Στο χείλος του γκρεμού με μόνη έγνοια το φυσικό αέριο
10:17 - 16 Αυγούστου 2018
Επίσκεψη μέσα από την οποία εξάγονται σημαντικά συμπεράσματα πραγματοποίησε χθες στα κατεχόμενα ο Πρόεδρος της τουρκικής βουλής Μπιναλί Γιλντιρίμ.
Ακιντζί και Γιλντιρίμ επανέλαβαν εαυτούς όσο αφορά το Κυπριακό ενώ έκαναν ειδική αναφορά στο ζήτημα του φυσικού αερίου φανερώνοντας, ως ένα βαθμό, τις προθέσεις της άλλης πλευράς για το επόμενο διάστημα και την κόκκινη γραμμή της Άγκυρας, πως δεν πρέπει να υπάρξει εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του νησιού από την Κυπριακή Δημοκρατία.
Με αφορμή την οικονομική κρίση που ξέσπασε στην Τουρκία και επηρεάζει άμεσα τα κατεχόμενα λόγω της τουρκικής λίρας, ο Τούρκος Πρόεδρος πραγματοποίησε την πρώτη του «επίσημη επίσκεψη» εκτός χώρας, στο ψευδοκράτος.
Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Μουσταφά Ακιντζί έκανε λόγο για κάποιες δυνάμεις, χιλιόμετρα μακριά από την Κύπρο που προσπαθούν να επηρεάσουν ενώ τόνισε πως με γυμνό μάτι φαίνεται η πολιτική διάσταση της κρίσης. «Αυτό που χρειάζεται», είπε ο Μουσταφά Ακιντζί, «είναι κοινός νους και κοινή κατανόηση» αναφερόμενος επί της ουσίας στην αλληλεγγύη μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον φυσικό πλούτο της Κύπρου σημειώνοντας πως σε περίπτωση που χρησιμοποιηθεί νούσιμα ενώνοντας τις δύο κοινότητες, μπορεί να είναι προς όφελος των χωρών της περιοχής αλλά και προς όφελος της συνεργασίας της Τουρκίας και της Ελλάδας αλλά και της ΕΕ.
«Ο καημός μας ένας, η χαρά μας μια, το μέλλον μας ένα»
Από την πλευρά του ο Μπιναλί Γιλντιρίμ εξέφρασε την ικανοποίηση του για το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό ως Πρόεδρος της Βουλής και επανέλαβε τη θέση του πως «ότι συμβαίνει στην Τουρκία θα συμβεί και εδώ.
«Ο καημός μας ένας, η χαρά μας μια, το μέλλον μας ένα», είπε μεταξύ άλλων ο Τούρκος Πρόεδρος. Όσο αφορά την κρίση ο Τούρκος Πρόεδρος της Βουλής έκανε λόγο για ασύμμετρη απειλή ενώ επεσήμανε πως υπάρχει μια σφαιρική διάσταση σε αυτή την οικονομική επίθεση που επηρεάζει πολλές χώρες.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε ότι η τουρκική Βουλή είναι αποφασισμένη σε αυτό το θέμα (στηρίζει την επίλυσή του) αλλά η «άλλη πλευρά δεν έχει αξιολογήσει επαρκώς την ευκαιρία της περσινής χρονιάς. Σε αυτό το θέμα πάντα υπάρχει δυνατότητα (λύσης) ωστόσο αυτό πρέπει να γίνει γνωστό: η πλευρά της νότιας Κύπρου πριν την λύση πρέπει να αλλάξει νοοτροπία».
Δεν μπορεί να γίνεται σκέψη για λύση παραβλέποντας την πολιτική ισότητα της «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, είπε ο Τούρκος αξιωματούχος. Γι’ αυτό το λόγο, είπε, η μονόπλευρη εκμετάλλευση, πριν από την λύση, των κοινών συμφερόντων του νησιού στη θάλασσα και στην ξηρά «είναι μια πηγή μη συμφωνίας και μη γαλήνης».
Συνεχίζουν απτόητοι
Παρά το γεγονός ότι, η τουρκική οικονομία καθώς και η οικονομία του ψευδοκράτους βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού, οι δύο άντρες επέλεξαν να επαναλάβουν τις απόψεις τους για το κυπριακό και δη για τη διαχείριση του φυσικού αερίου δείχνοντας τις προθέσεις τους για το επόμενο διάστημα.
Όπως φαίνεται τόσο σε επίπεδο δηλώσεων αλλά και πράξεων στην ευρύτερη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, όσο και με τη σωρεία παραβιάσεων στο Αιγαίο η Τουρκία δεν δείχνει να αλλάζει ρότα όσο αφορά τους σχεδιασμούς της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το ερευνητικό σκάφος Barbaros με συνοδεία το Apollon Moon συνεχίζει να αλωνίζει βορειοανατολικά της χερσονήσου της Καρπασίας όπου διεξάγει σεισμογραφικές έρευνες. Την ίδια ώρα το γεωτρύπανο «Πορθητής» (Fatih), βρίσκεται αγκυροβολημένο στο Λιμάνι της Αττάλειας όπου προετοιμάζεται για την πρώτη τουρκική γεώτρηση στη Μεσόγειο που αναμένεται να ξεκινήσει το τελευταίο τετράμηνο του 2018.
Παράλληλα η Άγκυρα με NAVTEX που εκδίδει από τον Σταθμό της Αττάλειας κατά την πάγια τακτική της δεσμεύει περιοχές εντός της κυπριακής ΑΟΖ για ασκήσεις με πραγματικά πυρά που στο τέλος δεν εκτελεί ποτέ.
Τέλος παρά το γεγονός πως η οικονομία της γείτονας χώρας βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση, συνεχίζονται και οι παραβιάσεις στο FIR Αθηνών με τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη να εισέρχονται κάθε τρεις και λίγο στους ελληνικούς ουρανούς.
Πάντως τη θέση πως δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο η Τουρκία να προβεί σε νέες ενέργειες έντασης το επόμενο διάστημα εντός της κυπριακής ΑΟΖ, εξέφρασε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας της Ελλάδος Φώτης Κουβέλης.