Στα χαρακώματα με την ΕΕ η ιταλική κυβέρνηση για μεταναστευτικό

Άκαρπη απέβη σήμερα η συνάντηση μεταξύ 10 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες στο θέμα της διαμάχης που έχει προκύψει προσφάτως για το μεταναστευτικό, καθώς δεν επιτεύχθηκε συμφωνία σχετικά με την αποβίβαση των προσφύγων και μεταναστών από το ιταλικό πλοίο, που παραμένει σε λιμάνι της Ιταλίας, είπαν διπλωμάτες στο Ρόιτερς.

«Η Ιταλία άσκησε πιέσεις για την επίτευξη μιας λύσης για το πλοίο Diciotti», ανέφερε ένας διπλωμάτης.

«Όμως, το θέμα αυτό δεν ήταν το σημαντικότερο για τους υπόλοιπους, ήθελαν να συζητήσουν κυρίως σχετικά με διαρθρωτικές λύσεις για τα πλοία που διαπλέουν τη Μεσόγειο». «Επομένως, δεν υπήρξε συμφωνία για το Diciotti» συμπλήρωσε.

Οι απειλές δεν οδηγούν «πουθενά»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε σήμερα πως οι απειλές δεν οδηγούν «πουθενά» απαντώντας σε ένα τελεσίγραφο του αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι ντι Μάιο για την κατανομή των μεταναστών που έχουν αποκλειστεί σε πλοίο που βρίσκεται σε λιμάνι της Σικελίας.

«Στην Ευρώπη, οι απειλές δεν εξυπηρετούν σε τίποτα και δεν οδηγούν πουθενά», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν, ο Αλεξάντερ Βίντερσταϊν, στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου.

«Ήκιστα εποικοδομητικά σχόλια δεν βοηθούν και μας απομακρύνουν από μια λύση», υπογράμμισε επίσης.

Ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει άμεσα τις απειλές του ντι Μάιο, προτιμώντας «γενικής φύσεως» παρατηρήσεις.

«Όπως έχουμε εξηγήσει τις τελευταίες ημέρες, η Επιτροπή εργάστηκε και συνεχίζει να εργάζεται εντατικά για την επίλυση της κατάστασης», πρόσθεσε.

«Άρα η εξεύρεση μιας λύσης για τα άτομα που βρίσκονται πάνω στο σκάφος είναι η πρώτη προτεραιότητά μας, εκεί επικεντρωνόμαστε και νομίζουμε επίσης πως είναι εκεί που πρέπει να επικεντρωθούν όλοι», είπε ακόμη ο Βίντερσταϊν.

Ο Λουίτζι ντι Μάιο, που είναι επίσης επικεφαλής του αντισυστημικού Κινήματος 5 Αστέρια (MSS) έδωσε προθεσμία μέχρι την Παρασκευή (σήμερα) στην ΕΕ προκειμένου να εξεύρει μια λύση για την κατανομή σε άλλα κράτη μέλη περίπου 170 μεταναστών που είναι τώρα αποκλεισμένοι στο λιμάνι της Κατάνιας στη Σικελία πάνω στο σκάφος Diciotti της ιταλικής ακτοφυλακής.

Απείλησε επίσης ότι δεν θα καταβάλει την ετήσια συμβολή της Ιταλίας στον προϋπολογισμό της ΕΕ που ανέρχεται σε «20 εκατομμύρια ευρώ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

BINTEO: Ο βουλευτής που φωνάζει στις κερκίδες της Πάφου «και σήκωσέ το δεν μπορώ να περιμένω»
Ο Άντερσον που διένυσε γονατιστός το γήπεδο, τα κλεμμένα σημαιάκια του κόρνερ και τα «όλε» στο Παφιακό (vid)
Κέρδισε τον Απόλλωνα και παρέμεινε στο κυνήγι της ΑΕΚ η Ομόνοια
ΒΙΝΤΕΟ: Το τρελό πάρτι στο Στέλιος Κυριακίδης μετά το τελευταίο σφύριγμα και την κατάκτηση του τίτλου
Παρέσυρε το ΑΠΟΕΛ και κράτησε την τρίτη θέση η ΑΕΚ
ΒΙΝΤΕΟ: Το ψαλιδάκι του Ζάιρο που έδωσε το έναυσμα για προεόρτια τίτλου στο Παφιακό
«Η Μπριζ βρήκε τον δικό της… Batman»-Υπερήρωας Τζόλης, μιλάει την κατάλληλη στιγμή
Χάος και απίστευτο ξύλο στο Σπλιτ πριν το ντέρμπι τίτλου-Η Ντινάμο Ζάγκρεμπ νίκησε 3-1 τη Χάιντουκ
Ο Τζέιμι Βάρντι σφυρίζει για να σταματήσει ο αγώνας μετά από τραυματισμό διαιτητή
Κέρδισε την ΑΕΛ και πήρε προβάδισμα για την κατάληψη της 8ης θέσης ο Εθνικός