Αναθερμένεται η προσπάθεια ειρήνης στην κορεατική χερσόνησο

Η Βόρεια Κορέα θα κλείσει οριστικά το πεδίο δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων Τονγκτσάνγκ-ρι, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν, έπειτα από τη συνάντησή του στην Πιονγκγιάνγκ με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

Η Βόρεια Κορέα «δέχθηκε να κλείσει οριστικά το πεδίο δοκιμών μηχανών πυραύλων στο Τονγκτσάνγκ-ρι και τις εγκαταστάσεις για τις εκτοξεύσεις πυραύλων με την παρουσία ειδικών των εθνών που τα αφορά» η διαδικασία αυτή, διαβεβαίωσε ο Μουν.

Από την πλευρά του, ο Κιμ δεσμεύθηκε ότι θα πάει στη Σεούλ «στο εγγύς μέλλον», πραγματοποιώντας την πρώτη επίσκεψη αρχηγού του κράτους της Βόρειας Κορέας στη νοτιοκορεάτικη πρωτεύουσα αφότου η χερσόνησος χωρίστηκε στα δύο.

«Υποσχέθηκα στον (Νοτιοκορεάτη) Πρόεδρο Μουν Τζε-ιν ότι θα επισκεφθώ τη Σεούλ στο εγγύς μέλλον», ανέφερε ο Κιμ στην κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ακόμη, κατά τις δηλώσεις των δύο ηγετών, η Βόρεια Κορέα είναι διατεθειμένη, πέρα από το κλείσιμο των εγκαταστάσεών της για την ανάπτυξη και τις δοκιμές πυραύλων, να κλείσει το πυρηνικό της εργοστάσιο στη Γιονγκμπιόν, εάν οι ΗΠΑ κάνουν κινήσεις ανταπόδοσης της καλής θέλησης που επιδεικνύει.

Οι ηγέτες της Βόρειας και της Νότιας Κορέας συμφώνησαν ότι η χερσόνησος πρέπει να μετατραπεί σε περιοχή όπου θα επικρατεί «η ειρήνη», και δεν θα υπάρχουν «πυρηνικά όπλα και πυρηνικές απειλές», τόνισε ακόμη ο Μουν.
 
Στο μεταξύ, ενθουσιασμένος με την προοπτική της κοινής πρότασης από Βόρεια και Νότια Κορέα, για την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων 2032, εμφανίστηκε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

«Η Βόρεια και η Νότια Κορέα θα υποβάλουν κοινή πρόταση για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2032. Πολύ συναρπαστικό!», είπε χαρακτηριστικά ο ο Αμερικανός πρόεδρος, που εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις στη δια-κορεατική σύνοδο κορυφής στην Πιονγκγιάνγκ.

Από την Σεούλ αναφέρεται, οι δύο Κορέες συμφώνησαν να συνεχίσουν την προσπάθεια για να φιλοξενήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2032, όπως σημείωσαν σήμερα σε κοινή δήλωση μετά από τη σύνοδο κορυφής.

Όπως τονίστηκε στη κοινή δήλωση, συμφωνήθηκε να «συμμετάσχουν από κοινού» σε διεθνείς διαγωνισμούς, συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 στο Τόκιο.

Η ιδέα μιας κοινής πρότασης για φιλοξενία των θερινών Ολυμπιακών αγώνων το 2032 αναφέρθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον Υπουργό Αθλητισμού της Σεούλ Ντο Γιονγκ Βαν. Εκείνος είπε ότι η συνδιοργάνωση των Αγώνων θα βασιστεί στην επιτυχία των φετινών χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στη Πιόνγκτσανγκ, όπου η συμμετοχή της Βόρειας Κορέας βοήθησε στη μείωση των εντάσεων στη χερσόνησο.

Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Πάει για το διπλό κόντρα στον ΑΠΟΕΛ η Πάφος FC με €20 ΔΩΡΕΑΝ Στοίχημα στη Fonbet
«Όταν επέστρεψα σπίτι είδα αμέσως στην τηλεόραση το τρελό παιχνίδι μας με την Μπαρτσελόνα»
Ο Μαρτσίνιακ άρχοντας του τελικού μεταξύ του Ολυμπιακού και του ΟΦΗ
Μήνυμα Τάισον σε Βιεϊρίνια-«Σε ευχαριστώ που μου έμαθες να αγαπώ αυτή την ομάδα»
Πυρά στον πρόεδρο της ΚΟΠ από Δημοσθένους-«Το μεγαλύτερο λάθος μου ότι τον έβαλα κουμπάρο»
Εμπλοκή της Σίτι στην τελειωμένη μεταγραφή Βιρτς στην Μπάγερν-Συμφωνία των Άγγλων με την Λεβερκούζεν
Σάλος με τους διαλόγους του VAR στο Μπαρτσελόνα-Ρεάλ για το χέρι του Φερμίν-«Ευτυχώς θεέ μου»! (vid)
Ξεσπάθωσε πρώην αντιπρόεδρος του ΑΠΟΕΛ κατά Πετρίδη-Αφήσαμε 1,5 εκατομμύρια χρέος, σήμερα είναι 50»
Πώς θα λειτουργήσουν οι επενδυτές στον ΑΠΟΕΛ-Ανέλυσε το πλάνο ο Νίκος Κουγιάλης
Διεξάγονται τρία μεγάλα ντέρμπι-Στόχος η δεύτερη θέση για Άρη και ΑΕΚ