ʼγνωστος «χ» για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών η συμμετοχή των Τ/κ
06:51 - 09 Απριλίου 2019
Η μεγαλύτερη συμμετοχή Τουρκοκύπριων υποψηφίων στις επερχόμενες Ευρωεκλογές δημιουργεί προοπτικές, ώστε ο αριθμός των ψηφοφόρων από τα κατεχόμενα που θα αποφασίσουν να ψηφίσουν, θα είναι κατά πολύ περισσότεροι από όσους το έπραξαν το 2014.
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών, περίπου 81 χιλιάδες Τουρκοκύπριοι έχουν δικαίωμα ψήφου και θα μπορούν να το ασκήσουν σε ειδικά εκλογικά κέντρα κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξης, από τον Κάτω Πύργο, μέχρι τη Δερύνεια.
Δεδομένης της συμμετοχής Τουρκοκυπρίων ως υποψηφίων στις Ευρωεκλογές, αλλά και της αλλαγής του κλίματος που υπάρχει στα κατεχόμενα, με τις φωνές που υποστηρίζουν πως οι Τουρκοκύπριοι επιβάλλεται να συμμετάσχουν στη συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία, θεωρείται σίγουρο πως ο αριθμός αυτών που θα προσέλθουν στις κάλπες θα είναι αυξημένος σε σχέση με αυτόν του 2014.
Και αυτό διότι, τόσο η συμμετοχή του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ όσο και του Σενέρ Λεβέντ με τον αμιγώς τ/κ συνδυασμό Γιασεμί, δημιουργούν νέα δεδομένα.
Ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ χαίρει εκτίμησης στα κατεχόμενα και ήδη εργάζεται προς την κατεύθυνση να πείσει τους Τ/κ του να προσέλθουν στις κάλπες, οργανώνοντας εκδηλώσεις στήριξης της υποψηφιότητάς του στην άλλη πλευρά του οδοφράγματος.
Πάντως, δεν φαντάζει καθόλου απίθανο ο κ. Κιζίλγιουρεκ να καταφέρει να πάρει εισιτήριο για τις Βρυξέλλες, αφού φαίνεται να διαθέτει ισχυρά ερείσματα στη βάση του ΑΚΕΛ, η οποία θα κρίνει εν πολλοίς και τελικό αποτέλεσμα, ποιο δύο δηλαδή θα εκλεγούν από το ψηφοδέλτιο του κόμματος.
Την ίδια ώρα, ο δημοσιογράφος και εκδότης Σενέρ Λεβέντ κατέρχεται με πλήρες ψηφοδέλτιο, το Γιασεμί, και επενδύει στις ψήφους τόσο των Τουρκοκυπρίων όσο και των Ελληνοκυπρίων, θέτοντας το Κυπριακό στη βάση της εισβολής και κατοχής από την Τουρκία, ενώ τάσσεται κατά της ομοσπονδίας και υπέρ του ενιαίου κράτους.
Το εγχείρημα του Γιασεμιού, ωστόσο, φαντάζει αρκετά πιο δύσκολο από αυτό του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ. Ειδικότερα, με βάση τα αποτελέσματα του 2014, η ΕΔΕΚ έλαβε την έκτη έδρα και εξέλεξε ευρωβουλευτή τον Δημήτρη Παπαδάκη, συγκεντρώνοντας 19.894 ψήφους.
Συνεπώς, για να έχει πιθανότητα εκλογής ευρωβουλευτή το Γιασεμί, θα πρέπει να λάβει έναν αριθμό ψήφων κοντά στις 20 χιλιάδες, ίσως και λίγο μικρότερο αν η αποχή είναι μεγαλύτερη από αυτή του 2014, και την ίδια ώρα να ξεπεράσει τα υπόλοιπα κόμματα που μάχονται για την έκτη έδρα. Δηλαδή, την ΕΔΕΚ, το ΕΛΑΜ, τη συνεργασία Συμμαχίας Πολιτών-Οικολόγων, αλλά και τη Δημοκρατική Παράταξη.
Υπενθυμίζεται πως στις Ευρωεκλογές του 2014 άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα κάτι λιγότερο από δύο χιλιάδες Τουρκοκύπριοι, από τους 58 637 που είχαν δικαίωμα, με τους περισσότερους να ψηφίζουν την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Σενέρ Λεβέντ, που έλαβε από τους Τ/κ 754 ψήφους.
Υπενθυμίζεται πως στις Ευρωεκλογές του 2014 άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα κάτι λιγότερο από δύο χιλιάδες Τουρκοκύπριοι, από τους 58 637 που είχαν δικαίωμα, με τους περισσότερους να ψηφίζουν την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Σενέρ Λεβέντ, που έλαβε από τους Τ/κ 754 ψήφους.
Εξακόσιοι πενήντα πέντε Τουρκοκύπριοι ψήφισαν Δικοινοτική Ριζοσπαστική Αριστερή Συνεργασία, ενώ 256 ψήφισαν ΑΚΕΛ. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, η Συμμαχία Πολιτών, η συνεργασία ΕΔΕΚ-Οικολόγων και το ΔΗΚΟ, έλαβαν μονοψήφιο αριθμό ψήφων από τους Τουρκοκύπριους, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως μια ψήφο έλαβε και το ΕΛΑΜ.
Τα δεδομένα ωστόσο των εκλογών της 26ης Μαΐου είναι πολύ διαφορετικά, αφού οι συνθήκες επιτρέπουν μεγαλύτερη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων καθιστώντας την ψήφο τους τουλάχιστον σημαντικότερη και καθοριστικότερη για την τελική έκβαση των εκλογών, σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.
Από τη στιγμή μάλιστα που η εκτίμηση για το πως και πόσο μαζικά θα κινηθούν στις Ευρωεκλογές, δεν καταγράφεται από καμία δημοσκόπηση, καθιστά τη συμμετοχή τους σε μια δύσκολη εξίσωση, την απάντηση της οποίας θα μάθουμε την 26η Μαΐου.