Έξω από την Πέγεια, κοντά στην ΑΟΖ ο Πορθητής-Παραμένει μέχρι τον Σεπτέμβριο

Με πολύ χαμηλή ταχύτητα και με τη συνοδεία τριών υποστηρικτικών πλοίων έφτασε στο σημείο όπου προγραμματίζει να εξερευνήσει τον βυθό ο Πορθητής, το τουρκικό γεωτρύπανο της τουρκικής εταιρείας πετρελαίων.
 
Όπως έγραψε από χθες ο REPORTER, η Τουρκία με παράνομη NAVTEX δέσμευσε περιοχή 72 χιλιόμετρα ανοιχτά της Πάφου, συγκεκριμένα της Πέγειας, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τον Σεπτέμβριο.
 
Το σημείο που επέλεξαν οι Τούρκοι για τη συγκεκριμένη γεώτρηση βρίσκεται έξω από την ΑΟΖ και τα αδειοδοτημένα οικόπεδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ωστόσο είναι σε σημείο, που αμφισβητεί ανοιχτά τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυστηρό μήνυμα Μογκερίνι στην Τουρκία για τις προκλήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ
 

Συγκεκριμένα αν η Άγκυρα θεωρεί πως το συγκεκριμένο σημείο ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα αυτόματα αμφισβητεί πως η κυπριακή ΑΟΖ εφάπτεται με την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Την ίδια ώρα τo Barbaros κινείται εντός των Οικοπέδων ένα, οκτώ και δώδεκα της κυπριακής ΑΟΖ, μια ανάσα από το κοίτασμα «Αφροδίτη». Σημειώνεται πως το Barbaros είναι ερευνητικό σκάφος, ενώ το Fatih ερευνητικό γεωτρύπανο τελευταίας γενιάς.
 
Δείτε στον χάρτη την κατάσταση όπως διαμορφώνεται μετά από τις νέες προκλητικές ενέργειες των Τούρκων


Ο υπουργός Άμυνας σχολιάζοντας χθες τις νέες τουρκικές προκλήσεις σημείωσε πως η  Κυπριακή Δημοκρατία σε συνεννόηση με διάφορες αρχές ουσιαστικά προβαίνει  σε ενέργειες ,συνεχίζει  τον προγραμματισμό όσον αφορά το ενεργειακό της πρόγραμμα και πιστεύει σημείωσε, ότι σε αυτές τις προκλήσεις έχουν δοθεί απαντήσεις με την δική μας συμπεριφορά, συμπεριφορά χαμηλών τόνων, σύνεση  αλλά και εργασία.
 
Πάντως οι τουρκικές προκλήσεις δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως αιφνιδιαστικές κινήσεις, αφού εδώ και μήνες τόσο ο Ερντογάν, όσο και άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι, προκαλούν με κάθε ευκαιρία εξαπολύοντας απειλές για τουρκική γεώτρηση ανοιχτά της Κύπρου.

Δειτε Επισης

Αυτό είναι το τιμ του Πετράκη στη Λάρισα-Ανάμεσά τους κι ένας Κύπριος
Κοντά στην επιστροφή του στην ΑΕΚ ο Γαλανόπουλος
Έδεσε τον Σέζνι έως το 2027 η Μπαρτσελόνα
Ο Κονατέ έχει αποφασίσει ποια θα είναι η επόμενη ομάδα του αν δεν ανανεωθεί το συμβόλαιό του με τη Λίβερπουλ
Οι 29 ποδοσφαιριστές που συμμετείχαν στην πρώτη προπόνηση της Ανόρθωσης-Ακολουθούν τα εργομετρικά
ΒΙΝΤΕΟ: Ο Νίκολα Γιόκιτς πανηγύρισε σαν τρελός τη νίκη του αλόγού του
Έξι φιλικά εντός συνόρων δίνει ο Απόλλωνας-Ξεχωρίζει ο αγώνας με τον ΑΠΟΕΛ
Αυτοί είναι οι 15 πιο περιζήτητοι παίκτες στο μεταγραφικό «παζάρι»
Ο Ντουράν άφησε πρόωρα την Αλ Νασρ του Ρονάλντο και υπέγραψε στην ομάδα του Μουρίνιο
Φίλιππος Κοκκινόφτας... Το ταλέντο που έκλεισε η ΠΑΕΕΚ για την επίθεση