Καλείται να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά η Τζέιν Χολ Λούτε

Στην κάθοδο της νέας Σύμβουλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό-η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι η Αμερικανίδα Τζέιν Χολ Λούτε-εναποτίθενται οι ελπίδες ξεκαθαρίσματος του σκηνικού σε σχέση με την προοπτική επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας.
 
Αυτό, στη σκιά της νέας επικοινωνιακής κίνησης στην οποία προέβη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, να καλέσει την ε/κ πλευρά να αποδεχτεί και να συμφωνήσει σε ανακοίνωση στρατηγικής συμφωνίας-πακέτο στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, εννοώντας ωστόσο όχι το πλαίσιο των παραμέτρων Γκουτέρες της 4ης Ιουλίου 2017, αλλά ένα… πλαίσιο που ουσιαστικά δεν υπάρχει.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το πλαίσιο Γκουτέρες, η… άκυρη σύνοψη Έιντε και τι έγινε στο Κρανς Μοντάνα
 
Η Λευκωσία διεμήνυσε και σήμερα πως η επιδίωξη του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν από την πρώτη στιγμή και εξακολουθεί να είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Πρόδρομο Προδρόμου να καθιστά για μια ακόμη φορά σαφές ότι το πλαίσιο Γκουτέρες είναι ένα και πως δεν χωράνε διαφορετικές ερμηνείες.
 
 «Η επιδίωξη του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν από την πρώτη στιγμή και εξακολουθεί να είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Επανέναρξη από εκεί που είχαμε μείνει στο Κραν Μοντανά, με δεδομένο βεβαίως το πλαίσιο Γκουτέρες.
 
Ο σκοπός δεν είναι η διαπραγμάτευση για χάρη της διαπραγμάτευσης-είμαστε οι τελευταίοι που θα ήθελαν ατέρμονες διαπραγματεύσεις- αλλά είναι η επίλυση του Κυπριακού, ο τερματισμός της κατοχής, η επανένωση της πατρίδας μας με ομοσπονδία και η Κύπρος να είναι απαλλαγμένη από τον έλεγχο ξένων κρατών, δηλαδή η κατάργηση των εγγυήσεων», τόνισε.
 
«Εάν η τουρκική πλευρά», συνέχισε, «πράγματι εννοεί ότι αποδέχεται το πλαίσιο Γκουτέρες, δηλαδή ότι έχει αλλάξει η άρνηση που έδειξε στο Κραν Μοντανά και που οδήγησε σε αδιέξοδο, τότε πρόκειται πράγματι για μια σημαντική εξέλιξη. Λέμε ‘’εάν’’, διότι οι αναφορές που έχει κάνει ο κ. Ακιντζί φαίνεται να παραπέμπουν σε κάτι άλλο και όχι στο πλαίσιο Γκουτέρες. Εν πάση περιπτώσει αυτά μπορεί να διευκρινιστούν μόνο μέσα από διάλογο.
 
Ελπίζουμε ότι εφόσον επιβεβαιωθεί και υλοποιηθεί ο διορισμός συμβούλου του Γ.Γ. για το Κυπριακό, αυτό θα βοηθήσει για την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης».
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπέδειξε ότι «το πλαίσιο Γκουτέρες είναι ένα. Το πλαίσιο Γκουτέρες είναι πολύ καλά γνωστό σε όλους μας ότι είχε εμφανιστεί και συγκεκριμενοποιηθεί όταν ο Γ.Γ. στις 4 Ιουλίου είχε υπαγορεύσει τις παραμέτρους, που αποτελούσαν και ενός είδους πλαίσιο για τη διαπραγμάτευση, τις οποίες κατέγραψε ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. για το Κυπριακό κ. Άιντε. Αυτό είναι το πλαίσιο Γκουτέρες, το οποίο είναι πολύ καλά γνωστό και είχε δημοσιοποιηθεί από τότε.
 
Η αναφορά Ακιντζί στην 30η Ιουνίου που γίνεται είναι αναφορά στην εμπλοκή των διαπραγματεύσεων. Θυμόμαστε όλοι ότι είχε γίνει μια εμπλοκή για την οποία χρειάστηκε ακριβώς να επανέλθει ο Γ.Γ. στο πλαίσιο Γκουτέρες.
 
Είναι καθαρά τα πράγματα και πρέπει να κάνουμε και μια έκκληση στη δική μας πλευρά. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις νομίζω ότι συμφωνούμε στο ότι θα πρέπει να υπάρξει μια λύση χωρίς εγγυητές, χωρίς κατοχικά στρατεύματα. Άρα θα πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτό το κεκτημένο που είναι το πλαίσιο Γκουτέρες.
 
Οι υπόλοιπες συζητήσεις και κάποτε το να λεπτολογούμε για τα διάφορα στιγμιότυπα της προηγούμενης διαπραγμάτευσης, σίγουρα δεν είναι εποικοδομητικές. Εποικοδομητικό είναι να έχουμε την κοινή θέση ότι πρέπει να ξεκινήσουν πάλι οι διαπραγματεύσεις και να αξιοποιήσουμε το πλαίσιο του Γ.Γ.»
 
Σε άλλη ερώτηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «το πλαίσιο Γκουτέρες είναι ένα, δεν μπορεί να είναι δύο, είναι συγκεκριμένες πρόνοιες που δεν χωράνε δύο ερμηνείες. Ο Γ.Γ. είχε πει δημόσια ότι η Κύπρος πρέπει να γίνει ένα κανονικό κράτος. Και αυτό σημαίνει κάποια συγκεκριμένα πράγματα. Τα περισσότερα λόγια δεν εξυπηρετούν».
 
Πρόσθεσε ότι «το πλαίσιο Γκουτέρες είναι πολύ συγκεκριμένο, είναι εκείνο που δεν είχε την πολιτική βούληση να αποδεχθεί η Τουρκία στο Κραν Μοντανά και οδηγηθήκαμε σε αδιέξοδο. Θα πρέπει να γίνει μια νέα προσπάθεια και ακριβώς για αυτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όλο αυτό τον καιρό λέει ότι θα πρέπει να γίνει και η σωστή προετοιμασία, δηλαδή να είναι οι ενδιαφερόμενες πλευρές έτοιμες να συζητήσουν, όπως το ζήτησε ο Γ.Γ. στη βάση του δικού του πλαισίου.
 
Ελπίζουμε ότι ο διορισμός, η απόφαση που πρέπει να περιμένουμε να υλοποιηθεί - είναι ζήτημα των Η.Ε.- αφορά τον διορισμό σύμβουλου του Γ.Γ., κάτι που θα μπορέσει να υποβοηθήσει τα πράγματα, για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απορρίπτει το πλαίσιο Γκουτέρες και επιθυμεί νέο δρόμο το τουρκικό Υπ. Εξ.    
 
Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης
Δεν υπάρχει ουσιαστική επιφύλαξη της ελληνοκυπριακής πλευράς στο να υπάρξει διαπραγμάτευση για στρατηγική συμφωνία στο πακέτο από έξι σημεία όπως πρότεινε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στο Κρανς Μοντάνα για το Κυπριακό, δήλωσε εξάλλου ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, προσθέτοντας πως «η μόνη μας επιφύλαξη είναι κατά πόσον η τουρκοκυπριακή και η τουρκική πλευρά είναι διατεθειμένες να συνεχίσουν από εκεί που μείναμε».
 
Με όσα λέει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί φαίνεται να παίρνουν επιλεκτικά ότι τους βολεύει, είπε ο κ. Μαυρογιάννης, σημειώνοντας πως «αν είναι έτοιμοι να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε, θα ήταν εξαιρετικά θετικό και αυτό θέλουμε».
 
Ο διαπραγματευτικής της ε/κ πλευράς υπογράμμισε πως μόνο μέσα στα πλαίσια ενός συνολικού και περιεκτικού πακέτου κάνουν νόημα οι θέσεις, οι υποχωρήσεις ή οι τοποθετήσεις των μερών.
 
«Είναι γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μέσα στα πλαίσια ενός συνολικού και περιεκτικού πακέτου που θα περιλάμβανε όλα τα σημεία όπως την άμεση κατάργηση των εγγυήσεων, τη δραστική μείωση των στρατευμάτων στους 650 και μετά ρήτρα λήξης για να φύγουν όλοι σε τακτό σύντομο χρονικό διάστημα, ικανοποίηση της πλευράς μας στο εδαφικό, και το βάλαμε και γραπτώς αυτό, θα ήταν διατεθειμένος να δεκτεί την εκ περιτροπής προεδρία με 2 προς 1, νοουμένου ότι υπάρχουν μηχανισμοί υπέρβασης αδιεξόδων, νοουμένου ότι υπάρχει ξεκάθαρη καταγραφή των αρμοδιοτήτων, εμείς επιζητούσαμε να υπάρχει και κοινό ψηφοδέλτιο- και βεβαίως να υπάρχει διασταυρούμενη σταθμισμένη ψήφος κ.ο.κ», επεσήμανε.
 
Όλα αυτά κάνουν νόημα μόνο σε ένα πακέτο, υπογράμμισε ο κ. Μαυρογιάννης, σημειώνοντας πως δεν μπορεί η άλλη πλευρά να ζητά αποδοχή της εκ περιτροπής προεδρίας και μετά να πάμε παρακάτω.
 
Ερωτηθείς για τη βαρύτητα μιας στρατηγικής συμφωνίας, ο κ. Μαυρογιάννης είπε πως σε μια διαπραγμάτευση σίγουρα τίποτε δεν δεσμεύει μέχρι να καταλήξεις σε όλα, αλλά το θέμα είναι να ξέρεις ποια είναι η θέση του άλλου.
 
«Αν έχεις μια στρατηγική συμφωνία, ώστε να ξέρεις τον τρόπο που θα επιλυθούν αυτά τα ζητήματα, τότε αμέσως ξεκινάς να διαπραγματεύεσαι τα υπόλοιπα και επειδή έχεις τη συνεννόηση για τα στρατηγικά σημεία τα υπόλοιπα κανονικά δεν πρέπει να είναι σε θέση να παρεμποδίσουν το καθένα χωριστά την επίτευξη συμφωνίας», σημείωσε.
 
Σε σημερινές του δηλώσεις, ο κ. Μαυρογιάννης υπέδειξε πως το πλαίσιο Γκουτέρες δεν είναι έγγραφο, αλλά ιδέες που πρότεινε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κραν Μοντάνα. «Ο Γ.Γ. είχε πει πως από αυτά που άκουσε θεωρεί πως υπάρχουν έξι σημαντικά σημεία τα οποία ως πακέτο, αν τύχουν διαπραγμάτευσης και συμφωνηθούν, μπορούν να αποτελέσουν μια στρατηγική συμφωνία η οποία θα δώσει αποφασιστική ώθηση», εξήγησε ο κ. Μαυρογιάννης.
 
Ουδέποτε είπαμε, τόνισε, ότι τα Ηνωμένα Έθνη καταθέτουν επίσημα έγγραφα αφού φύγαμε από τη διαδικασία της επιδιαιτησίας (arbitration).
 
Είπε ακόμα πως αυτά τα σημεία είχαν συζητηθεί στο Κραν Μοντάνα και ο τότε Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε είχε κάνει μια καταγραφή, η οποία αμφισβητήθηκε και από τις δυο πλευρές. 
 
Στη συνέχεια, ο κ. Έιντε ξαναμίλησε με τον Γ.Γ. και μας υπαγόρευσε αυτά που πίστευε ο Γ.Γ. ότι πρέπει να είναι τα έξι σημεία και ξαναέγινε διαπραγμάτευση, ανέφερε ο κ. Μαυρογιάννης. Με βάση αυτά διαπραγματευτήκαμε, είπε.
 
Πρόσθεσε πως την τελευταία νύκτα ο Γ.Γ. του ΟΗΕ είχε αναφέρει πως θα υπαγορεύσει ένα μικρό κείμενο για το πώς, κατά την αντίληψή του, επιλύονται τα έξι σημεία, που αφορούν ασφάλεια και εγγυήσεις, στρατεύματα, εδαφικό, περιουσιακό, αποτελεσματική συμμετοχή και μεταχείριση των Τούρκων υπηκόων μετά τη λύση.
 
Τα έξι σημεία ως θεματικές έγιναν δεκτά από όλους και αν υπάρξει συμφωνία σε αυτά από όλους, τότε δίνεται μια αποφασιστική ώθηση, ανέφερε ο κ. Μαυρογιάννης σε συνομιλία με το ΚΥΠΕ.
 
Πρόσθεσε πως οι προτάσεις που έκανε η ελληνοκυπριακή πλευρά στις 5 και 6 Ιουλίου σε ό,τι αφορά και τα έξι σημεία υπάρχουν κατατεθειμένες στο τραπέζι στα πλαίσια ενός πακέτου. Ο κ. Μαυρογιάννης είπε πως θεωρεί πως με τις θέσεις που κατέθεσε η πλευρά μας, και με βάση τα όσα κατέγραψε ο Γ.Γ. στην έκθεσή του, ικανοποιούνται αυτά που μας ζήτησε ο Γ.Γ. στα θέματα που αφορούν στο περιουσιακό, την αποτελεσματική συμμετοχή και τη μεταχείριση των Τούρκων υπηκόων.
 
Σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις και τα επεμβατικά δικαιώματα, σημείωσε πως ο λόγος που δεν κλήθηκαν οι Πρωθυπουργοί των τριών εγγυητριών δυνάμεων είναι διότι η Τουρκία δεν δέχτηκε να ικανοποιήσει τη θέση που εξέφρασε ο Γ.Γ. για κατάργηση των εγγυήσεων, οπόταν δεν υπήρχε πακέτο.
 
Ο διαπραγματευτής ανέφερε πως από τη στιγμή που δεν υπάρχει πακέτο, νομικά οι προτάσεις μας δεν ισχύουν. Τούτο δεν σημαίνει ότι αν γίνει αποδεκτό το ότι συνεχίζουμε τη διαπραγμάτευση από εκεί που μείναμε και από αυτά που είπε ο Γ.Γ. τότε δεν επανερχόμαστε στο τί ήταν στο τραπέζι την τελευταία νύκτα στο Κραν Μοντάνα, είπε ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς.
 
Σημείωσε πως «αναμένουμε τώρα να στείλει κάποιον απεσταλμένο ο Γ.Γ. για να μπορέσουμε να δούμε αν είναι όλοι έτοιμοι να συνεχίσουν από εκεί που μείναμε και με ποια μεθοδολογία και με ποιους τρόπους».
 
«Εμείς είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε τη μεθοδολογία, τη διαδικασία, τους τρόπους. Θέλουμε να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε», ανέφερε ο κ. Μαυρογιάννης.
 
Είπε πως η επίτευξη στρατηγικής συμφωνίας δεν χρειάζεται χρόνια, αλλά μάλλον κάτι παρόμοιο με αυτό που έγινε στο Κραν Μοντάνα, μια Διάσκεψη με δυο τραπέζια όπου να συζητούνται οι εσωτερικές πτυχές μεταξύ των δυο ηγετών και οι εξωτερικές στην παρουσία και των άλλων εμπλεκομένων, σημειώνοντας πως η ε/κ πλευρά θα ήθελε η συζήτηση για τις εξωτερικές πτυχές να γίνει και στην παρουσία των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.
 
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Μαυρογιάννης είπε πως θεωρεί πως υπάρχει ένα ζήτημα με το να περνά ο χρόνος έτσι. «Θα ήθελα η τουρκική πλευρά να αποδείξει ότι ενδιαφέρεται να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση», σημείωσε, επισημαίνοντας πως αν η περιοδεία ενός απεσταλμένου του Γ.Γ. του ΟΗΕ θα πρέπει να αναβληθεί για μετά τις εκλογές στην Τουρκία χάνεται πάρα πολύς πολύτιμος χρόνος.
 
«Δεν είναι δυνατόν από τη μια να μας λένε οι Τούρκοι ότι βιάζονται και θέλουν χρονοδιαγράμματα και από την άλλη να αναβάλλουν συνέχεια τη διαδικασία», σημείωσε.
 
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο διαπραγματευτής είπε πως είναι πάρα πολύ ανησυχητικά και επικίνδυνα τα όσα ακούγονται περί «λύσης δυο κρατών».
 
«Δεν πιστεύω ότι είναι λύση του Κυπριακού όλες αυτές οι φαινομενικά και εκ πρώτης όψεως και δήθεν ελκυστικές ιδέες και «άδουσες σειρήνες», επεσήμανε, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή από τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση του τόπου για να υπάρξει ειρήνη και ασφάλεια και για να οικοδομήσουμε ένα ευοίωνο μέλλον για τις επερχόμενες γενιές. Δεν είναι ηθικά νοητό να δεχόμαστε ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε μαζί όλοι οι Κύπριοι, ως Ευρωπαίοι και δεν είναι η ώρα να το βάλουμε κάτω και να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια», είπε τέλος ο κ. Μαυρογιάννης.

Δειτε Επισης

Πληροφορίες για deal μεταξύ Σπανούλη και Μονακό
Οι εννέα αγώνες που έρχονται χωρίς περιθώριο για στραβοπάτημα στον ΠΑΟΚ
ΒΙΝΤΕΟ: Κλότσησε στο πρόσωπο τον αντίπαλό του και τον έβγαλε νοκ άουτ στο pickleball
Προχωρημένο του αριστερού μπακ ενόψει Ιανουαρίου στον Ολυμπιακό
Το αντίο της Nike στον Ναδάλ-«Μας έδειξες τι χρειάζεται για να είσαι ο καλύτερος»
Η μεγάλη απουσία της Πάφου για το ντέρμπι με ΑΠΟΕΛ και η ασυνήθιστη βαθμολογική διαφορά
«Με έκανες να επαναπροσδιορίσω το παιχνίδι μου και να το απολαύσω ακόμα περισσότερο»
Τζιοβάνι, Ριβάλντο και Σαβιόλα πήραν την πρώτη νίκη της σεζόν με τους Barca Legends
Κλείδωσε ο αντικαταστάτης Νικ Νικολάου στην ΚΟΠ-Γρηγόρη ο εκλεκτός της Ομόνοιας
Ολοκληρώνεται το παζλ σε όλες τις κατηγορίες του Nations League