Τέσσερα θύματα, τέσσερα κοινά-Από ελλείπουσες, στα σκουπίδια και στο φρεάτιο
18:32 - 24 Απριλίου 2019
Είκοσι έξι χρόνια μετά τα πρωτοφανή και στυγερά για την εποχή εγκλήματα, της Οξάνα Λίσνα και της Κριστίν Κωνσταντινίδου, που συγκλόνισαν την Κύπρο και για τα οποία έχει καταδικαστεί ο Αντώνης Προκοπίου Κίτας, άλλως «Αλ Καπόνε» και ο Μιχάλης Ιακωβίδης, οι Αρχές έχουν ενώπιον τους μια νέα πρωτοφανή υπόθεση για τα κυπριακά δεδομένα με κοινά αλλά και διαφορετικά χαρακτηριστικά με αυτή του 1993.
Ο εντοπισμός του πτώματος της Μarry Rose Tiburcio άνοιξε τον δρόμο για την αποκάλυψη της πρώτης φρικτής σειράς εγκλημάτων που διαπράσσεται στη χώρα μας. Η στυγνή παραδοχή του υπόπτου για τη δολοφονία δεύτερης γυναίκας, της Arian Palanas Lozano από τις Φιλιππίνες, έχουν επαναφέρει ξανά στο προσκήνιο το διπλό φονικό των Κριστιν και Οξάνα.
Από την Οξάνα και την Κριστίν…
Τότε, το 1993, ο 25χρονος Αντώνης Προκοπίου Κίτας δολοφόνησε με τον συνεργό του Μιχάλη Ιακωβίδη τις δύο αλλοδαπές γυναίκες.
Οι δράστες είχαν σκοτώσει Κριστίν και Οξάνα με διαφορά δεκατριών ημερών. Συγκεκριμένα η εξαφάνιση της Σουηδέζας Κριστίν Κωνσταντινίδου, δηλώθηκε στις 7 Ιουνίου 1993. Άκαρπες παρέμειναν οι έρευνες της Αστυνομίας, αφού κατά τη πρώτη προσπάθεια που έγινε δεν κατορθώθηκε να βρεθεί οτιδήποτε με αποτέλεσμα η υπόθεση να μπει στο αρχείο μέχρι τις 26 Οκτωβρίου 1993, τότε που ανακαλύφθηκε το πτώμα της στο σκουπιδότοπο του Κοτσιάτη.
Παράλληλα, στις 20 Ιουνίου του 1993, εξαφανίστηκε μυστηριωδώς η Ρωσίδα καλλιτέχνιδα Οξάνα Λίσνα με τις αρχές να μην βρίσκουν την άκρη του νήματος, παρά μήνες αργότερα συλλέγοντας το πτώμα της, από πηγάδι στα Λειβάδια Λάρνακας.
Οι δύο κοπέλες έφεραν πολλαπλά χτυπήματα και σύμφωνα με την τότε ιατροδικαστική μελέτη θανατώθηκαν με φρικτό και βίαιο τρόπο. Η αναγνώριση των πτωμάτων ήταν πολύ δύσκολη λόγω προχωρημένης σήψης.
Μετά τον εντοπισμό των δύο γυναικών το παγκύπριο να παρακολουθούσε αποσβολωμένο μπροστά στην οθόνη του, όσα ακολούθησαν της ανακάλυψης των δύο πτωμάτων.
Μάλιστα για τον εντοπισμό της Κριστίν Κωνσταντινίδου χρειάστηκε η επιστράτευση δέκα εκσκαφέων για να εντοπιστεί η σορός της, που ήταν κρυμμένη κάτω από τόνους σκουπιδιών.
Τα έριξε αλλού ο Κίτας
Ο Αντώνης Προκοπίου Κίτας είχε απασχολήσει ουκ ολίγες φορές τις Αρχές κατά τη διάρκεια της ζωής του, από ληστείες και διακίνηση ναρκωτικών, μέχρι και για προαγωγή σε πορνεία, κλοπές χρυσοχοείων, οπλοκατοχή και λαθρεμπόριο.
Το 1993 με τη σύλληψη του, ο Κίτας προσπάθησε να ρίξει στάχτη στα μάτια των αστυνομικών και τους ανέφερε ότι γνώριζε το δολοφόνο των δύο γυναικών που είχαν εξαφανιστεί τρεις μήνες προηγουμένως και κατονόμασε ψευδώς τον Άντρο Καλοψιδιώτη από τη Λάρνακα.
Ανέφερε παράλληλα με λεπτομέρειες την τοποθεσία που βρίσκονταν τα παρατημένα πτώματα των γυναικών, δηλώνοντας στις Αρχές ότι ο ίδιος ο Καλοψιδιώτης του είχε εκμυστηρευτεί τους φόνους.
Η ομολογία
Λίγες μέρες αργότερα όμως, είχε συλληφθεί στη Λάρνακα ο Μιχάλης Ιακωβίδης, οδηγός ταξί από τη Λευκωσία, ο οποίος ανακρινόμενος ομολόγησε τη διάπραξη του φόνου των 2 γυναικών αναφέροντας ως συνεργό του τον «Αλ Καπόνε».
Ο Κίτας μετά τη μαρτυρία που τον έκαιγε ομολόγησε το βιασμό των δύο γυναικών και τη διάπραξη των στυγερών δολοφονιών τους, υποδεικνύοντας το χώρο που τις πέταξε.
Για τη δολοφονία των 2 γυναικών ο Κίτας και ο Ιακωβίδης καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη στις 8 Αυγούστου 1994».
Η αργοπορημένη ανακάλυψη και η εξαφάνιση των πτωμάτων
Μπορεί ο Κίτας και ο Ιακωβίδης να μην είναι κατά συρροή δολοφόνοι, όπως ο 35χρονος συλληφθείς που παραδέχθηκε τους φόνους της Marry Rose και της Arian. Μπορεί επίσης να μην παραδέχθηκαν τη διάπραξη των αδικημάτων αμέσως μετά τη σύλληψη τους, όπως ο ύποπτος για τους φόνους στο Μιτσερό, ωστόσο πολλά είναι τα κοινά στοιχεία των τεσσάρων αυτών δολοφονιών.
Όπως και οι δύο δράστες το μακρινό 1993, έτσι και ο 35χρονος λοχαγός, εξαφάνιζε τα θύματα του μετά τις άγριες δολοφονίες. Από τη μια το φρεάτιο του τρόμου στο Μιτσερό, όπου ο δράστης πετούσε δεμένα χειροπόδαρα τα θύματα του κι από την άλλη ένα πηγάδι στα Λειβάδια και ο σκουπιδότοπος του Κοτσιάτη.
Οι τέσσερις γυναίκες είχαν παράλληλα δηλωθεί ως ελλείποντα πρόσωπα και αγνοούνταν για αρκετούς μήνες από τις Αρχές. Στην περίπτωση των δολοφονιών που διέπραξαν Κίτας και Ιακωβίδης οι γυναίκες ανακαλύφθηκαν μετά από τέσσερις μήνες, ενώ στην περίπτωση των Marry και Arian, ήταν εξαφανισμένες για σχεδόν ένα χρόνο.
Στα κοινά στοιχεία και η χρονοβόρα διαδικασία για ανάσυρση των πτωμάτων. Δεκαεπτά μέρες χρειάστηκαν για τον εντοπισμό της Kριστίν Κωνσταντινίδου, μέσα από τόνους σκουπιδιών στον Κοτσιάτη, ενώ έξι μέρες χρειάστηκαν για να ανασυρθεί η δεύτερη σορός από το φρεάτιο στο Μιτσερό.
Οι έρευνες για τους μαζικούς θανάτους στο Μιτσερό ωστόσο, συνεχίζονται για έντεκα μέχρι στιγμής μέρες, σε μια προσπάθεια εντοπισμού της εξάχρονης Sierra Graze, κόρης της Marry Rose, όσο και του ενδεχομένου για εντοπισμό άλλων πτωμάτων από το φρεάτιο, αφού ο 35χρονος έχει ήδη επανασυλληφθεί για τρίτο φόνο γυναίκας η οποία και αναζητείται από τις Αρχές.
Άλλο ένα κοινό στοιχείο που εντοπίζεται, είναι ότι οι δράστες είχαν έρθει σε σεξουαλική επαφή με τα θύματα, πριν την άγρια δολοφονία τους, με τον Κίτα από τη μια να ομολογεί το βιασμό των δύο γυναικών και από την άλλη τον 35χρονο να ισχυρίζεται ότι τις σκότωσε μετά από σεξουαλική επαφή που ήρθε μαζί τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Εξετάστηκε από ψυχίατρο ο serial killer-Άκαρπες οι έρευνες σε Μιτσερό και Ξυλιάτο
- Τι προβλέπει το «Σχέδιο Β» για τις έρευνες στη λίμνη του Ξυλιάτου
- Επέλεξε να μπλέξει στοχευμένα τον συγκεκριμένο 30χρονο ο serial killer
- Ζουν και ξαναζούν την εμπειρία του κάθε φόνου στη φαντασία τους οι serial killers
- Ψυχρός, αμετανόητος και αδιάφορος ο serial killer-Πώς τον περιγράφει ανακριτής