Έστησαν στον τοίχο τον Παπαχαραλάμπους στη Boυλή-Αποκαλύψεις και διαρροές
15:20 - 10 Φεβρουαρίου 2021
Θυελλώδης, με πολλές αποκαλύψεις, αλλά και σφοδρές αντιπαραθέσεις, ήταν η συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, η οποία εξέτασε αυτεπάγγελτα, την κρίση που έχει προκληθεί από τις πρόσφατες παραιτήσεις μελών της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού.
Η Επιτροπή Θεσμών συγκάλεσε τη συνεδρία έπειτα από πρόταση των Βουλευτών Γιώργου Λουκαΐδη, Άριστου Δαμιανού, Ειρήνης Χαραλαμπίδου και Ανδρέα Πασιουρτίδη, για να εξετάσει την κρίση που έχει προκληθεί από τις πρόσφατες παραιτήσεις μελών της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού.
Ο εκ των εισηγητών του θέματος, Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, εισάγοντας το θέμα, είπε αρχικά πως η θεσμική λειτουργία της Επιτροπής Δεοντολογίας θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή της εξυγίανσης του ποδοσφαίρου, όμως δυστυχώς, η διάλυση της λόγω των τριών παραιτήσεων που δόθηκαν, δεν μπορεί να διαδραματίσει αυτό το ρόλο. Όπως είπε, η κρίση στην Επιτροπή φαίνεται να ήταν το αποτέλεσμα των ενεργειών του κ. Παπαχαραλάμπους, του οποίου έθεσε σειρά ερωτημάτων.
Ο κ. Λουκαΐδης ρώτησε τον κ. Παπαχαραλάμπους γιατί αποφάσισε να αποσύρει από τη Νομική Υπηρεσία το πόρισμα με τις καταγγελίες του μεγαλομετόχου της Ομόνοιας Σταύρου Παπασταύρου, και ως εκ τούτου να μην συνεχιστεί η διερεύνηση των καταγγελιών και της υπόθεσης από την Αστυνομία.
Ο κ. Λουκαΐδης έκανε λόγο για πληροφόρηση που είχε σχετικά με παρεμβάσεις του Ανδρέα Παπαχαραλάμπους στη διαδικασία της έρευνας, σημειώνοντας πως στην συγκεκριμένη περίπτωση υπήρξε πόρισμα το οποίο θα έπρεπε να ήταν στα χέρια της Νομικής Υπηρεσίας ώστε να προχωρήσει η έρευνα από τις Αρχές. Σε διαφορετική περίπτωση, είπε, υπάρχει συγκάλυψη της υπόθεσης.
Στην αντεπίθεση ο Παπαχαραλάμπους
Ο κ. Παπαχαραλάμπους αρχικά κάλεσε τους Βουλευτές να διαβάσουν τον Νόμο για την Επιτροπή και να απαντήσουν κατά πόσον αυτός μπορεί να λειτουργήσει. Όπως είπε, έγιναν τεράστιες προσπάθειες να τροποποιηθεί ο Νόμος, έγιναν εισηγήσεις σε πολλά θέματα όμως δεν έγινε τίποτε. Χαρακτηριστικό, όπως είπε, είναι το γεγονός πως η Επιτροπή λειτουργούσε για αρκετό καιρό χωρίς γραφεία και πως δεν γνώριζαν πώς γίνονταν οι πληρωμές των μελών της. Ουσιαστικά, ανέφερε, η Επιτροπή δεν μπορούσε να λειτουργήσει ομαλά καθώς ο Νόμος δεν ήταν ξεκάθαρος.
Κάνοντας λόγο για ατζέντες κάποιων, ο κ. Παπαχαραλάμπους είπε στη συνέχεια πως ο ίδιος δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. «Ούτε είμαι υποψήφιος και περιμένω ψήφους, ούτε είμαι έμμισθος για να έχω να λογοδοτήσω σε κανέναν», ανέφερε εντός της Επιτροπής.
Όσον αφορά το πόρισμα με τις καταγγελίες Παπασταύρου, ο κ. Παπαχαραλάμπους είπε πως μετά την κατάθεση του στον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, του διαβιβάστηκε πως υπήρχαν κάποιες ελλείψεις και αδυναμίες σε αυτό. Γι αυτό ζήτησε το πόρισμα πίσω ώστε να συμπληρωθούν αυτές οι ελλείψεις και να καλυφθούν οι αδυναμίες.
Αν ο Γενικός Εισαγγελέας θέλει το πόρισμα να πάρει την πορεία του και να προχωρήσει η υπόθεση παρόλες τις ελλείψεις και να αναλάβει την ευθύνη, «δεν έχω κανένα πρόβλημα», είπε ο κ. Παπαχαραλάμπους. Πρόσθεσε πως η κατάθεση Παπασταύρου είναι απομαγνητοφωνημένη και αυτή η κασέτα όπως και η απομαγνητοφώνηση μπορεί να δοθεί στη Γενική Εισαγγελία. Ούτε και για αυτό, όπως είπε, έχει κανένα πρόβλημα.
Ο κ. Παπαχαραλάμπους είπε πως στη συνέχεια το ΑΚΕΛ εξέδωσε μια ανακοίνωση αρνητική προς το πρόσωπο του, και τώρα το θέμα ενεγράφη στην Επιτροπή της Βουλής. Διερωτήθηκε μάλιστα αν όλες αυτές οι συγκυρίες είναι τυχαίες.
Ακόμη, απαντώντας στο θέμα των παραιτήσεων δύο μελών της Επιτροπής, ο κ. Παπαχαραλάμπους είπε πως η παραίτηση της Εβελίνας Γεωργιάδου δεν είχε σχέση με τη συμπεριφορά του ιδίου. Ωστόσο, για τις άλλες παραιτήσεις είπε πως, αφού είχε διαπιστώσει αυθαιρεσίες στον τρόπο λειτουργίας κάποιων από τους λειτουργούς, έστειλε επιστολές ζητώντας ενημέρωση πριν τη λήψη των καταθέσεων. Δύο εκ των λειτουργών αντέδρασαν σε αυτό και έστειλαν επιστολές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη συνέχεια παραιτήθηκαν.
Αποκαλύψεις από Σαββίδη και ένταση
Το μέλος της Επιτροπής Χάρης Σαββίδης, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής αντέστρεψε τα πυρά εναντίον του Ανδρέα Παπαχαραλάμπους. Όπως είπε, αναφερόμενος με ημερομηνίες στα γεγονότα, στις 13 Οκτωβρίου τον κάλεσε ο κ. Παπαχαραλάμπους, αφού είχε ολοκληρώσει το πόρισμα, να πάνε μαζί στον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα και να το παραδώσουν μαζί με συνοδευτική επιστολή που υπέγραφε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Επιτροπής.
Ανέφερε πως ενώ όλα τα μέλη της Επιτροπής ένιωθαν άβολα με τον κ. Παπαχαραλάμπους σχετικά με τον τρόπο που λειτουργούσε. Παρόλα αυτά όμως, πρόσθεσε, έμεναν δίπλα του για να συνεχίσει η Επιτροπή το έργο της.
Όλα άλλαξαν, ανέφερε ο κ. Σαββίδης, όταν δύο μέρες μετά στο Δελτίο Ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Omega, υπήρξε διαρροή με τα ονόματα όλων όσων εισηγείτο η Επιτροπή για δίωξη μαζί με τη συνοδευτική επιστολή που δόθηκε στη Νομική Υπηρεσία. Την επιστολή αυτή, όπως υποστήριξε ο κ. Σαββίδης, μόνο ο κ. Παπαχαραλάμπους είχε και μπορούσε να διαρρεύσει.
Ο κ. Σαββίδης έστειλε στη συνέχεια μήνυμα σε όλα τα μέλη της Επιτροπής ζητώντας τους να του πουν ποιος έκανε τη διαρροή, θεωρώντας δεδομένο πως δεν έγινε από τη Νομική Υπηρεσία, για να πάρει απάντηση από τον κ. Παπαχαραλάμπους πως είναι ανέντιμος που τον κατηγορεί πως εκείνος έκανε τη διαρροή. Από εκείνο το σημείο, πρόσθεσε ο κ. Σαββίδης, δεν υπήρχε καμία εμπιστοσύνη.
Το μέλος της Επιτροπής είπε στη συνέχεια πως ο ίδιος μίλησε με λειτουργό της Νομικής Υπηρεσίας, ο οποίος του ανέφερε πως ούτε ελλείψεις είχε το πόρισμα, αλλά ούτε και αδυναμίες και πως η Υπηρεσία ήταν έτοιμη να το παραδώσει στην Αστυνομία για να ξεκινήσει έρευνα. Ο κ. Παπαχαραλάμπους όμως, είπε, ζήτησε το πόρισμα πίσω. «Η κατάσταση είχε εκτροχιαστεί, ένιωθα να αποδομείται ό,τι είχα κτίσει», ανέφερε, προσθέτοντας πως παρόλη την πικρία του έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως δεν μπορεί να συνεχίσει με τον κ. Παπαχαραλάμπους και πως αν επιθυμεί θα έθετε αμέσως την παραίτηση του.
Τέλος, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Καρτακούλης, αφού αναφέρθηκε σε κάποια γεγονότα, κατέληξε λέγοντας πως οι ενέργειες και οι χειρισμοί του Προέδρου της Επιτροπής ήταν απαράδεκτες και για αυτό το λόγο ο ίδιος παραιτήθηκε.
«Θα ήταν πανεύκολο να κάνουμε τους δικαστές και να ρίξουμε ευθύνες»
Σε δηλώσεις του, μετά το τέλος της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Ζαχαρίας Ζαχαρίου, ανέφερε πως «είχαμε σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών, τη μελέτη της Επιτροπής Δεοντολογίας για τον αθλητισμό και ειδικότερα τις παραιτήσεις οι οποίες είχαν γίνει τον τελευταίο χρόνο από τη συγκεκριμένη επιτροπή. Είναι μία επιτροπή και μία Αρχή η οποία θεσπίστηκε εδώ και τέσσερα χρόνια που έχει στόχο να εγκύψει στο σοβαρό πρόβλημα της διαφθοράς που υπάρχει γενικότερα στον αθλητισμό».
Όπως είπε ο κ. Ζαχαρίου, «είναι κοινή διαπίστωση ότι η διαφθορά έχει εισβάλει στον αθλητισμό εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι η δεύτερη επιτροπή που έχει διοριστεί και η πρώτη είχε παραιτήσεις και η δεύτερη είχε παραιτήσεις και δεν υπήρχε η σωστή λειτουργία των συγκεκριμένων επιτροπών. Έχει γίνει μια γενικότερη ανάλυση το πως λειτούργησε η επιτροπή, το πως έφτασε εδώ και το τι πρέπει να γίνει για να μπορέσει να γίνει πιο λειτουργική και πιο αποδοτική. Υπήρχαν διάφορες κόντρες και διαφορετικές απόψεις μεταξύ των μελών. Κόντρες που οδήγησαν κάποιους σε παραιτήσεις και κόντρες που οδήγησαν και τον Πρόεδρο της επιτροπής να παραιτήσει».
Τόνισε πως «θα ήταν πανεύκολο να κάνουμε τους κριτές, τους δικαστές να δικάσουμε και να ρίξουμε ευθύνες. Εκείνο που έχει σημασία είναι να εντοπίσουμε τυχόν λάθη στη νομοθεσία ή την έλλειψη κανονισμών στη λειτουργία, πρώτον. Δεύτερον, να γίνει άμεσος, νέος διορισμός επιτροπής των ατόμων που έχουν παραιτηθεί, με πρόσωπα τα οποία να μπορούν να λειτουργούν μεταξύ τους για να μπορέσουν να βγουν συγκεκριμένα αποτελέσματα».
Η προηγούμενη επιτροπή, είπε, «έχει πάρει συγκεκριμένες υποθέσεις, τις έχει προχωρήσει και πρέπει σύντομα να φτάσουν στον Γενικό Εισαγγελέα. Πρέπει οι άνθρωποί που θα διοριστούν να έχουν την αποφασιστικότητα και οι πέντε να συνεργαστούν μεταξύ τους για να μην έχουμε τα φαινόμενα που είχαμε σήμερα αλλά και να ξέρουν ταυτόχρονα ότι η συγκεκριμένη Αρχή έχει πολύ σπουδαίο έργο να διαδραματίσει. Έχει να αγγίξει σ’ όλο αυτό που ονομάζουμε βρωμιά στον αθλητισμό. Δεν ξέρω πόση τυχόν μπορεί να είναι και η δική μας ευθύνη αν δεν είναι ορθός ο νόμος που έχουμε ψηφίσει».
Εμείς συνέχισε, «είμαστε παρών και δηλώνουμε παρών να βοηθήσουμε ως Βουλή εκεί που χρειάζεται και όπου χρειάζεται να τροποποιήσουμε και να βοηθήσουμε. Το επόμενο βήμα είναι η άμεση συμπλήρωση της επιτροπής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας γιατί πρέπει επιτέλους να αγγίξουμε στην ώρα του το κάθε πρόβλημα».
«Να ξετυλιχθεί το κουβάρι της διαπλοκής και διαφθοράς»
Από την πλευρά του, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, ανέφερε πως, «συζητήσαμε το θέμα που προέκυψε με τις παραιτήσεις μελών της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού και όλα όσα κρύβονται πίσω από τις παραιτήσεις, τα οποία είναι πάρα πολύ σημαντικά. Στη σημερινή συνεδρία επιβεβαιώθηκε ότι ο λόγος της παραίτησης των μελών της Επιτροπής αφορούσε στην επιεικώς απαράδεκτη και προκλητική συμπεριφορά του Προέδρου της Επιτροπής Ανδρέα Παπαχαραλάμπους».
Όπως είπε ο κ. Λουκαΐδης, «δεν επρόκειτο για προσωπικές διαφορές, αλλά για ζητήματα που είχαν να κάμουν με πράξεις και παραλείψεις του κ. Παπαχαραλάμπους. Ο κ. Παπαχαραλάμπους, δυστυχώς, ελέγχεται για αντιδεοντολογική συμπεριφορά στην περίπτωση της διαδικασίας που ξεκίνησε ως πρώτη πράξη απέναντι στην Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή και τον τέως Πρόεδρο της. Ελέγχεται σοβαρά για την σύγκρουση συμφέροντος που υπήρξε στην καταγγελία, την οποία ο ίδιος προώθησε, σε βάρος του ΚΟΑ. Κυρίως, όμως και πρωτίστως ελέγχεται για την προσπάθεια κουκουλώματος και συγκάλυψης σε ό,τι αφορά το πόρισμα, γνωστό ως πόρισμα Καραβίδα, το οποίο προωθήθηκε μεν στη Νομική Υπηρεσία με ομόφωνη θέση όλων των μελών της Επιτροπής και του ιδίου προσωπικά, αλλά στη συνέχεια χωρίς να έχει κανένα δικαίωμα, ζήτησε την ανάκληση του».
Σημείωσε επίσης ότι «ζήτησε την ανάκληση ενός πορίσματος, που ενδεχομένως «έκαιγε» πολλούς. Και το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή για το ξετύλιγμα του κουβαριού της διαπλοκής και της διαφθοράς. Δυστυχώς, με τις πράξεις και παραλείψεις του, ο κ. Παπαχαραλάμπους έχει δημιουργήσει μια σοβαρή κρίση σε ένα θεσμό στον οποίο επενδύθηκαν πολλά στην προσπάθεια για εξυγίανση του αθλητισμού και του ποδοσφαίρου, για καθάρισμα του «στάβλου του Αυγεία», όπως χαρακτηριστικά είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η χθεσινή παραίτηση του κ. Παπαχαραλάμπους και η επίκληση άλλων από τις πραγματικές αιτίες που οδήγησαν στη θεσμική κρίση, δεν μπορεί παρά να θεωρείται, δικαίως, όχι μόνο ως προσπάθεια αποπροσανατολισμού, αλλά και ως προσπάθεια ολοκλήρωσης του κουκουλώματος και της συγκάλυψης γύρω από αυτά που έχουν ήδη καταδειχθεί στο πόρισμα».
Πηγή: ΚΥΠΕ