Οικιακές εργαζόμενες έφεραν στον κόσμο 550 παιδιά την τελευταία δεκαετία

Ένας μεγάλος αριθμός παιδιών γεννήθηκαν στην Κύπρο την τελευταία δεκαετία από οικιακές εργαζόμενες.
 
Στοιχεία που απέστειλε στη Βουλή το Υπουργείο Εργασίας δείχνουν ότι από το 2008 μέχρι το 2018, 550 οικιακές βοηθοί αιτήθηκαν και έλαβαν άδεια και επίδομα μητρότητας, αριθμός που ερμηνεύεται ότι αντιστοιχεί σε ανάλογες γεννήσεις.
 
Οι γυναίκες αυτές είναι τόσο υπήκοοι τρίτων χωρών όσο και κοινοτικές που απασχολούνται με συμβόλαια, ενώ το υπουργείο διευκρινίζει ότι στον αριθμό των 550 που έλαβαν τη σχετική βοήθεια δεν συμπεριλαμβάνονται οι μισθωτές οικιακές εργαζόμενες που προέρχονται από χώρες της ΕΕ και έχουν οι ίδιες την υποχρέωση καταβολής εισφορών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
 
Δηλαδή πληρώνουν με βιβλιάριο εισφορών για απασχόληση σε περισσότερους από έναν εργοδότη.
 
Όπως φαίνεται στο σχετικό πίνακα, οι γεννήσεις το υπό εξέταση διάστημα κυμαίνονταν μεταξύ 40-65.
 
Συγκεκριμένα το 2018 έλαβαν το επίδομα και την άδεια μητρότητας 41 οικιακές εργαζόμενες, το 2017 και το 2016 το έλαβαν συνολικά 78 (από 39 αντίστοιχα), ενώ το 2015 παραχωρήθηκε σε 38 μαμάδες, το 2014 σε 47, το 2013 σε 56, το 2012 σε 51, το 2011 σε 55, το 2010 σε 60, το 2009 σε 58 και το 2008 σε 66.
 
Το 2008 ήταν το έτος με τις περισσότερες γεννήσεις, ενώ ο πίνακας δείχνει πως όσο περνούσαν τα χρόνια, οι γεννήσεις από οικιακές εργαζόμενες μειώνονταν.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία συλλέγονται κατά τον χρόνο που τερματίζεται η καταβολή του επιδόματος, ενώ ο αριθμός για το 2019 δεν περιλαμβάνεται στη σχετική κατάσταση.

Δεν βρίσκουν τη χρυσή τομή για κύρωση της Σύμβασης
Το Υπουργείο Εργασίας απέστειλε τις παραπάνω πληροφορίες στη Βουλή κατόπιν σχετικής ερώτησης της βουλευτή του ΑΚΕΛ Σκεύης Κουκουμά, η οποία ζήτησε επίσης ενημέρωση και για το πού βρίσκεται το ζήτημα της κύρωσης της Σύμβασης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την Αξιοπρεπή Εργασία των Οικιακών Εργαζομένων.
 
Όπως συνάγεται από την απάντηση του υπουργείου, διιστάμενες απόψεις δεν επέτρεψαν μέχρι στιγμής την κύρωση της σύμβασης, αν και έτυχε υιοθέτησης από το 2011.
 
Συγκεκριμένα η Ζέτα Αιμιλιανίδου αναφέρει ότι με την υιοθέτηση της Σύμβασης αρ. 189 για τους οικιακούς εργαζομένους από τη Διεθνή Σύνοδο Εργασίας το 2011, το Υπουργείο Εργασίας, ως η θεσμοθετημένη διαδικασία, ξεκίνησε συζήτηση για το ενδεχόμενο κύρωσης της Σύμβασης.
 
Το 2012 συστάθηκε Τεχνική Επιτροπή για εξέταση του θέματος με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων κρατικών υπηρεσιών και των κοινωνικών εταίρων, η οποία κατέγραψε διάφορες δυσκολίες που δεν επέτρεψαν στην κύρωση να προχωρήσει.
 
Με δεδομένο ότι δεν υπήρχε συμφωνία, αποφασίστηκε όπως το θέμα επανεξετάζεται κατά διαστήματα, ενώ το 2016 ζητήθηκε εκ νέου η άποψη των κοινωνικών εταίρων, χωρίς και πάλι να υπάρξει σύγκλιση.
 
Στη συνέχεια, προσθέτει η υπουργός, έδωσε οδηγίες για πλήρη και ολοκληρωμένη μελέτη της Σύμβασης, ενώ προτίθεται να θέσει εκ νέου το θέμα στους κοινωνικούς εταίρους.

Δειτε Επισης

Χωρίς απουσίες η Μακάμπι στην Ελλάδα για τα ματς με τον Παναθηναϊκό
Χαμός στην Τσέλσι-Ο 39χρονος Τιάγκο Σίλβα έκλαιγε μετά τον αποκλεισμό και ο Μαντουέκε γελούσε
Μουντιάλ 2030: Απευθείας πρόκριση για Αργεντινή, Παραγουάη και Ουρουγουάη
Η πολυτάραχη πορεία του βγαλμένη από ταινία του Netflix δίχως... season finale
Απεβίωσε η θρυλική μορφή της Ίντερ, Λουίς Σουάρεθ-Ο μοναδικός Ισπανός με Χρυσή Μπάλα
Η Παρί έκανε την έκπληξη και πήρε τον Λι Κανγκ-ιν
«Καθάρισε» και τον Τζέρε και... έφυγε για τους «16» του Wimbledon ο Τσιτσιπάς!
Παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική ο Φαν ντερ Σαρ
Βαριές καμπάνες σε ΑΕΚ-Ποινή για σοβαρά επεισόδια, αποκλεισμός Ρόκα
Αυτή είναι η ποινή του Αθλητικού Δικαστή στον Ουάρντα για την καταγγελία για χειρονομία