήποτε. Ο Τιμόθεος Χριστοφή ενώ πρόσφερε θετικά στοιχεία στην διαχείριση του αγώνα, έχασε την φάση του Λαβόρδε. Λάθη θα γίνουν. Αν δεν έχανε την φάση θα έπαιρνε βαθμό 8.4, ενώ τώρα παίρνει 7.9».