Θερμό καλοκαίρι για την παιδεία-Στο μικροσκόπιο το νομοσχέδιο για τις Παγκύπριες
07:20 - 24 Ιουνίου 2021
Μία δύσκολη σχολική χρονιά έκλεισε, μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων τετραμήνου και των Παγκύπριων, όμως τα εμπόδια για την επόμενη χρονιά βρίσκονται ήδη μπροστά στους εμπλεκόμενους, με το καλοκαίρι μπροστά να βρίσκεται . Τα νερά παραμένουν ταραγμένα και προμηνύουν φουρτούνα, αφού το νομοσχέδιο που προωθείται από το Υπουργείο Παιδείας, για ενοποίηση των εξετάσεων τετραμήνων και των Παγκύπριων, έχει προκαλέσει τον έντονο προβληματισμό τόσο των εκπαιδευτικών, όσο και των γονέων.
Το θέμα αναμένεται να τεθεί υπό το μικροσκόπιο της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης Γενικών Αντιπροσώπων της ΟΕΛΜΕΚ, με τους καθηγητές να συνεχίζουν να εκφράζουν τις ανησυχίες τους, για τόσο για τον θεσμό των Παγκύπριων, όσο και για το γεγονός ότι θα πραγματοποιούνται αρκετές εξετάσεις, για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου και Τεχνικών Σχολών, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.
«Υπάρχει προβληματισμός, επειδή οι υφιστάμενες νομοθεσίες προνοούν τρεις εξετάσεις σε μία χρονιά και για το δεύτερο τετράμηνο, θα υπάρξει απώλεια διδακτικού. Εξάλλου, θα ασκείται μεγάλη πίεση στους μαθητές. Για ποιο λόγο υπάρχουν εξετάσεις σε μία χρονιά;», εξήγησε στον REPORTER ο αντιπρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας.
Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, οι τελειόφοιτοι μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης καλούνται να παρακαθίσουν σε τρεις εξετάσεις, αφού πλέον ο θεσμός των εξετάσεων τετραμήνων, θα εφαρμόζεται και στην Γ’ Λυκείου. Ένα μοντέλο που θυμίζει 2005, όταν οι μαθητές παρακάθονταν σε δύο εξετάσεις, για απόλυση και πρόσβαση. Την επόμενη χρονιά ψηφίστηκε η νομοθεσία που προνοούσε μία ενιαία εξέταση, που εξυπηρετούσε τόσο τον σκοπό της πρόσβασης στα δημόσια ΑΑΕΙ, αλλά και τον σκοπό της απόλυσης.
«Το 2014 ορίστηκε από το Υπουργείο Παιδείας, μία ειδική επιτροπή, για να εξετάσει τον σκοπό των Παγκυπρίων. Μετά από μελέτη, η επιτροπή εισηγήθηκε τον διαχωρισμό των Παγκύπριων, επειδή δεν εξυπηρετούσαν τον διαμορφωτικό σκοπό, δηλαδή να εντοπιστούν οι μαθησιακές αδυναμίες των μαθητών. Η επιτροπή που έθεσε το Υπουργείο Παιδείας είπε να γίνουν οι εξετάσεις τετραμήνου, για να εξυπηρετείται ο διαμορφωτικός σκοπός. Αυτή τη στιγμή, έρχεται το Υπουργείο Παιδείας θέλει να σπάσει τις εξετάσεις. Πού πάνε τα επιχειρήματα εκείνα που είπαν;».
Οι καθηγητές αναμένεται να θέσουν όλα τα δεδομένα στο τραπέζι, να ακούσουν εισηγήσεις και προβληματισμούς και στην συνέχεια να λάβουν αποφάσεις. Πάντως τονίζουν ότι το ζήτημα είναι σοβαρό και χρειάζεται χρόνος, αφού πρέπει να ενημερωθούν κατάλληλα όλοι οι εμπλεκόμενοι, ενώ την ίδια ώρα σημειώνουν πως να υπάρξουν τρεις εξετάσεις είναι ένα σενάριο που κανείς δεν θέλει.
«Οι τρεις εξετάσεις είναι πολλές, δεν θα διδάσκουμε το δεύτερο τετράμηνο. Εκείνο που διερωτόμαστε είναι πώς είναι δυνατό να οριστεί μία επιτροπή, η οποία εισηγήθηκε κάτι και τώρα έρχονται και το αλλάζουν;».
Συνοφρυωμένοι και οι γονείς
Έντονες ανησυχίες εκφράζουν και οι γονείς, οι οποίοι αναμένεται να εξετάσουν το θέμα, στην επόμενή τους συνεδρία. Αυτό που έχει προκαλέσει προβληματισμό των γονιών είναι το γεγονός ότι βρίσκονται στο παρά πέντε, πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς κι ακόμη δεν έχουν παρθεί τελικές αποφάσεις.
«Η υφιστάμενη νομοθεσία, η οποία θα λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο και θα είναι στο σύνολο τρεις εξετάσεις για τους τελειόφοιτους μαθητές, είναι ό,τι χειρότερο. Ίσως θα έπρεπε να το μελετήσουμε από την φετινή σχολική χρονιά, που έληξε πριν μερικές ημέρες, παρά να μείνουμε τελευταία στιγμή να το μελετήσουμε. Από την άλλη, υπάρχουν έντονοι προβληματισμοί, επειδή οι τελειόφοιτοι, που θα παρακαθίσουν στις Παγκύπριες την ερχόμενη σχολική χρονιά, είναι οι μαθητές που ξεκίνησαν στον κορωνοϊό, τον Μάρτη του 2020 με κουτσουρεμένη ύλη, με κουτσουρεμένα τετράμηνα και με τεράστια ταλαιπωρία κλπ. Σίγουρα, κανένας δεν θέλει τρεις εξετάσεις. Τώρα ποιο είναι το σωστό δεν ξέρουμε. Είναι μεγάλος ο προβληματισμός.
Ο κ. Διονυσίου ξεκαθάρισε πως είναι ένα μεγάλος λάθος, που βαραίνει όλους, η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε, όσον αφορά στη συζήτηση, υποδεικνύοντας πως γνώριζαν ότι στα τρία χρόνια, από την εφαρμογή των εξετάσεων, θα υπήρχε ο διαχωρισμός των Παγκύπριων Εξετάσεων από τα τετράμηνα. «Ήταν λάθος που δεν το είδαμε νωρίτερα και περιμέναμε μέχρι τώρα να τα λάβουμε την πρόταση. Ίσως είναι και τα προβλήματα του κορωνοϊού, αποπροσανατολιστήκαμε».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Το νομοσχέδιο για τις Παγκύπριες που ταράζει τα νερά και οι φωνές μαθητών
- Δυσφορία ΠΣΕΜ για το νομοσχέδιο για τις Παγκύπριες-Καλούν Προδρόμου να ανακαλέσει
- Άρχισαν οι προετοιμασίες για τη νέα χρονιά-Μετατρέπουν διπλά θρανία σε μονά
- Στο πλάι των παιδιών που χρειάζονται βοήθεια οι εθελοντές-Μαζεύουν σχολικά είδη