Ο φαύλος κύκλος, το νέο ημίμετρο και πώς ανέκοψαν τους χούλιγκαν στην Ευρώπη
14:30 - 03 Νοεμβρίου 2022
Ο φαύλος κύκλος που συνδέει την ατιμωρησία, τα ημίμετρα, τις λανθασμένες κινήσεις των Αρχών, αλλά και την ανοχή των ομάδων να έχουν στους κόλπους τους ανθρώπους που μόνη τους έγνοια είναι να προκαλέσουν επεισόδια στα γήπεδα, για να κοκορεύονται μετά ότι κέρδισαν τους αντιπάλους τους, δεν πρόκειται να κλείσει με την διακοπή μετακίνησης οπαδών, που όπως όλα δείχνουν, αργά ή γρήγορα θα τεθεί σε ισχύ.
Το μόνο που θα συμβεί εάν ληφθεί μια τέτοια απόφαση, είναι, όπως λέει και η παροιμία, μαζί με τα ξερά να καούν και τα χλωρά, αφού άνθρωποι που αγαπούν την ομάδα τους και την ακολουθούν όπου κι αν αγωνίζεται, δεν θα έχουν δικαίωμα να πηγαίνουν στο γήπεδο, όχι γιατί έκαναν κάτι κακό, αλλά επειδή εκείνοι που έχουν την ευθύνη, δεν τους προστάτευσαν και δεν βρήκαν τον τρόπο να σταματήσουν τους χούλιγκανς που προκαλούν τα φαινόμενα βίας στα γήπεδα.
Δυστυχώς, το... κόλπο της κάρτας οπαδού, την οποία οι αρμόδιοι επευφημούσαν, ξεγυμνώθηκε σε εννέα αγωνιστικές, στο φετινό πρωτάθλημα, αφού τα περιστατικά βίας διαδέχονται το ένα το άλλο, αλλά η κάρτα δεν βοηθά στον εντοπισμό των χούλιγκανς. Οι συλλήψεις που έγιναν ήταν μηδαμινές συγκριτικά με τους συμμετέχοντες στα επεισόδια, που είδε όλος ο κόσμος από τους δέκτες του ή δια ζώσης τη φετινή χρονιά, από τους οπαδούς σχεδόν όλων των μεγάλων ομάδων.
Κάπως έτσι, το μέτρο που λήφθηκε και παρουσιάστηκε ως βάλσαμο στις πληγές του κυπριακού ποδοσφαίρου, αποδείχθηκε ότι δεν λειτουργεί και δεν εφαρμόζεται όπως θα έπρεπε, παρότι υπήρχε άπλετος χρόνος για βελτίωσή του και καλύτερο σχεδιασμό, τα προηγούμενα χρόνια εν τη απουσία των οργανωμένων. Αντ' αυτού, όλοι επαναπαύθηκαν στην αποχή των σκληροπυρηνικών οπαδών και με την απόφασή των τελευταίων να επιστρέψουν, τα προβλήματα που κρύβονταν κάτω από το χαλί, «σηκώθηκαν» να τους πλακώσουν.
Παρόλα αυτά, ακόμη και μετά από όσα εκτυλίσσονται στα γήπεδα, οι Αρχές επιμένουν με τη λήψη ημιμέτρων, όπως ο περιορισμός στη μετακίνηση οπαδών, όσων ομάδων ενεπλάκησαν σε επεισόδια στην τελευταία αγωνιστική. Πάτησαν ουσιαστικά ένα «delete», σε όσα έκαναν άλλοι οπαδοί σε προηγούμενες αγωνιστικές, δίδοντάς τους δεύτερη ευκαιρία, αλλά ταυτόχρονα δεν δίνουν συγχωροχάρτι και ζητούν απαγόρευση μετακίνησης, για τους οπαδούς της Σαλαμίνας, του ΑΠΟΕΛ και του Απόλλωνα, που είχαν εμπλοκή σε επεισόδια στην 10η αγωνιστική.
Πάντως, η Αστυνομία είναι δεδομένο ότι θα επιβάλει την ίδια τιμωρία και σε άλλους οπαδούς, που θα εμπλακούν σε περιστατικά βίας. Δεδομένου ότι υπάρχουν ακόμα πάρα πολλά παιχνίδια μέχρι το τέλος της χρονιάς, το πιο πιθανό είναι με τη συγκεκριμένη απόφαση να απαγορευτούν οι μετακινήσεις και των οπαδών άλλων μεγάλων οπαδών, που έχουν και τη μεγαλύτερη μάζα κόσμου.
Μπορεί η ΚΟΠ να μην συναινεί με την συγκεκριμένη πρόταση της Αστυνομίας, όμως πρέπει να βρει τις λύσεις για το καλό του αθλήματος. Για να το πετύχει αυτό όμως, οι γραμμές πρέπει να είναι συγκεκριμένες. Πλήρης διαφάνεια στην έκδοση κάρτας φιλάθλου και στον έλεγχό της, εξαντλητικά πρόστιμα μέσω του αθλητικού δικαστή στις ομάδες, ώστε να αναγκαστούν να βγουν μπροστά και να σταματήσουν οι ίδιες τους οργανωμένους οπαδούς τους, αλλά και εισαγωγή βασικών αρχών καταστολής της βίας από ευρωπαϊκές χώρες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το σκεπτικό των Αρχών για το μπλόκο στους οπαδούς και η στάση των ομάδων
Τι έπραξαν στην Ευρώπη
Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου τα φαινόμενα βίας μεταξύ οπαδών ήταν στο αποκορύφωμά τους μέχρι και την προηγούμενη δεκαετία, υιοθέτησαν αυστηρές πρακτικές για αναχαίτιση των χούλιγκαν. Δεν εξάλειψαν τη βία στα γήπεδα, αλλά τουλάχιστον την αναχαίτισαν.
Κάποια απ' αυτά τα μέτρα υιοθετούνται και στην Κύπρο, όχι όμως στην ολότητά τους, όπως συμβαίνει σε πιο προηγμένα πρωταθλήματα της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα η απαγόρευση αντικειμένων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως επιθετικά όπλα ή στα γήπεδα.
Απαγορεύεται επίσης η είσοδος στα γήπεδα σε αναγνωρισμένους χούλιγκαν, είτε επίσημα μέσω δικαστικών εντολών, είτε ανεπίσημα με την άρνηση της εισόδου τους την ίδια ημέρα. Ειδικά αυτό το μέτρο θα μπορούσε να υιοθετηθεί με άνεση στην Κύπρο, δεδομένου ότι η χώρα είναι μικρή και οι Αρχές θα μπορούσαν να εντοπίσουν τους δέκα ή είκοσι της κάθε ομάδας που συμμετέχουν σε επεισόδια.
Ένα άλλο μέτρο που εφαρμόστηκε στο παρελθόν στην Κύπρο, ωστόσο στη συνέχεια αναιρέθηκε, είναι η δημιουργία περίφραξης, με την ανύψωση δικτύων μπροστά στις κερκίδες των οργανωμένων οπαδών, για να μην μπορούν να εισέλθουν με ευκολία στα γήπεδα.
Στην Ευρώπη υιοθετείται επίσης το μέτρο απαγόρευσης μετακίνησης αντιπάλων οπαδών από αγώνες που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, όπως επίσης και το άκρως αποτελεσματικό μέτρο της σύνταξης μητρώων γνωστών χούλιγκαν στους οποίους επιβάλλονται διάφορες απαγορεύσεις.
Επίσης απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ την ώρα του αγώνα και παιχνίδια υψηλού κινδύνου ορίζονται στη διάρκεια της μέρας, όπως συνέβαινε πριν κάποια χρόνια και στην Κύπρο, ωστόσο κι αυτό το μέτρο σταμάτησε χωρίς κάποια δικαιολογία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θέλει απαγόρευση να καλύψει αδυναμίες η Αστυνομία-Το μπαλάκι στο γήπεδο της ΚΟΠ
Τι βλέπουμε στην Κύπρο
Στην Κύπρο από την άλλη, υπάρχει το εξής παράδοξο. Πρόσωπα να μπαίνουν μετά από έλεγχο -εάν τους γίνεται- στα γήπεδα, όμως στη συνέχεια, σε περιπτώσεις επεισοδίων χρησιμοποιούν τα ρούχα τους για να κρύψουν τα πρόσωπά τους, ώστε να μην αναγνωριστούν.
Και εκεί που λες ότι μπορούν να εντοπιστούν μέσω των κλειστών κυκλωμάτων που έχουν τα γήπεδα, διαπιστώνεις ότι ούτε αυτό είναι κατορθωτό, κάτι που αποδεικνύεται από τον αριθμό των συλλήψεων που γίνονται.
Τρανό παράδειγμα αποτελεί το παιχνίδι ανάμεσα σε Απόλλωνα και ΑΠΟΕΛ την προηγούμενη αγωνιστική, όταν περίπου 25 άτομα συνεπλάκησαν εντός του γηπέδου, όμως απ' αυτούς συνελήφθησαν μόνο πέντε, αυτοί που δεν πρόλαβαν να επιστρέψουν στις κερκίδες και να χαθούν ανάμεσα στη μάζα. Απ' εκεί και πέρα η απόλυτη σιγή.
Σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, τίθεται και το ζήτημα των CCTV που υπάρχουν εγκατεστημένα σε κάποια γήπεδα, αφού από τις φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν αναζητούμενους για τον αγώνα στο Τσίρειο, κάποιοι δεν μπορούν να αναγνωριστούν, γιατί φέρουν κουκούλες, ενώ άλλες εικόνες έχουν πολύ κακή ποιότητα.
Εάν λοιπόν υπήρχαν μηχανισμοί άμεσης αναγνώρισης των συγκεκριμένων προσώπων ενόσω ο αγώνας ήταν σε εξέλιξη, ίσως οι Αρχές να είχαν ευκολότερο έργο για να προχωρήσουν με συλλήψεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτούς αναζητεί η Αστυνομία για τα επεισόδια στο Απόλλων-ΑΠΟΕΛ