Αποφυλακίζεται ο πρώτος και μακροβιότερος ισοβίτης 30 χρόνια μετά
11:49 - 03 Αυγούστου 2018
Μετά από χίλια μύρια κύματα και τις τρεις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το Συμβούλιο Αποφυλακίσεως των Κεντρικών φυλακών άναψε τελικά το πράσινο φως για την αποφυλάκιση του πρώτου και μακροβιότερου ισοβίτη Παναγιώτη Καυκαρή.
Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, στις 9 το πρωί ο Καυκαρής βρέθηκε ενώπιον του Συμβουλίου όπου του ανακοινώθηκε η απόφαση, μετά από ακροαματικές διαδικασίες, και ως εκ τούτου εντός των επόμενων ωρών, ο Καυκαρής μετά από 30 χρόνια πίσω από τα σίδερα αναμένεται να αναπνεύσει αέρα ελευθερίας.
Ο Παναγιώτης Καυκαρής το 2012 υπέβαλε την πρώτη του αίτηση για αποφυλάκιση του, η οποία ωστόσο απορρίφτηκε και στην συνέχεια προσέφυγε στο Διοικητικό Δικαστήριο του Ανωτάτου όπου αφού ακύρωσε την απόφαση του Συμβουλίου για μη αποφυλάκιση του, αιτήθηκε εκ νέου το 2015. Αίτημα το οποίο επίσης απορρίφτηκε με αποτέλεσμα ο δικηγόρος του ισοβίτη, Γιάννης Πολυχρώνης, να προσφύγει ξανά στο Δικαστήριο, όπου τον δικαίωσε και ανάγκαζε το Συμβούλιο Αποφυλακίσεως όπως επανεξετάσει την αποφυλάκισή του.
- Οι λόγοι που δεν αποφυλάκιζαν τον Καυκαρή και η αναφορά στους ηθικούς αυτουργούς
- Ο Γιουρούκκης στην οργάνωση, ο αδελφός του στην σκανδάλη και η ομολογία Καυκαρή
30 χρόνια στις Κεντρικές - Ο μακροβιότερος ισοβίτης
Ο Καυκαρής καταδικάστηκε σε τρις ισόβια, για την τοποθέτηση βόμβας και τη δολοφονία του 45χρονου Πανίκου Μιχαήλ και των παιδιών του Χριστάκη και Μιχαλάκη, δεκατριών και έντεκα χρόνων, αντίστοιχα στις 10 Ιουλίου του 1987.
Ωστόσο ο ηθικός αυτουργός του εγκλήματος, ο οποίος φέρεται να υποσχέθηκε στον 41χρονο τότε Παναγιώτη Καυκαρή, το ποσό των 10.000 λιρών για να διαπράξει το έγκλημα, δεν τιμωρήθηκε.
Η ποινή της ισόβιας φυλάκισης ανακοινώθηκε στον Καυκαρή στις 10 Μαρτίου 1989.
Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης το θύμα μπήκε στο αυτοκίνητο μαζί με τα δύο παιδιά του και ο Καυκαρής πυροδότησε εκρηκτικό μηχανισμό και τους σκότωσε. Ο τρίτος γιος της οικογένειας και η μητέρα γλίτωσαν.
Ο Καυκαρής προσέφυγε το 2008 στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με αίτημα τον καθορισμό συγκεκριμένων χρόνων για τα ισόβια. Το αίτημα του στο ΕΔΑΔ στάθηκε αφορμή να αλλάξει η νομοθεσία και από το 2009 οι κατάδικοι έχουν δικαίωμα αίτησης αποφυλάκισης στα 12 χρόνια.