Από το θρίαμβο της Τραπεζούντας, του Τσάμπιονς Λιγκ, στις ισχυρές καταιγίδες!

Καλοκαίρι του 2008, η Ανόρθωση πετυχαίνει να γίνει η πρώτη κυπριακή ομάδα που παίρνει την πρόκριση στους χρυσοφόρους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Στην προεδρία του συλλόγου ο Ανδρέας Παντελή, στον οποίο πιστώνεται μερίδιο από την επιτυχία αυτή.

Πέραν από το θρίαμβο αυτό, από την ημέρα ανάληψης της προεδρίας από τον Ανδρέα Παντελή, η Ανόρθωση ξέφυγε από τα όρια της χρεοκοπίας – το χρέος πλησίαζε τα 6 εκατ. λίρες όταν ανάλαβε – πανηγύρισε δύο πρωταθλήματα, ένα κύπελλο και έζησε επίσης την ιστορική πρόκριση επί της Τραπεζούντας.

Το τέλος, όμως, του όμορφου παραμυθιού έμελλε να γραφτεί με μελανά γράμματα στα κιτάπια της ιστορίας της ομάδας της Αμμοχώστου, που από τότε δεν μπόρεσε να ορθοποδήσει. Ο Ανδρέας Παντελή κατηγορήθηκε από επτά μέλη του συμβουλίου για υπεξαίρεση χρημάτων.

Την καταγγελία έκαναν ο εκτελεστικός διευθυντής της Ανόρθωσης Ντίνος Τουμαζής και τα μέλη του Συμβουλίου Αντώνης Δημητρίου, Πανίκος Παναγιώτου, Σάββας Κάκος, Ευγένιος Χαμπουλλάς, Ξενής Τουμάζου και Χρήστος Γεράνης και σύμφωνα με αυτή έλλειπαν από τα ταμεία 1.300.000 ευρώ, που προέρχονταν από εισπράξεις και εισφορές στο σωματείο.
 
Ο Ανδρέας Παντελή συνελήφθη από την κυπριακή Αστυνομία στο τέλος Νοεμβρίου - αφέθηκε ελεύθερος τις επόμενες ημέρες-, ενώ η παρουσία του στον προεδρικό θώκο της ομάδας της Αμμοχώστου έληξε την 1η Δεκεμβρίου με την εξής ανακοίνωση εκ μέρους του: «Κύριοι, ο κάτωθι υπογεγραμμένος Ανδρέας Παντελή διά της παρούσης μου δηλώνω ότι παραιτούμαι άμεσα από τη θέση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου Ανόρθωσις Αμμοχώστου. Περαιτέρω δηλώνω ότι αναλαμβάνω να επιστρέψω στο σωματείο κάθε ποσό το οποίο ήθελε προκύψει ως οφειλόμενο από εμένα, κατόπιν άμεσου ελέγχου των οικονομικών του σωματείου από ανεξάρτητο ελεγκτικό οίκο, καθώς επίσης και την άμεση επιστροφή οποιωνδήποτε επιταγών του σωματείου εκδόθηκαν επ' ονόματι μου και/ή που έχω ή θα περιέλθουν στην κατοχή μου. Λευκωσία 1/12/2008, Ανδρέας Παντελή».

Ο ίδιος σε δηλώσεις του – στο inbusinessnews - τον Μάρτιο του 2010, όταν επανήλθε ξανά σε διοικητικά άλλης ομάδας, ανάφερε σχετικά με τα γεγονότα αυτά: «Με κατηγορούν άδικα κάποιοι και με θεωρούν απατεώνα πως έκλεψα λεφτά από το σωματείο, διαγράφοντας τα όσα πρόσφερα. Επειδή η δική μου υπομονή έχει εξαντληθεί και επειδή βαρέθηκα να ακούω αυτή τη λασπολογία μου εναντίον μου, προτίθεμαι και εγώ να κινηθώ νομικά και να διεκδικήσω από την Ανόρθωση τα λεφτά που έβαλα προσωπικά για την ευημερία της ομάδας, τα οποία ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ευρώ».

Η Δόξα Δράμας και η συμφωνία με τον Αντώνη Ρέμο
Ο Ανδρέας Παντελή επέστρεψε σε διοίκηση ομάδας τον Ιανουάριο του 2010, αναλαμβάνοντας όχι μία κυπριακή ομάδα, αλλά μία ομάδα στην Ελλάδα: την Δόξα Δράμας, με στόχο όπως δήλωνε την πρώτη εξάδα του πρωταθλήματος. Η παρουσία του, όμως, στην ομάδα της β’ εθνικής κράτησε για μικρό χρονικό διάστημα, μιας και τους επόμενους μήνες συμφώνησε με τον Αντώνη Ρέμο για ανάληψη καθηκόντων στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης. «Υπάρχει γραπτή συμφωνία με τον κ. Αντώνη Ρέμο. Αναλαμβάνω άμεσα το μάνατζμεντ και θα βρίσκομαι καθημερινά κοντά στην ομάδα» ανάφερε μετά τη συνάντηση που είχε στις 3 Μαρτίου με τον Ελλαδίτη τραγουδιστή, πρόεδρο τότε στον Ηρακλή.

«Ο κ. Παντελή υπογράμμισε στο Διοικητικό Συμβούλιο ότι προσδοκά στην καλύτερη δυνατή συνεργασία με τα μέλη του, προς όφελος του ΗΡΑΚΛΗ και προς αυτή την κατεύθυνση θα υπάρχει άμεση και καθημερινή επαφή. Μάλιστα, στην επόμενη προγραμματισμένη σύσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου, θα προκύψουν και οι πρώτες αποφάσεις για θέματα, που αφορούν στην ΠΑΕ» σημειωνόταν τότε στην ανακοίνωση του «Γηραιού».
 

«Η αγάπη για το ποδόσφαιρο και ο εγωισμός που έχω ήταν μερικά από αυτά που με ξαναφέραν στο προσκήνιο για την απόκτηση του Ηρακλή. Ολα αυτά που είχαν γίνει και ακουστεί παλαιότερα με έθιξαν, επειδή όμως είμαι εγωιστής επέστρεψα γιατί θέλω να δείξω πως αυτά που λέω είναι ορθά» σημείωνε σε ελλαδικό ραδιόφωνο για την επιστροφή του σε διοικητικό πόστο.
 
Ενάμιση χρόνο μετά, ο Ανδρέας Παντελή ανάλαβε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ΠΑΕ Ηρακλής. «Σήμερα, Σάββατο 06/08/2011, ολοκληρώθηκαν και οι τελευταίες τυπικές διαδικασίες για την μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΠΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ (75%), από τον Αντώνη Ρέμο στον Ανδρέα Παντελή, παρουσία των πληρεξουσίων δικηγόρων των δύο πλευρών. Από τη Δευτέρα 08/08/2011, ο νέος μεγαλομέτοχος προχωρά στις διαδικασίες συγκρότησης Διοίκησης Πρωτοδικείου για την ΠΑΕ» αναφερόταν στην ανακοίνωση.

«Η ομάδα ετοιμάζεται για να παίξει στην Super League» δήλωσε, μεταξύ άλλων, όταν ανάλαβε ο Ανδρέας Παντελή, αλλά τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ομαλά. Η κατάσταση στην ομάδα της Θεσσαλονίκης ήταν άσχημη και τα πράγματα έγιναν χειρότερα μετά την εξέλιξη του Σεπτεμβρίου 2011 όταν στον Ηρακλή επιβλήθηκαν τρεις διαδοχικές ποινές υποβιβασμού μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, για υπόθεση που ξεκίνησε πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του Ανδρέα Παντελή.
 
Η χαριστική βολή δόθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου, όταν η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού υποβίβασε τον σύλλογο στην πρώτη μη επαγγελματική κατηγορία, την Δ’ Εθνική, αφού δεν είχε κατατεθεί φάκελος για συμμετοχή στα επαγγελματικά πρωταθλήματα. Η υπόθεση ξεκίνησε στις 12 Μαΐου 2011 όταν ο τότε πρόεδρος της ΕΠΟ, Σοφοκλής Πιλάβιος, γνωστοποίησε στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής πως ο Ηρακλής είχε καταθέσει πλαστή ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα για να μπορέσει να πραγματοποιήσει μεταγραφές κατά τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου.
 
Ο Ηρακλής του Ανδρέα Παντελή δεν δικαιώθηκε από την ΕΠΟ, ούτε από τον CAS και προσέφυγε στα πολιτικά δικαστήρια. Η κίνηση αυτή όμως έφερε νέο υποβιβασμό του, καθώς σύμφωνα με τον πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ κάτι τέτοιο απαγορεύεται.

Ο Ανδρέας Παντελή αποχώρησε τελικά από τον Ηρακλή στα τέλη του Οκτωβρίου και αφού δεχόταν πυρά από τους οργανωμένους και όχι μόνο. Ο ίδιος απαντούσε: «Βλέποντας τον οικονομικό έλεγχο παρατήρησα πως ο Ηρακλής ήταν πρακτικά αδύνατον να εξασφαλίσει φάκελο. Μπορούσαν βέβαια να γίνουν κάποιες προσπάθειες και να υπάρξει μια μικρή ελπίδα για να κάνουμε έναν φάκελο, όμως τα χρέη του συλλόγου δεν θα βοηθούσαν καθόλου. Για τα πολιτικά δικαστήρια, πίστευα πως ο Ηρακλής θα κέρδιζε, όμως δυστυχώς είμαστε στην Ελλάδα και έτσι...χάσαμε.
 
Παρόλα αυτά εγώ έκανα κι άλλες κινήσεις για το μέλλον της ομάδας όμως πολλοί όπως είπα και πριν μέσα από την ομάδα θέλουν να πέσει ο Ηρακλής στην Δ’ εθνική για να σβηστούν τα χρέη και να ξεκινήσουμε και πάλι από την αρχή. Ο κόσμος όμως βιάζεται και λέει πολλά χωρίς να ξέρει σχεδόν τίποτα. Όταν συζητούσα με τον κ. Ρέμο για να πάρω το πλειοψηφικό πακέτο της ομάδας ήξερα ότι τα χρέη ήταν 20 φορές λιγότερα. Φαίνεται όμως πως ούτε ο ίδιος ο κ. Ρέμος γνώριζε την αλήθεια και πόσο πραγματικά ήταν το χρέος του συλλόγου».

Εμπλοκή στα διοικητικά του Εθνικού
Το καλοκαίρι του 2011 ο Ανδρέας Παντελή ενεπλάκη εκ νέου σε διοικητικά κυπριακής ομάδας. Αυτή τη φορά πήρε πόστο στο συμβούλιο του Εθνικού Άχνας. «Αποφασίστηκε να δοθεί στον Ανδρέα Παντελή θέση στο Δ.Σ. της ομάδας καθώς είναι ένας πάρα πολύ καλός και ικανός παράγοντας ο οποίος μπορεί να προσφέρει πολλά στην ομάδα. Προς το παρόν δεν έχει αποφασιστεί ποιο πόστο θα του δοθεί, ούτε και ο ίδιος έχει ζητήσει κάποιο συγκεκριμένο. Με την ένταξη του κ. Παντελή στα διοικητικά της ομάδας δεν πρόκειται να αλλάξει ο προϋπολογισμός του Εθνικού» δήλωσε σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις τότε ο πρόεδρος της ομάδας της Άχνας, Κίκης Φιλίππου.
 


Στις αρχές του 2017 επανήλθε στον προεδρικό θώκο της Ανόρθωσης και έτσι αποχώρησε από την ομάδα της Άχνας. «Είναι φίλος μου. Τα τελευταία χρόνια η σχέση μας είχε γίνει αδερφική. Πριν 2 χρόνια χτύπησα τη μέση μου, και έμεινε μαζί μου ο Ανδρέας Παντελή. Έμεινε δέκα μέρες μαζί μου και μαγειρεύαμε. Ο Ανδρέας Παντελή αδικήθηκε. Τέτοιου είδους άνθρωποι δεν πρέπει να χάνονται από το ποδόσφαιρο. Αν δεν έχεις κάποιο δίπλα σου, όταν υπάρχει πίεση είναι δύσκολο. Η Ανόρθωση έχει ένα δυνατό στέλεχος που κατέχει το αντικείμενο», δήλωσε ο Κίκης Φιλίππου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την επόμενη χρονιά ο Εθνικός υποβιβάστηκε στη β’ κατηγορία μετά από μία 25ετία με τον προπονητή της ομάδας, Γιώτη Εγκωμίτη, να δηλώνει σε τοποθετήσεις του: «Από τη μέρα που ανέλαβε την Ανόρθωση ο Ανδρέας Παντελή είναι αήττητη και από τη μέρα που αποχώρησε από τον Εθνικό δεν κερδίσαμε».

Άδοξα και η δεύτερη θητεία στην «Κυρία»
Παρά το γεγονός ότι η επιστροφή του στην Ανόρθωση έγινε δεκτή με θετικά σχόλια, η ολοκλήρωσή της τον φέρνει και πάλι στο «μάτι του κυκλώνα» για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ομάδα της Αμμοχώστου. Η υπόθεση με τον Φράνσις Ουζόχο άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου και έφερε σωρεία αποκαλύψεων για τα προβλήματα που ταλανίζουν την ομάδα της Αμμοχώστου στην οποία φαίνεται να υπάρχει μεγάλη οικονομική τρύπα. Παίκτες και προπονητής σε δημόσιες παρεμβάσεις τους (όπως η ενέργεια στην συνέντευξη Τύπου μετά το παιχνίδι με τον Ερμή) δηλώνουν ότι είναι απλήρωτοι. Με όλα όσα έχουν συμβεί και αυτή η θητεία του Ανδρέα Παντελή τελειώνει άδοξα…

Δειτε Επισης

Αλλαγή ώρας στο ΑΕΖ-Απόλλωνας
Δημητρίου: Θα μπορούσαμε να διεκδικούμε το πρωτάθλημα μέχρι την τελευταία αγωνιστική
Πλήγμα με Άδωνη στον Απόλλωνα-Υπέστη ρήξη χιαστού
Ηλίας Χαραλάμπους για το πρωτάθλημα με τη Στεάουα: Να είμαι καλός οδηγός και για άλλους προπονητές
Πράξη δεύτερη για ΑΠΟΕΛ και ΑΕΚ για τα ημιτελικά των πλέι οφ
Σφράγισε την παραμονή της η Καρμιώτισσα, στη δεύτερη κατηγορία η Δόξα
Οριστικά στη Β’ κατηγορία η Δόξα μετά και τα αποτελέσματα της 12ης αγωνιστικής
Νίκη γοήτρου για τον Οθέλλο κόντρα στην ΑΕΖ
Πλήρες sold out μέσα σε επτά ώρες έκαναν οι ΑΠΟΕΛίστες για τον τελικό του πρωταθλήματος
Έγιναν καπνός τα εισιτήρια από τους ΑΠΟΕΛίστες για τη Νότια μέσα σε δέκα λεπτά