Η βασιλική οικογένεια του Κατάρ πίσω από το πιο αμφιλεγόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο

Ήταν το 2016 όταν ένα πραγματικά τεράστιο, σκούρο μπλε γιοτ έσχιζε τα νερά του βορειοδυτικού μέρους του Αιγαίου Πελάγους και αγκυροβολούσε λίγο έξω από την παραλία Μάραθα στη Σκιάθο. Ένα τέτοιο «διαμάντι» δεν θα μπορούσε ποτέ να ανήκει σε κάποιον απλά... πλούσιο. Επρόκειτο για το «Αλ Μιρκάμπ», ένα σκάφος μήκους 133 μέτρων, με 12 σουίτες, δυο πισίνες, ελικοδρόμιο, τζακούζι, γυμναστήριο και αίθουσα κινηματογράφου.  

Κι όμως αυτή η υπερπολυτελής θαλαμηγός, η τρίτη ακριβότερη στην ιστορία, με αξία που έφτανε τα 300 εκατομμύρια, αποτελεί ένα μικρό μόνο μέρος της αμύθητης περιουσίας της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ, των ανθρώπων εκείνων πίσω από την πιο πολυσυζητημένη φιλοξενία του Μουντιάλ.

Ποια είναι η βασιλική οικογένεια του Κατάρ;

Ο οίκος των Αλ Θανί έχει διοικήσει το Κατάρ καθ΄όλη σχεδόν τη διάρκεια της ανεξάρτητης ιστορίας του. Στη συγκεκριμένη περιοχή, οι Αλ Θανί εγκαταστάθηκαν από τον 18ο αιώνα ενώ από το 1868 οι διάδοχοι του οίκου είναι αυτοί που ασκούν την εξουσία. Αυτή τη στιγμή εμίρης του Κατάρ είναι ο Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θανί ο οποίος κατέχει σχεδόν ολόκληρη τη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία σύμφωνα με το Σύνταγμα του Κατάρ ενώ ελέγχει και τη δικαστική εξουσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έκκληση Ινφαντίνο για μηνιαία εκεχειρία στην Ουκρανία εν όψει Μουντιάλ

Διορίζει τον πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο και γενικότερα κάθε λειτουργία του κράτους εξαρτάται από εκείνον. Αυτό σημαίνει πως ελέγχει και τεράστιο κομμάτι της τρομακτικής οικονομικής δύναμης του κράτους, η οποία βασίζεται σχεδόν εξ'ολοκλήρου στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, μιας και το Κατάρ είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο.

Τα αμύθητα πλούτη

Μπορεί τα ορυκτά καύσιμα να αποτέλεσαν το πρώτο βήμα για το χτίσιμο της... αυτοκρατορίας του Κατάρ, το μέγεθος της μυθικής περιουσίας της όμως, δεν θα μπορούσε να μην έχει στηριχτεί και σε άλλες οικονομικές δραστηριότητες. Οι τεράστιες επενδύσεις σε διάφορες πρωτοκλασάτες εταιρείες όπως το Harrods, το Tiffany & Co ή η Volkswagen αλλά και η εμπορική ενασχόληση με το Empire State Building ή το Ολυμπιακό Χωρίο του Λονδίνου και πολλά άλλα βρίσκονται πίσω από τον... ασύλληπτο πλούτο της βασιλική οικογένειας, που αγγίζει τα 335 δισεκατομμύρια! Κάπως έτσι, η κάτι παραπάνω από χλιδάτη ζωή αποτελεί μια καθημερινότητα για όλα τα βασιλικά μέλη.

Κάθε λαμπερή εναλλαγή των ημερών τους ακροβατεί ανάμεσα σε υπερπολυτελή σκάφη, αχανείς βίλες σε κάθε γωνιά του πλανήτη, μερικά από τα πιο γρήγορα και εντυπωσιακά αυτοκίνητα, όπως η ειδική έκδοση της Bugatti Chiron αξίας 5 εκατομμυρίων που φαίνεται παρακάτω, και πραγματικά οτιδήποτε μπορεί να ονειρευτεί κι ο πιο ευφάνταστος νους.

Η ενασχόληση με τον αθλητισμό

Το... ντου του Κατάρ -ολόκληρου του κράτους- στον αθλητισμό άρχισε πριν περίπου 15 χρόνια. Ήταν το 2005 όταν ο Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θανί ίδρυσε την Qatar Sports Investment με επικεφαλής τον... γνωστό Νασέρ Αλ Κελαϊφί. Πρόκειται για επενδυτική εταιρεία που είχε ως στόχο να πλουτίσει μέσα από τα σπορ και να «ξεπλύνει» το όνομα της χώρας, που ανέκαθεν σπιλωνόταν από την τραγική πραγματικότητά της, εξαιτίας του αυστηρού μοναρχικού καθεστώτος. Φυσικά, ίσως η πιο γνωστή επένδυση αφορά την αγορά και τη γιγάντωση της Παρί Σεν Ζερμέν. Ο ίδιος ο εμίρης έχει δείξει έντονο ενδιαφέρον στον αθλητισμό.

Από το 2002, είναι μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και αποτελεί το άτομο που από την πρώτη στιγμή κινούσε τα νήματα σε όλες τις σχετικές με τα σπορ πρωτοβουλίες. Χάρη σε αυτόν το Κατάρ φιλοξένησε τους Ασιατικούς αγώνες το 2006 και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης το 2014. Φυσικά, αυτός ήταν που ηγήθηκε και της επίμονης προσπάθειας της χώρας να κερδίσει το δικαίωμα της διοργάνωσης του επικείμενου αμφιλεγόμενου Μουντιάλ, κάτι που κατάφερε το 2010, αν και η διαφάνεια της διαδικασίας ακόμα και σήμερα αμφισβητείται έντονα.

Ήδη πάντως, η πανίσχυρη βασιλική οικογένεια πίσω από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, με τον τρόπο λειτουργεί και παίρνει αποφάσεις, δείχνει να έχει αμαυρώσει την κληρονομιά του 22ου Μουντιάλ, της μεγαλύτερης ποδοσφαιρικής γιορτής.

Πηγή: gazzetta

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Oι τρεις χώρες είναι λίγο πιο πάνω από τις υπόλοιπες για το Μέσι

Δειτε Επισης

Τσάβι: Πιο πολλές αποβολές ως προπονητής παρά ως παίκτης, με το 1/7 των αγώνων
Το πρόσωπο της χρονιάς στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο
Ο Βαλβέρδε ξανάφερε στην Αθλέτικ ένα μεγάλο τρόπαιο οξυγόνο για τους Βάσκους
Η μέρα που η ΑΕΚ νίκησε τον πόλεμο με το ταξίδι ειρήνης στο Βελιγράδι
Είτε πάρει το πρωτάθλημα, είτε όχι, ο Αρτέτα έκανε ξανά την Άρσεναλ διεκδικήτρια του τίτλου
Τελικός Copa Del Rey: Ο εξορκιστής Βαλβέρδε και η κατάρα του Μαραντόνα
Έφυγε παιδί από τη Μάντσεστερ Σίτι, έγινε άνδρας στην Τσέλσι-Ο Πάλμερ δεν ήταν χαμένος από χέρι
Η Φενέρ είναι «καυτή» επιθετικά και έγινε η ομάδα με τα περισσότερα γκολ στην ιστορία
Κριστιάνο Ρονάλντο vs Λιονέλ Μέσι-Ποιος έχει πετύχει περισσότερα χατ τρικ στην καριέρα του;
Πέρασαν έξι χρόνια από το μυθικό ψαλιδάκι του Κριστιάνο Ρονάλντο κόντρα στη Γιουβέντους