Τρία χρόνια μετά, η Εθνική Ελλάδος κατάλαβε το συμφέρον της στο FIFA Ranking

Η επιλογή των φιλικών αναμετρήσεων με αντίπαλο το Βέλγιο και τη Νορβηγία δεν ήταν τυχαία για την ομάδα του Τζον Φαν'τ Σχιπ. Η Ελλάδα δεν «ψήλωσε» ξαφνικά και το παίζει ανταγωνιστική. Αντιθέτως, πράττει αυτό που επιτάσσει το νέο σύστημα της FIFA για την κατάταξη των Εθνικών ομάδων.

Η Εθνική Ελλάδος κάνει την προσπάθεια της να επιστρέψει, μεθοδικά, στο προσκήνιο του ευρωπαϊκού και του διεθνούς ποδοσφαίρου. Αυτό, φυσικά, δεν πρόκειται να γίνει αν δεν καταφέρει να συμμετάσχει τακτικά στις επόμενες μεγάλες διοργανώσεις. Αλλά για να συμβεί αυτό, η Ελλάδα πρέπει να φροντίσει, εκτός από καλούς παίκτες, σωστή νοοτροπία, ωραίο και αποδοτικό ποδόσφαιρο, να έχει επίσης καλές κληρώσεις. Και για να έχει καλές κληρώσεις, πρέπει να βελτιώνει συνεχώς τη θέση της στις κατατάξεις, κάτι που εδώ και τρία χρόνια μπορεί να γίνει αποτελεσματικά και μέσα από τα φιλικά...

Το 2018, μετά από μεγάλη έρευνα και σκέψη, η FIFA άλλαξε τη μέθοδο με την οποία κατατάσσει τις Εθνικές ομάδες που αποτελούν μέλη της, προωθώντας το λεγόμενο σύστημα κατάταξης «Elo». Πρόκειται για μια σύνθετη μαθηματική πράξη για τον υπολογισμό των πόντων που κερδίζει ή χάνει κάθε χώρα σε κάθε παιχνίδι, που αποτυπώνεται στο εξής: 

Πόντοι κάθε παιχνιδιού = I x (W - We)

Στην παραπάνω πράξη, το Ι προέρχεται από τη λέξη Importance (σημασία-σπουδαιότητα) και αποδίδει τη σπουδαιότητα του αγώνα (εύρος: από 5 πόντους για φιλικές αναμετρήσεις έξω από τα «παράθυρα» της FIFA, έως 60 πόντους για παιχνίδια από τη φάση των προημιτελικών και έπειτα σε Παγκόσμιο Κύπελλο). Το W αποδίδει το αποτέλεσμα του αγώνα (1 πόντος για τη νίκη μετά από 90' ή παράταση, 0,5 πόντοι για ισοπαλία ή ήττα στα πέναλτι, 0 για ήττα). Τέλος, το We, το οποίο είναι ένα πολύ σύνθετο κλάσμα, αποδίδει το πιθανό αποτέλεσμα του εκάστοτε αγώνα (τιμές από 0-1, όπως το W), και προκύπτει από κλάσμα που δίνει μεγάλη βάση στη... διαφορά πόντων μεταξύ των δύο αντιπάλων. 

Με πολύ απλούστερα λόγια, το νέο σύστημα της FIFA πολλαπλασιάζει τη σημασία του αγώνα με την μαθηματική έκφραση του... κατά πόσο ξεπέρασες τον εαυτό σου!

Αν έχεις κερδίσει τον πρώτο της κατάταξης της FIFA, τότε η παρένθεση (W-We) θα δίνει έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό σε σχέση με το αν κερδίσεις - σε ίδιας σημασίας αγώνα, πχ φιλικό - τις Σεϋχέλλες που βρίσκονται στη θέση 200. Η παγκόσμια ομοσπονδία, δηλαδή, πριμοδοτεί την τόλμη και, ταυτόχρονα, «τιμωρεί» το under-performance, την ήττα από χειρότερες ομάδες, αφού τότε η μαθηματική πράξη δίνει αρνητικό αποτέλεσμα και άρα χάνονται πόντοι.

Φυσικά, το πόσο καλύτερος ή χειρότερος είναι ο αντίπαλος σου, αποτελούσε μεταβλητή και στο προηγούμενο σύστημα κατάταξης των Εθνικών ομάδων, όμως πλέον αποτελεί την κεντρική μεταβλητή, την πρωταρχική σκέψη που πρέπει να κάνει μια ομοσπονδία αν κυνηγά να βελτιώσει τις συνθήκες υπέρ της Εθνικής της ομάδας. Έτσι, ακόμα και τα φιλικά αποκτούν πλέον νόημα και σκοπό και καμιά χώρα δε θα πρέπει να τα παίρνει στην πλάκα και να τα αντιμετωπίζει χαλαρά.

Η ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΧΑΣΕΙ

Τα παραπάνω αρχίσαμε να τα καταλαβαίνουμε από τον περυσινό Νοέμβριο, παρακολουθώντας το πώς λειτούργησε η Εθνική Φινλανδίας. Έχοντας προκριθεί στα τελικά του EURO και γνωρίζοντας ότι κατά 99% θα βρεθούν στο πιο αδύναμο γκρουπ δυναμικότητας ενόψει κλήρωσης, χωρίς να έχουν τίποτα να χάσουν και έχοντας επιπλέον στην άκρη του μυαλού τους τα προκριματικά και τις τελικές φάσεις των επόμενων μεγάλων διοργανώσεσων, οι Σκανδιναβοί έκλεισαν φιλικό με τη... Γαλλία (2η στη κατάταξη της FIFA)!

Σε περίπτωση νίκης, η Φινλανδία θα κέρδιζε 8 (!) πόντους στο ranking. Αν επέλεγε για παράδειγμα να παίξει με την 99η Κύπρο, ψάχνοντας κάτι πιο χαλαρό και εύκολο, θα κέρδισε 3,3 πόντους, ούτε τους μισούς. Τι έγινε; Οι Φινλανδοί πέτυχαν αδιάφορους τους Γάλλους, πέρασαν με 0-2 από το Παρίσι και πήραν - από άποψη ranking - ό,τι θα έπαιρναν από... δυόμιση νικηφόρα φιλικά.

ΤΟ ΑΝΤΙΛΗΦΘΗΚΕ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

Το παράδειγμα της Φινλανδίας ακολουθεί πλέον και η Ελλάδα του Φαν'τ Σχιπ, η οποία, όσο η Φινλανδία έπαιζε στη Γαλλία, αντιμετώπιζε... την Κύπρο. Λίγους μήνες μετά, όμως, το σκηνικό άλλαζε. Σε πολλούς, η επιλογή της Ονδούρας για αντίπαλο στο φιλικό στην Τούμπα, φάνηκε.. κοροϊδία. Για την Εθνική, όμως, δεδομένου ότι η Ονδούρα ήταν τότε 64η στην κατάταξη (35 θέσεις και 142 πόντους πάνω από την Κύπρο), ήταν ένας εύκολος τρόπος να πάρει περισσότερους πόντους! Το τελικό 2-1 ήταν ίδιο με του φιλικού κόντρα στην Κύπρο, αλλά έδωσε 4,6 (!) αντί για απλώς 3,3 πόντους.

Και σαν... ξεμύτισε, η ομάδα του Φαν'τ Σχιπ έψαξε κι άλλα εύκολα θύματα. Στο πρόσφατο παράθυρο φιλικών της FIFA, επιλέχθηκαν για αντίπαλοι η Νορβηγία και το Βέλγιο: ένας αντίπαλος στα μέτρα της γαλανόλευκης αλλά με πολύ καλύτερη βαθμολογία στο ranking και ένας αντίπαλος για τα... big money!

Μεταξύ μας, από τη στιγμή που κλείστηκε φιλικό με ομάδα της πρώτης 5άδας του ranking, προσωπικά θεωρώ καλύτερη λύση αυτήν του Βελγίου, μιας και οι πιθανότητες να κερδίσουμε τις άλλες (Γαλλία, Βραζιλία, Αγγλία και Πορτογαλία) είναι ελάχιστες. Το δε Βέλγιο είναι και πρώτο στην κατάταξη. Πόσους πόντους θα έδινε η νίκη; 8! Η Εθνική ρίσκαρε, πήρε έστω το «Χ», το οποίο δεν είναι μάλιστα καθόλου αμελητέο, αφού της έδωσε 3 πόντους (σχεδόν όσους η νίκη με την Κύπρο, όπου το ρίσκο είναι μεγαλύτερο, αφού πιθανή ήττα σημαίνει... ελεύθερη πτώση στη βαθμολογία).

Η δεύτερη ευκαιρία ήρθε κόντρα στη Νορβηγία. Ναι, οι Νορβηγοί δεν είναι Κύπριοι, αλλά δεν είναι και για να τρομάξει κανείς. Η Εθνική τους υπέταξε παίρνοντας αφενός αυτοπεποίθηση από το ωραίο της ποδόσφαιρο, αφετέρου... 5,3 βαθμούς! Για να καταλάβετε πόσο... ανεύθυνο ήταν να κλείνουμε φιλικά με την 99η Κύπρο, υπάρχουν χώρες όπως η Ελβετία, το Ιράν και η Βόρεια Ιρλανδία, που μας περνούν στην κατάταξη - δηλαδή νίκη απέναντι τους δίνει πολύ περισσότερους βαθμούς - και που είναι οπωσδήποτε στα κυβικά μας. Και ακόμη 45 αντίπαλοι μεταξύ ημών και της Κύπρου, εναντίον των οποίων η νίκη είναι και σχετικά μη δύσκολη και πιο χρήσιμη για πόντους.

Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΚΑΙ Η ΠΑΓΙΔΑ ΤΩΝ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΩΝ ΤΟΥ MUNDIAL

Προς την κατεύθυνση που αναλύθηκε παραπάνω, η Ελλάδα έχει μια σπουδαία ευκαιρία αλλά και μια μεγάλη παγίδα στον όμιλο της για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022.

Η ευκαιρία είναι ότι οι δύο «καλοί» αντίπαλοι του ομίλου, Ισπανία και Σουηδία, βρίσκονται πολύ ψηλά στο ranking της FIFA, 6η και 18η αντίστοιχα, αλλά σε πολύ... υποτονική κατάσταση. Η μεν πρώτη αναγεννάται με την προσαρμογή της νέας φουρνιάς, που απέχει πολύ ποιοτικά από την προηγούμενη, η δε δεύτερη χρειάστηκε την επιστροφή Ιμπραΐμοβιτς για να πιστέψει ότι μπορεί να τερματίσει πάνω από την Ελλάδα!

Από την ισοπαλία κόντρα στην Ισπανία, η Ελλάδα πήρε 5.25 πόντους (!), με την βαθμολογική απόσταση να δίνει ένα We... θαύμα, αλλά και με τον πολλαπλασιαστή I να είναι μεγάλος (25), αφού μιλάμε για επίσημο αγώνα προκριματικών Mundial. Αν η Ελλάδα κέρδιζε (ξέρω, τραβηγμένο), σκεφτείτε ότι θα καρπωνώταν 17,75 πόντους (κερδίζοντας - τώρα - 6 θέσεις στην κατάταξη)!

Τα ίδια ισχύουν και για τα παιχνίδια που θα ακολουθήσουν κόντρα στους Σουηδούς που - θεωρητικά - είναι οι ανταγωνιστές μας για τη 2η θέση. 

Μέσα σε όλα αυτά, όμως, υπάρχει και η μεγάλη παγίδα των αδύναμων: Γεωργία και Κόσοβο είναι σίγουρα πολύ ανώτερες ομάδες από αυτό που δείχνει η θέση τους στην κατάταξη (91 και 120 αντίστοιχα). Αυτό σημαίνει ότι στη μαθηματική πράξη για τους πόντους κάθε αγώνα, θα υπάρχει για την Ελλάδα μικρό αποτέλεσμα στην παρένθεση (W-We), αφού, βάσει θέσεων, είμαστε το φαβορί. Αλλά στην πραγματικότητα, ποδοσφαιρικά, η απόσταση δεν είναι τόσο μεγάλη, άρα οποιαδήποτε ήττα ή ισοπαλία θα αφήσει... μεγάλη πληγή όσον αφορά στην κατάσταση μας στο FIFA ranking. Απλό, πραγματικό παράδειγμα: η ισοπαλία με τη Γεωργία μας... κόστισε 3,75 πόντους, σχεδόν «αφαιρώντας» την αίγλη, τη σπανιότητα και την σημασία του θετικού αποτελέσματος κόντρα στην Ισπανία.

Εν κατακλείδι, πάντως, δεν περιμένει κανείς η Εθνική Ελλάδας να τερματίσει ξαφνικά αήττητη σε έναν προκριματικό όμιλο για Mundial. Όμως, το γεγονός ότι είναι σε θέση να αποσπάσει ισοπαλία από την Ισπανία, δείχνει ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο. Και ποδοσφαιρικά, αλλά και στο ζήτημα της κατάταξης. Έστω και τρία χρόνια καθυστερημένα.

Πηγή: sdna.gr

Δειτε Επισης

Η ΑΕΚ ενδιαφέρεται για τον Σλάβεν Μπίλιτς, γράφουν στην Κροατία
Βαθμολογία UEFA: Οι συντριβές των Σάλτσμπουργκ και Γιουνγκ Μπόις στο Champions League, ευνόησαν την Ελλάδα
Το απόλυτο μηδέν των ακραίων επιθετικών του Άρη και τα σουτ του Λορέν Μορόν
Συμπλήρωσε κάρτες ο Τσέριν του Παναθηναϊκού-Σε ποια παιχνίδια μπορεί να εκτίσει
Θρίαμβος ΟΣΦΠ έναντι ΑΕΚ, νίκη και πρωτιά για ΠΑΟΚ στην ελληνική Super League
Εθνική Ελλάδος: Με Σκωτία στα Play Off του Nations League
Ολυμπιακός-ΑΕΚ: Η κορυφή τους περιμένει!
Super League: Το Athens Kallithea-Πανσερραϊκός ανοίγει την αυλαία της 12ης αγωνιστικής
Ολυμπιακός: Η Σάρλοτ δεν πληρώνει τη ρήτρα του Μπιελ σύμφωνα με τους Αμερικανούς
Στο Ελλάδα-Αγγλία η τρίτη μεγαλύτερη προσέλευση στα ματς του Nations League το Νοέμβριο