ΕΕ και ΗΠΑ συμφωνούν σε αμοιβαία κατάργηση των δασμών για τις υποθέσεις Boeing και Airbus

O Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν και η Πρόεδρος της Κομισιόν Φον Ντερ Λάιεν συμφωνήσαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν να αναστείλουν όλους τους δασμούς που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο της διένεξης Airbus-Boeing, για μια αρχική περίοδο 4 μηνών.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν μετά το τηλεφώνημα οι δύο δεσμευτήκαν να επικεντρωθούν στην επίλυση των διαφορών σε ό,τι αφορά τους κατασκευαστές αεροσκαφών, με βάση το έργο των αντίστοιχων εμπορικών αντιπροσώπων. "Αυτό είναι εξαιρετικό νέο για επιχειρήσεις και βιομηχανίες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, και ένα πολύ θετικό μήνυμα για την οικονομική μας συνεργασία τα επόμενα χρόνια", σημείωσε.

Όπως είπε "ο Πρόεδρος Μπάιντεν και εγώ συζητήσαμε επίσης τις πολλές προκλήσεις που μοιραζόμαστε ως σύμμαχοι".

"Πρώτον, την πανδημία COVID-19 και τα εμβόλια. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ είναι και οι δύο σημαντικοί παραγωγοί εμβολίων και έχουμε έντονο ενδιαφέρον να συνεργαστούμε, για την καλή λειτουργία των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού."

"Για να προετοιμάσουμε καλύτερα τον κόσμο για να αντιμετωπίσουμε μελλοντικές πανδημίες και να βελτιώσουμε την ασφάλεια της υγείας παγκοσμίως, κάλεσα τον Πρόεδρο Μπάιντεν στη Σύνοδο Κορυφής για την Υγεία στη Ρώμη στις 21 Μαΐου", ανέφερε.

"Στη συνέχεια συζητήσαμε τη συνεργασία μας για τη δράση για το κλίμα και την κοινή μας ευθύνη για την προστασία του πλανήτη. Ευχαρίστησα θερμά τον Πρόεδρο Μπάιντεν που επανήλθε στη Συμφωνία του Παρισιού. Συμφωνήσαμε να ασχοληθούμε με το ζήτημα ενόψει της COP26 στη Γλασκόβη φέτος".

"Σε αυτό το πλαίσιο, θα χαρώ να καλωσορίσω τον Τζον Κέρυ στην επόμενη συνάντηση του Κολλεγίου. Ευχαρίστησα τον Πρόεδρο Μπάιντεν για την πρόσκληση να παρευρεθώ στη Σύνοδο Κορυφής για την Ημέρα της Γης που συγκαλεί", σημειώνει.

Στη συνέχεια, οι δυο συζήτησαν για το μέλλον της οικονομικής σχέσης ΕΕ _ΗΠΑ. Η Πρόεδρος της Κομισιόν πρότεινε μια νέα συνεργασία βασισμένη στις κοινές αξίες και αρχές.

Πρότεινε επίσης τη σύσταση Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας σε υπουργικό επίπεδο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στην καινοτομία, ως το βασικό φόρουμ για την οικοδόμηση μιας διατλαντικής τεχνολογικής συμμαχίας, δήλωσε η Πρόεδρος.

Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, οι δύο συμφωνήσαν να ενισχύσουν τη συνεργασία ΕΕ -ΗΠΑ ως ομοϊδεάτες εταίροι και να υποστηρίξουν τη δημοκρατία, τη σταθερότητα και την ευημερία στο πλαίσιο ενός ταχέως μεταβαλλόμενου διεθνούς περιβάλλοντος, σε στενή συνεργασία με το ΝΑΤΟ.

"Μοιραζόμαστε μια στρατηγική προοπτική για τη Ρωσία. Πρότεινα να συντονίσουμε στενά τις πολιτικές και τα μέτρα μας σε σχέση με την Ανατολική Ευρώπη, ειδικότερα. Μοιραστήκαμε τις απόψεις μας για την κατάσταση στην Ουκρανία", κατέληξε η Πρόεδρος της Κομισιόν.

Δειτε Επισης

Μουντιάλ 2030: Απευθείας πρόκριση για Αργεντινή, Παραγουάη και Ουρουγουάη
Η πολυτάραχη πορεία του βγαλμένη από ταινία του Netflix δίχως... season finale
Απεβίωσε η θρυλική μορφή της Ίντερ, Λουίς Σουάρεθ-Ο μοναδικός Ισπανός με Χρυσή Μπάλα
Η Παρί έκανε την έκπληξη και πήρε τον Λι Κανγκ-ιν
«Καθάρισε» και τον Τζέρε και... έφυγε για τους «16» του Wimbledon ο Τσιτσιπάς!
Παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική ο Φαν ντερ Σαρ
Βαριές καμπάνες σε ΑΕΚ-Ποινή για σοβαρά επεισόδια, αποκλεισμός Ρόκα
Αυτή είναι η ποινή του Αθλητικού Δικαστή στον Ουάρντα για την καταγγελία για χειρονομία
Έστησαν πάρτι Εμπαπέ και Μέσι-Πήραν τη νίκη για την Παρί και διέλυσαν τη Μαρσέιγ
Τα παίζουν όλα για όλα ΑΕΚ και Απόλλων-Θέλουν και οι δύο τη νίκη