Η μάχη με τον κορωνοϊό, το stop στα οδοφράγματα και οι τουρίστες στην απομόνωση
06:53 - 29 Φεβρουαρίου 2020

Δεν είναι τυχαία, ούτε η απόφαση για προσωρινή αναστολή, για μία εβδομάδα της λειτουργίας των οδοφραγμάτων της Οδού Λήδρας, του Αστρομερίτη, της Λεύκας και της Δερύνειας. Ο στόχος είναι να προστατεύσουν οι δύο κοινότητες και να περιοριστεί ο κίνδυνος μετάδοσης. Το μέτρο τέθηκε σε εφαρμογή από τις έξι το πρωί. Η επιλογή ήταν καθαρά γεωγραφική, με σκοπό να μην παρεμποδιστεί η διέλευση σε κάποιες περιοχές.
Τα τρία οδοφράγματα που θα παραμείνουν ανοικτά, του Λήδρα Πάλας, του Αγίου Δομετίου και του Πύργου, θωρακίζονται από σήμερα με επιπρόσθετα μέτρα, αφού επιστρατεύονται και επαγγελματίες υγείας. Πλέον, θα βρίσκεται νοσηλευτής σε κάθε ανοικτό οδόφραγμα, με σκοπό να γίνεται καλύτερη αξιολόγηση κάθε περιστατικού.
Οι Αρχές επτά χωρών, της Κίνας, της Ιταλίας, της Δημοκρατιας της Κορέας, του Ιράν, της Ιαπωνίας, της Σιγκαπούρης και του Χονγκ Κονγκ, στις οποίες καλπάζει ο κορωνοϊός, έχουν κληθεί να ενημερώσουν όλους όσοι σκοπεύουν να ταξιδεύσουν προς την Κύπρο για τουρισμό, ότι θα πρέπει να αυτό-περιοριστούν για 14 μέρες.
Οι νέες οδηγίες του ΠΟΥ και του ECDC, προνοούν αυτοπεριορισμό για 14 ημέρες όλων όσοι έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα ή αφιχθούν από χώρα υψηλού κινδύνου. Παρόλα αυτά, είναι έτοιμοι τρεις χώροι απομόνωσης. Οι κυβερνητικές κατοικίες στο Τρόοδος, τα καταλύματα της προεδρικής εξοχικής κατοικίας στο Τρόοδος και τα εργατικά αναπαυτήρια της ΔΕΟΚ στις Πλάτρες, μπορούν να υποδεχθούν 30-40 άτομα.
Οι αρμόδιες Υπηρεσίες, ετοίμασαν και το πλάνο για ενδεχόμενη εκκένωση του Νοσοκομείου Αναφοράς, το οποίο έχει επιλεγεί εδώ και δύο εβδομάδες. Το νοσοκομείο αυτό θα εκκενωθεί σε δύο περιπτώσεις. Η πρώτη είναι να κηρύξει πανδημία ο ΠΟΥ και η δεύτερη να ξεπεράσουν τα δώδεκα τα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο. Οι υφιστάμενοι ασθενείς του νοσοκομείου, θα μεταφερθούν σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια.
Η κατάσταση θα αξιολογείται καθημερινά από την Επιτροπή Διαχείρισης κρίσεων στην οποία συμμετέχουν τεχνοκράτες από τα Υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών, Άμυνας, Υγείας, Δικαιοσύνης και από το Υφυπουργείο Τουρισμού. Σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη θα συνέρχεται και η διυπουργική Επιτροπή, ενώ εάν χρειαστούν άμεσες αποφάσεις και μέτρα, θα συνεδριάζει εκτάκτως και το Υπουργικό Συμβούλιο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: