Η σκιαγράφηση του Ερυθρού Αστέρα

Ο Νεμπόισα Πέτροβιτς ένας από τους πλέον σημαντικούς δημοσιογράφους της Σερβίας, σκιαγράφησε στο Μάνο Σταραμόπουλο τον Ερυθρό Αστέρα, που θα αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός την Τρίτη το βράδυ 1η Οκτωβρίου στο Βελιγράδι …

Οπότε πρέπει οι  «ερυθρόλευκοι» να προσέξουν τον γνωστό τους Μάρκο Μάριν. Τον σέντερ φορ Μποάτσι και να επωφεληθούν από τις αδυναμίες που παρουσιάζει στην άμυνα ο Αστέρας…

  - Σε τι κατάσταση βρίσκεται τώρα η  ομάδα του Ερυθρού Αστέρα;
« Για τον Ερυθρό Αστέρα είναι πολύ σημαντικό να παίζει δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σε γκρουπ του  Champions League. Εάν προσθέσετε μια επίσης παρουσία,  πριν 2 χρόνια στο  Europa League , είναι σαφές ότι υπάρχει μια συνέχεια που θα δώσει αποτελέσματα μακροπρόθεσμα. Η ομάδα δεν έχει αλλάξει πολύ από την τελευταία σεζόν. Ειδικά  όταν πρόκειται για τη μεσαία γραμμή και την επιθετική της. Η εκτίμησή μου είναι ότι ο Ερυθρός Αστέρας έχει πραγματικές πιθανότητες να αγωνιστεί για την τρίτη θέση και να συνεχίσει τον ανταγωνισμό στο Europa League.

 -Ποια  νομίζετε ότι είναι η δύναμή του ;
« Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Ερυθρού Αστέρα  είναι η ατμόσφαιρα στο γήπεδο του Βελιγραδίου. Είναι μια απίστευτη ενέργεια που κάνει κυριολεκτικά τη διαφορά στο πεδίο και κάνει τον Ερυθρό Αστέρα,  δύο φορές πιο ισχυρό από την πραγματική του  αξία. Όταν πρόκειται για την ποιότητα των παικτών, ο Μάρκο Μάριν  είναι σίγουρα ένας ποδοσφαιριστής  που τα πάντα περιστρέφονται γύρω από αυτόν . Είναι ο εγκέφαλος της ομάδας και κάθε ενέργεια ξεκινά από αυτόν. Όταν ο Μάριν  είναι σε  μια κακή μέρα, ο Ερυθρός Αστέρας δείχνει κάποιος άλλος…»

-  Που  νομίζετε ότι είναι το αδύναμο σημείο του;
« Οι αδυναμίες είναι ασφαλώς η απειρία ορισμένων ποδοσφαιριστών  που θα αισθανθούν για πρώτη φορά τι σημαίνει να παίζει στο  Champions League. Στο κέντρο της επίθεσης παίζει ο   Μποάτσι ο οποίος σημείωσε ένα σημαντικό γκολ κατά της Κοπεγχάγης , είναι δυνατός,   αλλά το ποσοστό ολοκλήρωσής του θα έπρεπε να είναι πολύ υψηλότερο. Υπάρχει ακόμη περιθώριο για πρόοδο στην άμυνα. Ο  Μιλουνόβιτς προσπαθεί να προσαρμοστεί στη θέση που καλύπτει ο Βουγιαντίν Σάβιτς, αλλά δεν είναι καλό που παίρνει συχνά κίτρινες κάρτες.»

  - Γνωρίζετε τον Ματέο Γκαρσία γιατί προτίμησε να αγωνισθεί στον Ερυθρό Αστέρα;
« Δεν είχα την ευκαιρία να μιλήσω μαζί του και να τον ρωτήσω γιατί επέλεξε τον Ερυθρό Αστέρα.  Υποθέτω ότι ήταν μια πρόκληση γι 'αυτόν να παίξει στο Champions League και να αποδείξει τις δυνατότητές του στη μεγάλη σκηνή. Προσαρμόσθηκε αμέσως και  έγινε πολύ ισχυρό ατού για τον προπονητή Μιλόγεβιτς  από την αρχή.»

 -Τι σύστημα χρησιμοποιεί ο Μιλόγεβιτς στην ομάδα;
« Δεν υπάρχουν αλλαγές σε σχέση με την περασμένη σεζόν. Ο Μιλόγεβιτς  χρησιμοποιεί το σύστημα 4-2-3-1, με δύο κλασικούς αμυντικούς μεσαίους μπροστά στην αμυντική γραμμή και τρεις επιθετικούς μεσαίους πίσω από τον Μποάτσι .

-  Πως θα νοιώσει ο Ολυμπιακός στο Βελιγράδι, καθώς υπάρχει μία σπουδαία φιλία με τον Αστέρα …
« Ο Ολυμπιακός στο Βελιγράδι έχει μεγάλο αριθμό οπαδών, γεγονός που αποτελεί συνέπεια των φιλικών / αδελφών σχέσεων των δύο συλλόγων . Χάρη στους ποδοσφαιριστές που υπερασπίστηκαν τα χρώματα και των δύο συλλόγων (Ντζόρτζεβιτς, Κοβάτσεβιτς, Μιλιβόγεβιτς, Βούκοβιτς  ...), αυτή η φιλία απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα.»
                                           

Συνδυασμός δύο μεθόδων
 Η τεχνική ηγεσία και η διοίκηση ποντάρουν  σε νέα ταλέντα; Ή  αγοράζετε ξένους ποδοσφαιριστές  όπως συμβαίνει με τους περισσότερους συλλόγους ;
« Είναι ένας συνδυασμός και των δύο μεθόδων. Ο Ερυθρός Αστέρας  αναδεικνύει ετησίως έναν ταλαντούχο ποδοσφαιριστή που πέρασε από την σχολή του   Γιόβιτς, Γιόβελιτς, Τέρζιτς, Γκρούγιτς, Ρίστιτς ….), αλλά το γεγονός είναι ότι οι ξένοι έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διεθνή σκηνή τα τελευταία τρία χρόνια.  Θα ήθελα να προσθέσω ακόμα κάτι :ο Ερυθρός Αστέρας  έχοντας ως πρότυπο την Μπάγερν και την Γιουβέντους , άρχισε να παίρνει τους καλύτερους ποδοσφαιριστές από το εγχώριο πρωτάθλημα (Βουκάνοβιτς, Βούλιτς, Γιόβαντσιτς, Γκόμπελιτς  ...), ενισχύοντας έτσι την ομάδα του, αλλά αποδυναμώνοντας ταυτόχρονα τους άμεσους ανταγωνιστές τους «.

Με τι ασχολείται  τώρα ο Ντράγκαν Ντζάιτς (Θρύλος του Σερβικού ποδοσφαίρου) ;

«Ο Ντράγκαν Τζάιτς είναι επίσημα ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του 20ου αιώνα στη Σερβία. Σήμερα είναι ο επίτιμος πρόεδρος του Ερυθρού Αστέρα και η συμβουλή του είναι πολύ χρήσιμη για την τρέχουσα διαχείριση του συλλόγου.»
 - Τελειώνοντας θα ήθελα να μου πείτε για τον παλιό  παλιό μου φίλο Βλαντιμίρ Τσβέτκοβιτς (παλιός εκτελεστικός διευθυντής του Αστέρα)  που ήρθε στην Αθήνα φέρνοντας μαζί του τον Μίλος Σέστιτς…

« Ο Τσβέτκοβιτς αποχώρησε από τη δημόσια αθλητική σκηνή, αλλά εξακολουθεί να θεωρείται ένας από τους πιο σεβαστούς ποδοσφαιριστές στη Σερβία. Το όνομα του και του Ντζάιτς  συνδέονται με τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία του Ερυθρού Αστέρα.  Ο καθένας με τον δικό του τρόπο και στον τομέα της ευθύνης του , δημιούργησε εκείνη την πρωταθλήτρια γενιά που ανέβηκε στον ευρωπαϊκό και παγκόσμια θρόνο στις αρχές της δεκαετίας του 1990….»

Αρα αν ο Ολυμπιακός παίξει οργανωμένα, πειθαρχημένα και αποφασιστικά είναι ικανός να πάρει θετικό αποτέλεσμα απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα είναι το δικό μας συμπέρασμα…
 

Μάνος Σταραμόπουλος 
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Aνταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo