Σκιές γύρω από το Πανεπιστήμιο Κύπρου-Καταγγέλθηκε καθηγητής για λεκτική βία

Αν κάτι ανέδειξαν οι καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης, λεκτικής και σωματικής βίας που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, είναι πως αυτά τα φαινόμενα έχουν εύρος στη χώρα μας. Οι δημόσιες μαρτυρίες πληθαίνουν, όπως και οι υποθέσεις ενώπιον της Αστυνομίας που διερευνά 16 καταγγελίες, μεταξύ άλλων από το χώρο της πολιτικής, της εκκλησίας, του πολιτισμού και του αθλητισμού. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που έχασαν τον ύπνο τους και προέρχονται από πολλούς άλλους χώρους. Κι αυτό επειδή ολοένα περισσότερα θύματα, βρίσκουν το θάρρος να μιλήσουν.

Η σκιά απλώθηκε και πάνω από το Πανεπιστήμιο Κύπρου τις τελευταίες ημέρες, αφού πέραν από τους ψιθύρους που φούντωσαν, υπήρξαν και δημόσιες αναρτήσεις. 

Ο REPORTER τις έθεσε υπόψη του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ο Τάσος Χριστοφίδης, ανέφερε πως στις αρμόδιες αρχές του πανεπιστημίου δεν υπάρχουν επίσημες ή προφορικές καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση, παρά μόνο μία που υποβλήθηκε πριν από λίγες ημέρες σε βάρος καθηγητή για λεκτική βία.

«Δεν πρόκειται το πανεπιστήμιο να ανεχθεί τέτοιες συμπεριφορές. Εγώ είμαι διατεθειμένος να διερευνήσω ακόμη και προφορική καταγγελία, αλλά δεν μπορώ να ανατρέχω στο διαδίκτυο να δω τι λέγεται», ανέφερε προσθέτοντας πως δέχθηκε ο ίδιος τις τελευταίες ημέρες καταγγελία από παλαιό φοιτητή του Πανεπιστημίου σε βάρος ακαδημαϊκού.

«Είχαμε μία καταγγελία για λεκτική βία. Έγινε σε μένα και την παρέπεμψα στο νεοσύστατο γραφείο Ισότητας, Ενσωμάτωσης και Πολυμορφίας. Αμέσως το γραφείο επικοινώνησε με τον καταγγέλλοντα και άρχισε διερεύνηση».

Μετά το σάλο που προκλήθηκε από τις καταγγελίες στο χώρο του Αθλητισμού και το Πολιτισμού, ο κ. Χριστοφίδης, απέστειλε μήνυμα στην πανεπιστημιακή κοινότητα, ζητώντας να καταγγελθούν, εάν υπάρχουν τέτοια περιστατικά σημειώνοντας πως η βία σε οποιαδήποτε μορφή, αντιβαίνει τις θεμελιώδεις αξίες του Πανεπιστημίου.

Συστάθηκε ακόμα Γραφείο Ισότητας, για σκοπούς διερεύνησης τέτοιων περιστατικών. «Το γραφείο είναι υπό την εποπτεία μου. Έχω προτρέψει τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό, φοιτητές και ερευνητές να μην διστάσουν να καταγγείλουν τέτοιου είδους παραβατικές συμπεριφορές. Δεν πρόκειται το πανεπιστήμιο να ανεχθεί τέτοιες συμπεριφορές. Μάλιστα το πανεπιστήμιο, έχει πρόσφατα θεσπίσει με πρωτοβουλίες της Πρυτανείας πολιτικές και κώδικες. Μία από τις πολιτικές αφορά στην πρακτική για την καταπολέμηση της παρενόχλησης και της σεξουαλικής παρενόχλησης», ανέφερε ο κ Χριστοφίδης.

Προέτρεψε δε «οποιοδήποτε μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας να βγει μπροστά και εάν υπάρχουν τέτοια περιστατικά να τα καταγγείλει, διότι εκείνο που εκτρέφει τέτοιες συμπεριφορές, είναι η ατιμωρησία. Όποιος θέλει να καταγγείλει οτιδήποτε, μπορεί να επικοινωνήσει είτε με την επικεφαλής του αρμόδιου γραφείου, είτε με μένα προσωπικά. Η πόρτα μου είναι ήδη ανοικτή».

Όπως ανέφερε, σε τέτοιες καταγγελίες ακολουθούνται όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται στον πειθαρχικό έλεγχο. «Υπάρχει μία διαδικασία που είναι ενώπιον της Βουλής, που αφορά στους πειθαρχικούς κανονισμούς ελέγχου του προσωπικού, αλλά δεν έχει εγκριθεί ακόμη και έτσι αυτή τη στιγμή δεν προβλέπεται να μπει κάποιος σε διαθεσιμότητα εάν είναι μέλος του προσωπικού».

Σε υπόδειξη πως είναι δυνατόν να μην απομακρύνεται τουλάχιστον μέχρι τη διερεύνηση του περιστατικού ένας φερόμενος θύτης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου απάντησε πως εάν ληφθεί τέτοια καταγγελία «τότε τα αρμόδια σώματα θα πάρουν τις αποφάσεις τους. Για μένα είναι δεδομένο πως εάν υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις για μία καταγγελία, τότε παρά το γεγονός ότι δεν προβλέπεται, θα μπορούσε το πανεπιστήμιο να πάρει τις αποφάσεις του».

Εν τω μεταξύ, με αφορμή το σάλο που προκλήθηκε τις τελευταίες ημέρες, το Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου πραγματοποίησε αρχές Μαρτίου την εκπομπή «Λόγος και Αντίλογος», προκειμένου να δοθεί βήμα σε οποιονδήποτε επιθυμεί να μιλήσει για τι θέμα. Τρεις καθηγητές ανέλυσαν το νομικό πλαίσιο γύρω από τα θέματα παρενόχλησης δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη νομική-εγκληματολογική και ψυχολογική ανάλυση, του τι αποτελεί παρενόχληση και σεξισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗ:

Δειτε Επισης

Μουντιάλ 2030: Απευθείας πρόκριση για Αργεντινή, Παραγουάη και Ουρουγουάη
Η πολυτάραχη πορεία του βγαλμένη από ταινία του Netflix δίχως... season finale
Απεβίωσε η θρυλική μορφή της Ίντερ, Λουίς Σουάρεθ-Ο μοναδικός Ισπανός με Χρυσή Μπάλα
Η Παρί έκανε την έκπληξη και πήρε τον Λι Κανγκ-ιν
«Καθάρισε» και τον Τζέρε και... έφυγε για τους «16» του Wimbledon ο Τσιτσιπάς!
Παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική ο Φαν ντερ Σαρ
Βαριές καμπάνες σε ΑΕΚ-Ποινή για σοβαρά επεισόδια, αποκλεισμός Ρόκα
Αυτή είναι η ποινή του Αθλητικού Δικαστή στον Ουάρντα για την καταγγελία για χειρονομία
Έστησαν πάρτι Εμπαπέ και Μέσι-Πήραν τη νίκη για την Παρί και διέλυσαν τη Μαρσέιγ
Τα παίζουν όλα για όλα ΑΕΚ και Απόλλων-Θέλουν και οι δύο τη νίκη