«Με πείραξε περισσότερο η στάση του τεχνικού διευθυντή, με ανόητες δικαιολογίες»

Από τα 63 μετάλλια που μάζεψε η Κύπρος στους 18ους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης, οι οποίοι έγιναν στο Μαυροβούνιο, τα 21 ήταν χρυσά και εάν δεν υπήρχε η αδικία κατά της Μερόπης Παναγιώτου στο 5.000μ. θα ήταν ένα περισσότερα.
 
Στον αγώνα της Μερόπης Παναγιώτου, το καμπανάκι προειδοποίησης για τον τελευταίο γύρο δεν ήχησε στα 4.600μ. αλλά στα 5.000μ. και οι αθλήτριες έτρεξαν έναν γύρο περισσότερο.
 
Η Παναγιώτου ήταν δεύτερη στα 5.000μ. αλλά πρώτη στα 5.400μ. και όπως έγινε και σε ανάλογο περιστατικό στο παρελθόν, έπρεπε να πάρει το χρυσό, αφού στα 4.600μ. δεν γνώριζε πως έμπαινε ο τελευταίος γύρος και θα μπορούσε να επιταχύνει νωρίτερα.
 
Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα η Μερόπη Παναγιώτου έκανε χρόνο 16.59.43, ενώ η Λίζα Μαριέ Mπετζίνα τερμάτισε με 16.55.05, χρόνοι που είναι καταγραμμένοι για τα 5.000μ.
 
Τα παράπονα από κυπριακής πλευράς εστιάζονται στο γεγονός ότι το καμπανάκι προειδοποίησης δεν ήχησε στα 4.600μ. όπως προβλέπεται από τους κανονισμούς. Συνεπώς, η Κύπρια αθλήτρια δεν επιτάχυνε στα 4.600μ., σε αντίθεση με την Μαλτέζα που είχε αυξήσει ταχύτητα.
 
«Το πρόβλημα ήταν ότι η μία κοπέλα αντί να πάει με βάση τον επίσημο κριτή, έκανε την κίνησή της. Ο κανονισμός της IAAF είναι ξεκάθαρος ότι ο κριτής είναι υπεύθυνος για να δώσει την ένδειξη πότε οι αθλητές ετοιμάζονται στον τελευταίο γύρο» δηλώνει στην ιστοσελίδα μας, omada.com.cy, η Μερόπη Παναγιώτου.
 
Ο σχετικός κανονισμός αναφέρει κατά γράμμα: «1. Οι κριτές θα πρέπει να μετρούν τους γύρους που έχουν ολοκληρώσει όλοι οι αθλητές στις κούρσες μεγαλύτερες από 1500 μέτρα. Πιο συγκεκριμένα για κούρσες πάνω από 5000 μέτρα ή και περισσότερα θα πρέπει να διοριστεί ένας αριθμός από κριτές, οι οποίοι θα έχουν στη διάθεσή τους κάρτες για να μετρούν κάθε γύρο που κάνουν οι αθλητές για τους οποίους είναι υπεύθυνοι. Όταν χρησιμοποιείται αυτό το σύστημα οι κριτές δεν θα πρέπει να έχουν ευθύνη για περισσότερους από τέσσερις αθλητές (σ.σ. έξι για τις κούρσες με βάδην). Αντ’ αυτού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα σύστημα το οποίο μπορεί να μετρά τους γύρους με ένα πομπό που θα φορούν οι αθλητές». 2. «Ένας κριτής θα πρέπει να είναι υπεύθυνος για να μετρά τους γύρους που μένουν μέχρι τον τερματισμό. Θα πρέπει ν’ αλλάζει όταν ο αθλητής που προηγείται της κούρσας περνά τη γραμμή του τερματισμού. Επιπρόσθετα θα πρέπει να δίνεται ένδειξη στους αθλητές που ετοιμάζονται να ολοκληρώσουν τον γύρο τους. Ο τελευταίος γύρος θα πρέπει να υποδεικνύεται σε κάθε αθλητή, συνήθως με το χτύπημα ενός κουδουνιού».
 


 
Τελειώνοντας η κούρσα, από κυπριακής πλευράς περίμεναν την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων, προκειμένου να γίνει ένσταση, την οποία αυτός που εκφράζει παράπονο πρέπει να το κάνει 30 λεπτά μετά τον αγώνα. Τα αποτελέσματα αργούσαν. Τελικά, η Μερόπη έμαθε τα αποτελέσματα όπως δημοσιεύθηκαν μέσω των ιστοσελίδων, ώρες μετά το τέλος της κούρσας.
 
Οι εξηγήσεις που δεν δόθηκαν
Τόσο η Μερόπη Παναγιώτου, όσο και επισήμως η ΚΟΕ ζήτησε εξηγήσεις, όμως η στάση του Ελλαδίτη τεχνικού διευθυντή, Αντρέα Γκόγκα, δυσαρέστησε ακόμη περισσότερο. «Με πείραξε το αποτέλεσμα, αλλά περισσότερο η στάση του τεχνικού διευθυντή. Δεν υπήρχε λογική. Μου απάντησε ότι όλοι οι αθλητές φοράνε ρολόι, αλλά είναι λάθος. Ότι ως αθλήτρια έπρεπε να γνωρίζω πόσες στροφές έχω κάνει. Με ενόχλησε η στάση του. Με ανόητες δικαιολογίες. Ο ίδιος μας είπε ότι δεν μπορεί να σταματήσει ένας αθλητής και μετά ο ίδιος τα άλλαξε» μάς είπε η Μερόπη.
 
Αξίζει να αναφερθεί ότι η κα. Κάλλη Χατζηιωσήφ, αρχηγός αποστολής και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΚΟΕ, σχολίασε το θέμα σε συνέντευξή της στον απεσταλμένο της ΕΑΚ, Ευτύχιο Γιαξή, απαντώντας ως εξής: «Η Κύπρος έκανε κάθε προσπάθεια για να διεκδικήσει το χρυσό, δυστυχώς όμως οι διοργανωτές έκριναν ότι ο αγώνας σταμάτησε στα 5.000μ. Πιστεύουμε ότι έγινε λάθος όμως στην εκδίκαση δεν δικαιωθήκαμε, παρ’ όλες τις παραστάσεις διαμαρτυρίας των υπευθύνων της ΚΟΕ».
 
Το προηγούμενο παράδειγμα
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει τέτοιο πράγμα, όμως την προηγούμενη φορά τα δεδομένα λειτούργησαν διαφορετικά από ότι στην περίπτωση της Μερόπης Παναγιώτου.
 
Το συγκεκριμένο περιστατικό έλαβε χώρα σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο Ηράκλειο, το 2015, σε αγώνα των 5.000μ. ανδρών, όπου και πάλι το καμπανάκι δεν χτύπησε πριν από τον τελικό γύρο και οι αθλητές έτρεξαν 400μ. περισσότερα για να τερματίσουν.
 
Στη διοργάνωση αυτή, όπως και στην ΙΑΑF, κρατήθηκε η κατάταξη και οι επιδόσεις στα 5.400μ. και όχι όπως ήταν η κατάταξη στα 5.000μ.

Στο 1:40:00 του βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε τον αγώνα της Μερόπης Παναγιώτου:

Δειτε Επισης

Φερστάπεν: «Θα είχα κατακτήσει τον φετινό τίτλο και με McLaren ή Ferrari»
Ήττα στη Γαλλία για την Εθνική Ανδρών καλαθοσφαίρισης
Βήμα πρόκρισης στους «16» του EHF European Cup 2024-25 έκανε η Sabbianco Ανόρθωση
Διπλό επί του ΑΠΟΕΛ για τον Παρνασσό στο Πρωτάθλημα ΟΠΑΠ Ανδρών Χειροσφαίρισης
Νίκες Ολυμπιάδας και Robo Markets ΑΕΛ στο Πρωτάθλημα ΟΠΑΠ Πετοσφαίρισης Γυναικών
Έγραψε ιστορία ο Λαμέλο στην ήττα κόντρα στους Μπακς με την «μυθική» του εμφάνιση
Κυνηγάει το πρώτο βήμα πρόκρισης στο EHF European Cup η Sabbianco Ανόρθωση
Νίκη 99-15 Αχιλλέα επί Απόλλωνα στο γυναικείο Πρωτάθλημα καλαθόσφαιρας Κ18
ΒΙΝΤΕΟ: Παγκόσμιος πρωταθλητής ο Νεβίλ, εγκατέλειψε ο Τάνακ
Σε… MVP mode ο Γιάννης, κέρδισαν και τους Χόρνετς οι Μπακς