Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την τηλεδιάσκεψη που κρίνει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο
23:08 - 16 Μαρτίου 2020
Κανείς δεν πίστευε ότι η κρίση του κορωνοϊού που «χτύπησε» πρώτα την Κίνα, θα μπορούσε να φτάσει με τόση βιαιότητα στην Ευρώπη και τελικά να γιγαντωθεί σε μία πανδημία που έχει προκαλέσει τον πανικό στη συντριπτική πλειοψηφία της παγκόσμιας κοινότητας.
Κι επειδή το «κανείς» είναι βαριά έκφραση, σίγουρα δεν το περίμενε η ποδοσφαιρική Ευρώπη, που εδώ και εβδομάδες παρατηρούσε μάλλον αμήχανα τη μία χώρα μετά την άλλη να κατεβάζει… ρολά, με τον αθλητισμό –όχι μόνο το ποδόσφαιρο- να αλλοιώνει στην πραγματικότητα τον ρόλο που έχει μέσα στην κοινωνία και να μετατρέπεται σε μία εστία έξαρσης του κορωνοϊού.
Αρχικά, η αντιμετώπιση ήταν ήπια με το μέτρο των «κεκλεισμένων των θυρών», δείγμα ότι δεν είχε γίνει αντιληπτή η σοβαρότητα της κατάστασης κι όταν έγινε κατανοητό ότι απαιτούνται κρίσιμες αποφάσεις για το άμεσο μέλλον, η UEFA «εμφανίστηκε» την Παρασκευή 13 Μαρτίου ανακοινώνοντας ότι αύριο, Τρίτη 17 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί ευρεία τηλεδιάσκεψη ώστε να παρθούν μέτρα που θα κοστίσουν στο ευαίσθητο σημείο της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας. Τα ταμεία της…
Σε αυτό το γεγονός θα λάβουν μέρος:
- Οι εκπρόσωποι των 55 μελών της UEFA
- Τα συμβούλια της ομοσπονδίας ευρωπαϊκών συλλόγων και των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων
- Ένας εκπρόσωπος της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαιριστών (FIFPro)
Όπως ενημέρωσε η UEFA σε ανακοίνωσή της, οι συζητήσεις θα αφορούν το τι μέλλει γενέσθαι με όλες τις εγχώριες και διεθνείς διοργανώσεις και φυσικά το Euro 2020, η διεξαγωγή του οποίου το φετινό καλοκαίρι έχει πιέσει αφάνταστα την ευρωπαϊκή ομοσπονδία.
Ούτε λίγο, ούτε πολύ αυτή η τηλεδιάσκεψη πρόκειται να καθορίσει το άμεσο μέλλον του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, εφόσον βέβαια, η ευρωπαϊκή ομοσπονδία θελήσει να πάρει ουσιαστικές αποφάσεις και να μην πετάξει την μπάλα στις… άδειες εξέδρες.
Το ενδιαφέρον είναι όμως πώς έχει η διαδικασία. Ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, θα οργανώσει τρεις τηλεδιασκέψεις, στις οποίες παρόντες θα είναι ο πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαιριστών, Μπόμπι Μπαρνς, ενώ σύμφωνα με τα διεθνή ρεπορτάζ, παρών θα είναι ο Γενικός Γραμματέας της UEFA, Θόδωρος Θεοδωρίδης, αλλά και οι Τζόρτζιο Μαρκέτι (διευθυντής ποδοσφαίρου) και Μάρτιν Κάλεν (υπεύθυνος διοργανώσεων)
Αποστολή πρώτη: Πρωταθλήματα και ευρωπαϊκές διοργανώσεις
Η πρώτη θα είναι με την ομοσπονδία ευρωπαϊκών συλλόγων (ECA), που από την πλευρά της εκπροσωπεί 250 ομάδες από όλη την Ευρώπη. Μέσω αυτών των συνομιλιών θα αποφασιστεί το μέλλον των φετινών πρωταθλημάτων κι άλλων εγχώριων διοργανώσεων (Κύπελλα, Λιγκ Καπ κ.ο.κ.), αλλά φυσικά και των Champions και Europa League. Το κυριότερο ερώτημα είναι υπό ποιες συνθήκες θα συνεχιστούν, με τα σενάρια που έχουν ειπωθεί και γραφτεί να είναι πολλά. Αυτό που φαίνεται να συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες, όπως μεταδίδουν και τα κορυφαία ΜΜΕ του εξωτερικού, είναι οι προημιτελικοί και οι ημιτελικοί να είναι μονά ματς ή να πραγματοποιηθεί ένα μίνι τουρνουά που οι τελικοί των διοργανώσεων θα γίνουν στην Κωνσταντινούπολη και το Γκντανσκ. Παράλληλα, θα τεθεί επί τάπητος και ένα πλάνο εν όψει της νέας σεζόν, με το μεγάλο ερώτημα να έγκειται στο τι θα γίνει με τα προκριματικά. Φυσικά, μεγάλο ρόλο σε αυτές τις συζητήσεις, θα παίξουν τα «θέλω» των μεγάλων κλαμπ και των κορυφαίων πρωταθλημάτων (Premier League, Primera Division, Bundesliga, Serie A).
Για την ιστορία στην ECA συμπεριλαμβάνονται έξι ελληνικές ομάδες: Ολυμπιακός, που αποτελεί ιδρυτικό μέλος από το 2008, ΑΕΚ (τακτικό μέλος), Αστέρα Τρίπολης (τακτικό μέλος), Ατρόμητο (συνδεδεμένο μέλος), ΠΑΟΚ (συνδεδεμένο μέλος) και Παναθηναϊκό (συνδεδεμένο μέλος).
Δεύτερη αποστολή: Euro 2020 και Nations League
Σε αυτό το σημείο, «απέναντι» από τον Αλεξάντερ Τσέφεριν θα βρεθούν οι ομοσπονδίες των χωρών, ώστε να διαπιστωθεί αν όντως το Euro 2020 θα μετατεθεί για το καλοκαίρι του 2021, με το Nations League να αναβάλλεται για κάποια άλλη στιγμή. Λόγω των δημόσιων τοποθετήσεων πολλών χωρών (Ιταλία, Γερμανία) είναι ξεκάθαρη η θέληση η μεγάλη διοργάνωση να μεταφερθεί για μεταγενέστερη ημερομηνία. Με αυτό τον τρόπο, θεωρούν ότι το πρόγραμμα θα «ξεμπουκώσει», αφού είναι ιδιαίτερα πιεστικό λόγω της διοργάνωσης του καλοκαιριού και μπορούν να βρουν ημερομηνίες για να ορίσουν τις αγωνιστικές υποχρεώσεις που έχουν «παγώσει» αυτή τη στιγμή. Σε αυτή την περίπτωση το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων του 2021 που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στην Κίνα (17 Ιουνίου-4 Ιουλίου) είναι πολύ πιθανό να «κοπεί» από το καλεντάρι. Χωρίς να έχει πολύ μεγάλη σημασία, εδώ αναμένεται αντίδραση από τις χαμηλότερης δυναμικότητας χώρες, αφού η μορφή του Nations League τους ευνοεί, αλλά εδώ τον πρώτο λόγο έχουν τα «βουβάλια».
Το τρίτο «χτύπημα»
Τις τελικές αποφάσεις για να περάσουν οι προτάσεις που έχουν προκριθεί από τις συζητήσεις, θα τις πάρει η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA, η οποία εκτός από τον ίδιο τον Αλεξάντερ Τσέφεριν, αποτελείται από 16 άλλα μέλη, τα οποία ανάμεσά τους είναι οι Λουίς Ρουμπιάλες, Ντέιβιντ Γκιλ, Νταβόρ Σούκερ, Αντρέα Ανιέλι και Νασέρ Αλ-Κελαϊφί. Μπορεί να φαντάζει ως τυπικό, από τη στιγμή που θα έχει βρεθεί συμφωνία με όλες τις προηγούμενες εμπλεκόμενες πλευρές, αλλά όλα θα κριθούν εκείνη τη στιγμή, αφού θα εμπλακεί και η FIFA.
Συμπερασματικά, ο Σλοβένος δικηγόρος και πρόεδρος της UEFA είχε την ατυχία να βρεθεί ενώπιον της μεγαλύτερης κρίσης του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου τα τελευταία χρόνια και μάλιστα για λόγους που δεν έχουν να κάνουν με το αθλητικό κομμάτι. Παρ’ όλα αυτά, λένε ότι οι μεγάλοι ηγέτες κρίνονται στις μεγάλες κρίσεις, οπότε τώρα είναι το πολύ μεγάλο τεστ για τον 52χρονο, που από το 2016 μέχρι σήμερα έχει διατηρήσει ένα εξαιρετικό χαμηλό προφίλ.
Πηγή:sport-fm.gr