Η απάντηση στο εάν διεξάγει έρευνες τελικά το Oruc Reis
06:54 - 15 Αυγούστου 2020

Αυτό που έγινε και γίνεται επί της ουσίας, είναι κάτι στη μέση. Το πλοίο ναι μεν πηγαινοέρχεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ωστόσο, από τεχνικής άποψης δεν μπορεί να πραγματοποιήσει έρευνες, τα στοιχεία των οποίων θα μπορούν να αξιοποιηθούν από τους επιστήμονες της TPAO.
Όπως εξήγησε στον REPORTER o αναπληρωτής καθηγητής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Χατζηστάσου, από τη στιγμή που το ερευνητικό πλοίο το Oruc Reis είναι περιστοιχισμένο από πολεμικά σκάφη, δεν μπορεί να πραγματοποιήσει έρευνες λόγω του θορύβου από τους έλικες των πλοίων.
Η τεχνική πτυχή των ερευνών
Συνεπώς, αν το κρίσιμο ερώτημα είναι, αν τελικά διεξάγει έρευνες το Oruc Reis, η απάντηση είναι «ναι». Έχει όμως ουρά. Και η ουρά αυτή αφορά την ποιότητα των ερευνών που από επιστημονικής άποψης, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούν να φανούν χρήσιμες σε κανένα τεχνοκράτη, Έλληνα ή Τούρκο που θα θέλει να διερευνήσει το ενδεχόμενο για διενέργεια γεώτρησης στο συγκεκριμένο σημείο.
Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να σημαίνει πως η Ελλάδα ορθά ακολουθεί αμυντική τακτική και περιορίζεται στο να παρακολουθεί το Oruc Reis να πραγματοποιεί έρευνες, έστω και αποτυχημένες, από τη στιγμή που στο παρελθόν, υπήρξαν ακριβώς αντίθετες διακηρύξεις.
Όπως εξήγησε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ακόμα και ορθές να είναι οι συγκεκριμένες δομές που δίνουν οι έρευνες του Oruc Reis, τα δισδιάστατα σεισμικά δεν μπορούν να οδηγήσουν στην πραγματοποιήσει γεωτρήσεων. Είναι ξεκάθαρο δηλαδή πως στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι στόχοι τους είναι καθαρά πολιτικοί.