Αξιολογούν την κατάσταση στη Μεσόγειο και στέλνουν μηνύματα οι MED7

Σε εξέλιξη βρίσκεται στην Κορσική η Σύνοδος Κορυφής των επτά μεσογειακών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με οικοδεσπότη τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ευχαριστίες Αναστασιάδη σε Μακρόν για τη σύνοδο των MED-7

Πριν από την έναρξη των εργασιών των MED7, ο κ. Μακρόν είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την οποία, σύμφωνα με πηγές από την Αθήνα, υπήρξε απόλυτη συμφωνία και συμβατότητα στην κεντρική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία.
 
Αθήνα και Παρίσι συμφωνούν ότι είτε σταματούν οι προκλήσεις και αρχίζουν οι συζητήσεις, είτε ανοίγει ο δρόμος για επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα.
 
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε, λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου, πως δίνεται στους περιφερειακούς αρχηγούς η ευκαιρία να αξιολογήσουν όλες τις νέες εξελίξεις, ιδιαίτερα ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κοινή στρατηγική Ελλάδας-Γαλλίας απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα

Τόσο ο Νίκος Αναστασιάδης όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβησαν στην Κορσική αποσκοπώντας στην εξασφάλιση μίας κοινής δήλωσης των ομολόγων τους, στο πλαίσιο της κοινής διακήρυξης που θα εκδοθεί, με την οποία και οι επτά χώρες θα καταδικάζουν ξεκάθαρα τις τουρκικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο και θα ζητούν την άμεση αποχώρηση των τουρκικών πλοίων από την κυπριακή Αποκλειστική Ζώνη και την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Σε ανάρτηση του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, ανέφερε ότι «η Σύνοδος των MED-7 στην Κορσική είναι σε εξέλιξη. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θέτει στους ομολόγους του την ανάγκη για αποφασιστική στάση της ΕΕ η οποία θα επιφέρει κόστος, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να συνεχίσει να δρα ανενόχλητη στην περιοχή».


 
Κεντρικός στόχος της Συνόδου είναι ο συντονισμός, η αναζήτηση συγκλίσεων και ο καθορισμός κοινών θέσεων των επτά χωρών σε ζητήματα που αφορούν την πορεία της ΕΕ, το μέλλον της Ευρώπης και τις τρέχουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ. Πιο συγκεκριμένα, τις εργασίες θα απασχολήσει η προώθηση ενός προγράμματος ειρήνης και σταθερότητας σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου, αλλά και η αναζήτηση μιας νέας φιλόδοξης μεσογειακής πολιτικής βασισμένης στις αρχές και αξίες των χωρών, αλλά και στα συμφέροντα των μεσογειακών κρατών που λαμβάνουν μέρος στη Σύνοδο. Πέραν της τουρκικής επιθετικότητας, ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί στην κατάσταση στη Λιβύη.

Δειτε Επισης

Απέσυρε ενδιαφέρον από την κούρσα για την προεδρία της ΚΟΠ ο Σαββίδης-«Το σύστημα επέλεξε ξανά τον εαυτό του»
Με Τσέλιε ή Σαμπάχ αν περάσει την Παρτιζάν η ΑΕΚ
Στέλνουν τον Τάντιτς στον Ολυμπιακό οι Σέρβοι
H ομάδα που θέλει να προκαλέσει μεταγραφικό σεισμό με Νεϊμάρ
«Η Ιταλία έκανε τη σωστή επιλογή, δεν με εκπλήσσει αυτή η εξέλιξη»
Κληρώνει σήμερα για Πάφο, Ομόνοια και Άρη στο Champions League και Conference League-Οι πιθανοί αντίπαλοι
Σε εμπόλεμη κατάσταση ο ΠΑΟΚ-Θέλει να απαντήσει στον αιφνιδιασμό με μεταγραφές ο Σαββίδης
«Η Μπέτις πρότεινε συμφωνία συνιδιοκτησίας στη Γιουνάιτεντ για τον Άντονι»
Eπιβλητική η Φενέρ έκανε το 1-0 κόντρα στην Μπεσίκτας στον δρόμο για το triple-crown
«Δεν ξέρω πόσες φορές πρέπει να πει ότι θέλει να είναι στους Μπακς»