Το σκάνδαλο με το Μουντιάλ στο Κατάρ και η μη εμπλοκή του Μάριου Λευκαρίτη

Θύελλα αντιδράσεων είχε προκαλέσει η απόφαση να δοθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ, αφού προέκυψαν ανησυχίες και αντιπαραθέσεις για τον τρόπο με τον οποίο η διοργανώτρια χώρα εξασφάλισε τελικά τη διοργάνωση.
 
Άτομα του αθλητισμού, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και ακτιβιστές άσκησαν κριτική για το υψηλό κόστος διεξαγωγής, το τοπικό κλίμα αλλά και πιθανές δωροδοκίες σε μέλη της επιτροπής η οποία η οποία θα λάμβανε την τελική απόφαση.
 
H κίνηση της FIFA να δώσει το Μουντιάλ στο Κατάρ και όχι σε κάποια από τις Αυστραλία, Μεξικό, Ιαπωνία και Ινδονησία που διεκδικούσαν τη διοργάνωση δημιούργησε αρκετές απορίες, ιδιαίτερα αφού οι ψηλές θερμοκρασίες δεν επιτρέπουν τη διεξαγωγή αγώνων μέσα στο καλοκαίρι.
 
Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο λάβει χώρα από τον Νοέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022 (σ.σ. διάστημα 28 ημερών). Ενδεικτικά, οι θερμοκρασίες στο Κατάρ εκείνη την εποχή κυμαίνονται μεταξύ 17 και 25 βαθμών κελσίου.
 
Το πιο πρόσφατο σκάνδαλο που έβγαλε στην επιφάνεια η βρετανική εφημερίδα «Times» αφορούσε ποσό ύψους ενός δισεκατομμυρίου που είχε καταβληθεί από το Κατάρ στη διεθνή Ομοσπονδία, μόλις 20 μέρες πριν την απόφαση της FIFA. Στο εν λόγω ποσό συγκαταλέγονται τα περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια που προσέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.
 
Το θέμα επανέφερε στην επιφάνεια πριν από μερικές μέρες ο Βρετανός δημοσιογράφος, Νικ Χάρις με αφορμή τη συζήτηση που υπήρχε γι’ αύξηση των ομάδων που συμμετέχουν στο Μουντιάλ του Κατάρ από 32 σε 48.
 
Ο Βρετανός ανέλυσε όλες τις κατηγορίες ή και ποινές των 22 μελών της ειδικής επιτροπής της FIFA, η οποία είχε κληθεί ν’ αποφασίσει τόσο για το Μουντιάλ της Ρωσίας το καλοκαίρι του 2018, αλλά και για εκείνο του Κατάρ το 2022.
 
Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό ν’ αναφερθεί ότι στην επιτροπή η οποία αποφάσισε για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ 2020 βρισκόταν και ο επί χρόνια εκπρόσωπος της Κύπρου στην UEFA, Μάριος Λευκαρίτης.
 
Από τους 22 που είχαν δικαίωμα ψήφου, μονάχα έξι (!) δεν κατηγορήθηκαν ή τιμωρήθηκαν για κάποιο αδίκημα από τη συγκεκριμένη επιτροπή, με τον κ. Λευκαρίτη να συγκαταλέγεται ανάμεσά τους.
 
Μάλιστα σ’ ένα από τα πιο γνωστά μέλη του συμβουλίου, τον Σεπ Μπλάτερ (σ.σ. πρώην πρόεδρο της FIFA) επιβλήθηκε το 2015 ποινή αποκλεισμού ενασχόλησης από τις δραστηριότητες της Ομοσπονδίας για οκτώ χρόνια (σ.σ αργότερα μειώθηκε σε έξι χρόνια), ενώ και ο Μισέλ Πλατινί αποκλείστηκε από την ενασχόληση με το ποδόσφαιρο για παραβίαση των κανόνων ηθικής. 
 
Ο Νικ Χάρις τονίζει επίσης ότι από τα 22 μέλη που αποτέλεσαν την επιτροπή το 2010, μονάχα ένα από αυτά συνεχίζει να διατηρεί τη θέση του στη FIFA στο αντίστοιχο συμβούλιο που υφίσταται και είναι ο εκπρόσωπος της Αιγύπτου, Χάνι Άμπο Ρίντα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Δωρεάν σε ανοικτή ζώνη ο τελικός πρωταθλήματος στο ΓΣΠ ανάμεσα σε ΑΠΟΕΛ και ΑΕΚ
Αίμα και άμμος στο ΓΣΠ για το πρωτάθλημα που ισοδυναμεί με τριπλή ευκαιρία για ομίλους
Αρνητική πρωτιά για Πάφο και Άρη για τη χρησιμοποίηση του ντόπιου ποδοσφαιριστή
Ρίχνει το μπαλάκι πίσω στην Αστυνομία ο ΑΠΟΕΛ και αφήνει αιχμές κατά της ΑΕΚ
Άκυρο Αστυνομίας στα αιτήματα ΑΠΟΕΛ και ΑΕΚ για παραχώρηση της Βόρειας
Στην τελική ευθεία η προετοιμασία της Εθνικής Παίδων ενόψει EURO U-17
«Δεν θα έλεγα ότι υποστηρίζουμε την Ομόνοια στον απόλυτο βαθμό, αλλά θέλουμε να πάρει το κύπελλο»
Αποθεώνουν Βιτάλ στη Σκωτία-«Είναι αυτό που χρειάζεται η Ρέιντζερς»
Τα δεδομένα για την πέμπτη σερί παρουσία της Ομόνοια στην Ευρώπη
ΒΙΝΤΕΟ: Η ανάρτηση της ΑΕΚ με διπλό στο ΓΣΠ με προπονητή τον Μπεν Σιμόν