Νεόφυτος Χανδριώτης: Η συγκινητική μάχη του «πρωταθλητή» με τoν καρκίνο
08:46 - 13 Σεπτεμβρίου 2018
Την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο κύριος Δημήτρης Χανδριώτης, πατέρας του Νεόφυτου Χανδριώτη, ο οποίος το 2015 έχασε τη μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία 22 ετών. Στη μνήμη του, το τριήμερο 14-16 Σεπτεμβρίου, διεξάγεται στην Κύπρο το τουρνουά μπάσκετ με τη συμμετοχή Παναθηναϊκoύ, ΑΕΚ Αθηνών, Μακάμπι Τελ Αβίβ και Χίμκι Ρωσίας.
Επί ευκαιρίας του τουρνουά ΟΠΑΠ Μπάσκετ «Νεόφυτος Χανδριώτης», η ιστοσελίδα μας omada.com.cy συναντήθηκε με τον κ. Δημήτρη Χανδριώτη, ο οποίος μάς διηγήθηκε αρκετές ιστορίες, αλλά και ενδιαφέροντα στοιχεία για τη ζωή του Νεόφυτου. Ενός παιδιού που είχε μεγάλα όνειρα, όμως η μοίρα τα έφερε αλλιώς. Στα 19 του διαγνώσθηκε με όγκο στον εγκέφαλο που δυστυχώς τον κατέβαλε το 2015. Δεν έσκυψε ποτέ το κεφάλι του και σε κάθε δυσκολία στάθηκε με ήθος, αξιοπρέπεια και γενναιότητα σαν «πρωταθλητής» όπως τον φώναζαν όσοι τον γνώριζαν.
Σε ηλικία 9 χρόνων, ο Νεόφυτος έπαιξε στο «Πρώτο Τουρνουά Μπασκέτ Δημοτικών Σχολείων Έγκωμης». Το συγκεκριμένο τουρνουά φέρει σήμερα το όνομά του. «Στο σπίτι δημιουργήσαμε μια τροπαιοθήκη, η οποία έχει μέσα όλα τα τρόπαια, μετάλλια και διακρίσεις που κατέκτησε ο Νεόφυτος» μάς λέει ο πατέρας του, συμπληρώνοντας ότι έμεινε για πάντα πιστός στην ΕΘΑ. «Σε ένα παιχνίδι του εφηβικού, κόντρα στον ΑΠΟΕΛ, ο Νεόφυτος είχε πάρει το παιχνίδι πάνω του. Μετά τον αγώνα, ο πρόεδρος του σωματείου του ΑΠΟΕΛ, Γιάννης Ιωάννου, μού έκανε πρόταση για να τον πάρει στους γαλαζοκίτρινους. Όταν ρώτησα τον ίδιο, μου είπε: “Ούτε να το σκεφτείς παπά, δεν φεύγω από την ΕΘΑ, άλλο το ποδόσφαιρο και άλλο το μπάσκετ, του χρόνου θέλω να παίξω στην πρώτη ομάδα και να πάμε για το πρωτάθλημα’’».
Από την απογείωση, στη διάγνωση που του άλλαξε τη ζωή
«Το 2010-11 ήταν η χρονιά της απογείωσής του, αφού αποτέλεσε μέλος της ομάδας αντρών της ΕΘΑ με προπονητή τον Τόνι Κωνσταντινίδη και βοηθό τον Χριστόφορο Λειβαδιώτη. Κατέκτησε το νταμπλ με την ομάδα αντρών και με την ομάδα των εφήβων της ΕΘΑ κατέκτησε αήττητος το πρωτάθλημα! Ήταν μια τρομερή ομάδα που έμπαινε στο γήπεδο και σκέφτονταν με πόσους πόντους διαφορά θα κερδίσει τον αγώνα. Την ίδια χρονιά κλήθηκε στην προεθνική ανδρών σε ηλικία 18 ετών και στην εθνική ενόπλων» σημειώνει ο κ. Δημήτρης που συμπληρώνει ότι καθημερινά ο Νεόφυτος, έκανε προπόνηση για πέντε ώρες. Μετά την επιστροφή της εθνικής ενόπλων από το παγκόσμιο πρωτάθλημα στη Βραζιλία, στις αρχές του 2012, ο Νεόφυτος είχε πρόβλημα με το γόνατό του.
«Προσπαθούσε να παίξει με ενάμιση πόδι, ενάμιση χέρι»
Στα αρχικά στάδια είχε αρκετά σοβαρές παρενέργειες από τη ραδιοθεραπεία, αλλά είχε απίστευτη θέληση και ξεκίνησε εντατική φυσιοθεραπεία. Σταδιακά άρχισε να βελτιώνεται και προσπάθησε να ξαναπαίξει μπάσκετ. Έτσι πήρε ειδική άδεια από τον γιατρό του και ζήτησε από την ΕΘΑ να τον παραχωρήσει δανεικό σε ομάδα δεύτερης κατηγορίας.
Ο Νεόφυτος ήταν άριστος και σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσής του. Στην τρίτη λυκείου έβγαλε γενικό βαθμό 19, με μαθήματα κατεύθυνσης Μαθηματικά, Φυσική και Τεχνολογία, ενώ επιπρόσθετα εξασφάλισε δύο A level Mathematics και Further Mathematics με A και Physics με B. Πήρε θέση στο πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, ενώ παράλληλα πέρασε και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Μηχανολογίας όπου τελικά επέλεξε να σπουδάσει.
Με την πάροδο του χρόνου ήταν αναγκασμένος να σταματήσει το μπάσκετ και έδωσε όλη την προσοχή του στα μαθήματα του Πανεπιστημίου, κάνοντας παράλληλα χημειοθεραπεία. Τελείωσε τη χρονιά με 8,5 γενικό βαθμό, αρίστευσε και κατάφερε να συγκαταλέγεται μέσα στους πρώτους τρεις φοιτητές του τμήματός του.
Τον Σεπτέμβριο του 2014 ο Νεόφυτος πήρε από τον πατέρα του δώρο ένα ταξίδι στην Ισπανία για να παρακολουθήσουν το Μπαρτσελόνα-ΑΠΟΕΛ στο Καμπ Νου. «Στις τέσσερις ώρες μέσα στο αεροπλάνο, συνέχισε να διαβάζει για να μην μείνει πίσω με τα μαθήματα του πανεπιστημίου. Κατάφερε να ανεβεί και να κατεβεί πέντε ορόφους για να δει το ΑΠΟΕΛ ακόμα και στη δύσκολη κατάσταση που βρισκόταν με το πρόβλημα στο αριστερό πόδι και στο αριστερό χέρι του. Ήταν μια φοβερή εμπειρία και για τον ίδιο».
Στον τελικό του κυπέλλου τον Μάρτιο του 2018, η ΕΘΑ αντιμετώπισε την ΑΕΚ. Οι καλαθοσφαιριστές της ομάδας της Έγκωμης, και κυρίως οι Κύπριοι, ήθελαν να αφιερώσουν το κύπελλο στον Νεόφυτο, το όνομα του οποίου φώναξαν πριν από την έναρξη της αναμέτρησης.
«Σε όλο το παιχνίδι ήταν μπροστά η ΑΕΚ, έπαιζαν όπως τους πελλούς άμυνα για να το γυρίσουν! Η άμυνα που έπαιξαν οι παίκτες της ΕΘΑ εκείνη τη μέρα ήταν συγκλονιστική, έσπαζε κόκκαλα! Όμως στο τέλος έχασαν με ελάχιστη διαφορά. Τη νύχτα όταν γύρισα σπίτι, πήρα ένα μήνυμα στο κινητό, από τον αρχηγό της ΕΘΑ, Νικόλα Κωνσταντίνου: “Κύριε Δημήτρη συγνώμη που δεν τα καταφέραμε…” Του απάντησα πως δεν είναι πάντα αυτοσκοπός η νίκη, μόνο η προσπάθεια και το πάθος που έβγαλαν ήταν αρκετό και ότι αυτό που έκαναν ήταν υπέρβαση».
O καλαθοσφαιριστής της ΕΘΑ το επόμενο διάστημα έκανε μία κίνηση που συγκλόνισε την οικογένεια του Νεόφυτου. «Ήταν αρχές του Απρίλη και πήγαμε με τη γυναίκα μου και την κόρη μου στο κοιμητήριο. Εκεί, είδαμε πάνω στο σταυρό του Νεόφυτου πως ήταν κρεμασμένο ένα μετάλλιο. Ήταν το μετάλλιο του φίλου του, του Νικόλα, αυτή ήταν μια κίνηση απίστευτη που μας συγκίνησε βαθύτατα. Ό,τι και να πεις για τον αδελφικό φίλο του Νεόφυτου, Νικόλα Κωνσταντίνου, που είναι και ο εμπνευστής της ιδέας του τουρνουά είναι λίγο, πραγματικά!» Το μετάλλιο έχει, πλέον, τοποθετηθεί στην τροπαιοθήκη του Νεόφυτου, στο σπίτι της οικογένειας.
«Η πορεία του δεν τελείωσε με το θάνατό του»
Όλοι όσοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον Νεόφυτο, μιλούν για ένα άνθρωπο χαμηλών τόνων, απλό, χαμογελαστό και πολύ αγαπητό ανάμεσα στους φίλους και συμπαίκτες του. Το τουρνουά «Νεόφυτος Χανδριώτης» αποτελεί ένα από τα πολλά παραδείγματα αυτής της έμπρακτης αγάπης προς ένα νέο που πάλεψε σαν πραγματικός μαχητής της ζωής.
«Γίνονται συνέχεια πράγματα που μας κάνουν πολύ περήφανους. Αυτό που γίνεται τώρα με το τουρνουά είναι κάτι μοναδικό. Το χαμόγελο του Νεόφυτου ήταν πάντα ξεχωριστό και είμαι σίγουρος πως θα μας βλέπει από ψηλά στο τουρνουά και θα χαμογελά. Η πορεία του δεν τελείωσε με το θάνατό του, είναι ακόμα μαζί μας και συνεχίζει. Οι γιατροί του στη Βοστόνη, ο γιατρός του στην Κύπρο και στο Λονδίνο, τον αποκαλούσαν “The Champ” και ο Νεόφυτος μας είναι πραγματικά ένας πρωταθλητής» κατέληξε ο κ. Δημήτρης.