Σύγχυση και αναβρασμός ανάμεσα στους πολίτες-Για ποια μέτρα αναμένονται διευκρινίσεις

Ένα μεγάλο κύμα αντίδρασης, που εκδηλώνεται κυρίως μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ξέσπασε από χθες βράδυ, μετά την ανακοίνωση των νέων σκληρών μέτρων που αφορούν τις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου και την απαγόρευση μετακίνησης από τις υπόλοιπες επαρχίες, αλλά και μεταξύ των δύο επαρχιών.

Από χθες μια σειρά από σημαντικά ερωτήματα ψάχνουν απαντήσεις, οι οποίες όπως επαναλαμβάνουν συνεχώς τα αρμόδια στελέχη της Κυβέρνησης, θα δοθούν στη δημοσιογραφική διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι από τις υπουργούς Εργασίας και Δικαιοσύνης και τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι οι εργαζόμενοι στην οικοδομική βιομηχανία που μετακινούντο μεταξύ πόλεων. Ένα παράδειγμα που καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος αφορά το υπό κατασκευή γήπεδο της Λεμεσού, όπου, τόσο η εργοληπτική εταιρεία που ανέλαβε την κατασκευή του, όσο και οι εργαζόμενοι έχουν ως έδρα τη Λευκωσία και καθημερινά μετακινούνται προς το Κολόσσι.

Ο τομέας των κατασκευών, αφορά και μια σειρά από άλλους ελεύθερος επαγγελματίες, όπως οι αρχιτέκτονες, οι πολιτικοί μηχανικοί, οι μηχανολόγοι, οι ηλεκτρολόγοι, οι υδραυλικοί κτλ οι οποίοι καθημερινά διακινούνται μεταξύ των πόλεων.

Μια δεύτερη ομάδα πολιτών που καλείται να πληρώσει βαρύτερο τίμημα από τα νέα μέτρα, είναι οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται εκτός Λεμεσού και Πάφου αλλά και οι επιχειρηματίες που διαμένουν σε άλλες πόλεις, αλλά δραστηριοποιούνται στις δύο επαρχίες που από απόψε θα βρίσκονται σε καθεστώς απομόνωσης.

Αυτά ισχύουν και για τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό τομέα που καθημερινά έκαναν το δρομολόγιο Λεμεσού-Λευκωσίας ή αντίστροφα για να μεταβούν στις εργασίες τους και πλέον βρίσκονται επί ξύλου κρεμάμενοι.

Πάντως σύμφωνα με διευκρινίσεις που δόθηκαν το πρωί, οι πλασιέ, δηλαδή οι διανομείς προϊόντων λιανικής πώλησης, θα δικαιούνται με ειδική άδεια, να μετακινούνται μεταξύ των επαρχιών, παγκύπρια.

Διευκρινίσεις περιμένουν και οι πολίτες που διαμένουν σε χωριά κοντά στα σύνορα των επαρχιών, ωστόσο λόγω εγγύτητας επέλεγαν τη Λεμεσό ή την Πάφο για τις καθημερινές τους ασχολίες. Τέτοιες περιπτώσεις, είναι οι κάτοικοι των χωριών Ζύγι, Καλαβασός, Μαρί, Μελίνη, που αν και ανήκουν στην επαρχία Λάρνακας, τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο ή φροντιστήρια στη Λεμεσό.

Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και οι κάτοικοι του Κάτω Πύργου και του Παχυάμμου που βρίσκονται εντός των ορίων της Επαρχίας Λευκωσίας, ωστόσο καθημερινά μετακινούντο προς την Πόλη Χρυσοχούς ή την Πάφο για εργασία, σχολεία και φροντιστήρια των παιδιών. Επίσης αναμένονται διευκρινίσεις για το αν επιτρέπεται η μετακίνηση από και προς τις δύο επαρχίες για γεωργικούς ή κτηνοτροφικούς σκοπούς. 
 
Επίσης, ένα άλλο πρόβλημα που εγείρεται είναι τι συμβαίνει με τους διαζευγμένους γονείς, οι οποίοι διαμένουν σε διαφορετικές επαρχίες και τα Σαββατοκυρίακα, μετακινούνταν μεταξύ των πόλεων για να δουν τα παιδιά τους. 

Τέλος αναβρασμός επικρατεί ανάμεσα στους πολίτες που ήδη πλήρωσαν για να διαμείνουν σε ξενοδοχεία της Λεμεσού και Πάφου για τα Σαββατοκύριακα του Νοεμβρίου. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί αν θα μπορούν να αλλάξουν επαρχία για αυτό το σκοπό και ζητούν αν μη τι άλλο να λάβουν πίσω τα χρήματα που πλήρωσαν.

Δειτε Επισης

Ο Μπόρχα Σάινθ υπογράφει για πέντε χρόνια στην Πόρτο
Ο Ντοναρούμα σήκωσε τον Μπεράλντο στην αγκαλιά του για να φιλήσει την αγαπημένη του
«Ανοιχτή η υπόθεση του Κωνσταντέλια»
Λακωνικός για την τεσσάρα από την Παρί ο Τσάμπι Αλόνσο-«Ντροπή...»
Θέλει να κάνει κίνηση-ματ με τον Ιβάνουσετς ο ΠΑΟΚ
«Δεν έτρεχε με υπερβολική ταχύτητα, υπάρχει κι άλλος μάρτυρας»
Ο Κώστας Αντετοκούνμπο στον Ολυμπιακό
Αυτά είναι τα δύο φιλικά που θα δώσει ο ΑΠΟΕΛ στη Σερβία
Ανοίγει η αυλαία του Α' Προκριματικού του Europa League
Η ΑΕΚ αρχίζει την ευρωπαϊκή της πορεία στο Europa League-Κοντράρεται με την Παρτιζάν