Θεσμοί σε ανυποληψία-Η άποψη των πολιτών για κόμματα, οργανισμούς και Αστυνομία
06:41 - 09 Απριλίου 2022
Μάλλον απογοητευτικά είναι τα στοιχεία που καταγράφονται στο Ευρωβαρόμετρο που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την άποψη των Κυπρίων για μια σειρά από τοπικούς, ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους θεσμούς. Στο Ευρωβαρόμετρο Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του τακτικού Ευρωβαρόμετρού, η οποία διενεργήθηκε πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και συγκεκριμένα από τις 18 Ιανουαρίου μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου, αποτυπώνεται η άποψη των πολιτών για μια σειρά από θεσμούς, που ξεκινούν από τα πολιτικά κόμματα, την Αστυνομία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και αγγίζει μέχρι τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ.
Γενικότερα οι Κύπριοι δείχνουν πλήρως απογοητευμένη με τα Ηνωμένα Έθνη και το ΝΑΤΟ, ενδεχομένως λόγω και τις στάσεις τους, τόσο στο Κυπριακό διαχρονικά όσο και απέναντι στις νέες τουρκικές θέσεις και τις προκλήσεις των τελευταίων χρόνων. Την ίδια ώρα οι Κύπριοι δεν εμπιστεύονται ούτε τα κόμματα ούτε την Κυβέρνηση αλλά ούτε και τη δικαιοσύνη, ενώ παραμένουν κάπως επιφυλακτικοί με τον στρατό και την Αστυνομία. Στην αντίπερα όχθη δείχνουν κατά κάποιον τρόπο εμπιστοσύνη στην ΕΕ όπως επίσης και στο ιατρικό προσωπικό της χώρας, γεγονός που είναι ιδιαίτερα σημαντικό τη συγκεκριμένη στιγμή, λόγω της πανδημίας.
Με τα πιο μελανά χρώματα, αποτυπώνεται η άποψη των πολιτών για τα πολιτικά κόμματα στο Ευρωβαρόμετρο που δημοσιεύθηκε την περασμένη Δευτέρα, αφού μόλις ένας στους 10 πολίτες δηλώνει ότι τείνει να εμπιστευθεί τα πολιτικά κόμματα. Ειδικότερα σύμφωνα με την έκθεση, μόλις το 13% των ερωτηθέντων από την Κύπρο δήλωσε ότι εμπιστεύεται τα πολιτικά κόμματα, με το 81% να δηλώνει πως δεν τα εμπιστεύεται. Την ίδια ώρα ο μέσος όρος της ΕΕ είναι κοντά στο 20% σε σχέση με τους Ευρωπαίους που εμπιστεύονται τα πολιτικά κόμματα και στο 75% σε σχέση με τους πολίτες που δεν τα εμπιστεύονται. Το πιο χαμηλό ποσοστό εμπιστοσύνης σε πολιτικά κόμματα, καταγράφει η Λετονία με 6%, ενώ ακολουθεί η Γαλλία με 8%, η η Ισπανία με 10% και η Ελλάδα με 11%. Η μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για τα κόμματα καταγράφεται στη Δανία με 38%.
Σε σχέση με την Κυβέρνηση, στην Κύπρο, μόλις το 30% δηλώνει ότι την εμπιστεύεται, ενώ υπερδιπλάσιο ποσοστό 64% δηλώνει πως δεν την εμπιστεύεται. Σε επίπεδο των 27 κρατών μελών το 35% δηλώνει ότι εμπιστεύεται τις κυβερνήσεις του και 60% ότι δεν τις εμπιστεύεται. Ανάλογη είναι και η εικόνα για το Κοινοβούλιο. Σε ότι αφορά την Κύπρο το 27% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως εμπιστεύονται τον συγκεκριμένο θεσμό, την ίδια ώρα που το 69% δήλωσε πως δεν τον εμπιστεύεται. Στην ΕΕ το 36% των Ευρωπαίων δήλωσαν πως εμπιστεύονται τα εθνικά τους κοινοβούλια και το 58% πως δεν τα εμπιστεύονται.
Κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ βρίσκεται η άποψη των Κυπρίων για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ειδικότερα το 46% των Κυπρίων ερωτηθέντων απάντησαν πως την εμπιστεύονται και το 48% ότι δεν την εμπιστεύονται. Την ίδια ώρα ο μέσος όρος των 27 χωρών είναι στο 47% για όσους δηλώνουν ότι εμπιστεύονται την ΕΕ και 44% για όσους δεν την εμπιστεύονται.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κάρτα του Ευρωβαρόμετρού για τα Ηνωμένα Έθνη, αφού σε μεγάλο βαθμό καταδεικνύει την δυσαρέσκεια των Κυπρίων για τον ρόλο του Οργανισμού στο Κυπριακό. Συγκεκριμένα την ώρα που το 48% των Ευρωπαίων δηλώνει ότι εμπιστεύεται τα Ηνωμένα Έθνη, το αντίστοιχο ποσοστό των Κυπρίων, είναι μόλις 25%. Την ίδια ώρα το 64% των Κυπρίων δηλώνει πως δεν εμπιστεύεται τον συγκεκριμένο Οργανισμό, την ώρα που στην Ευρώπη, το 39% των ερωτηθέντων δήλωνε ότι τον εμπιστεύεται. Σημειώνεται ότι τα ποσοστά που καταγράφει η Κύπρος, είναι τα πιο χαμηλά, τόσο σε σχέση με την εμπιστοσύνη όσο και τη δυσαρέσκεια για τα Ηνωμένα Έθνη.
Ακριβώς ίδια είναι η πεποίθηση των Κυπρίων για το ΝΑΤΟ, αφού μόλις 13% των ερωτηθέντων από την Κύπρο, δήλωσαν πως εμπιστεύονται τον συγκεκριμένο θεσμό. Αντίστοιχα το 69% των Κυπρίων δήλωσαν πως δεν εμπιστεύονται το ΝΑΤΟ, την ίδια ώρα που σε επίπεδο μέσου όρου των Κρατών Μελών, το 45% των Ευρωπαίων δήλωσαν πως εμπιστεύονται το ΝΑΤΟ και μόλις 40% ότι δεν το εμπιστεύονται.
Χαμηλές επιδόσεις καταγράφει και στον τομέα της Δικαιοσύνης η Κύπρος. Στο ερώτημα πόσο εμπιστεύεται το εθνικό σύστημα απονομής δικαιοσύνης, το 43% των Κύπριων απάντησε πως το εμπιστεύεται, ενώ το 54% ότι δεν το εμπιστεύεται. Ο μέσος όρος των 27 κρατών μελών, που δεν τείνουν να εμπιστεύονται τη δικαιοσύνη, ανέρχεται στο 43%, έντεκα ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή χαμηλότερα από ότι στην Κύπρο.
Σε σχέση με την εμπιστοσύνη των πολιτών στην Αστυνομία, το 57% των Κυπρίων ερωτηθέντων, δήλωσαν πως τείνουν να την εμπιστεύονται, ενώ το 40% ότι δεν την εμπιστεύονται. Ο μέσος όρος των κρατών μελών της ΕΕ που εμπιστεύονται την Αστυνομία, είναι στο 70% και που δεν την εμπιστεύονται στο 27%. Τον μεγαλύτερο βαθμό εμπιστοσύνης προς την Αστυνομία τους δίνουν οι Δανοί, ενώ λιγότερο από όλους τους Ευρωπαίους, εμπιστεύονται την Αστυνομία τους οι Πολωνοί, με 52%.
Με ποσοστό 67% οι Κύπριοι δηλώνουν ότι εμπιστεύονται την Εθνική Φρουρά, ενώ μόλις 27% δηλώνει ότι δεν την εμπιστεύεται. Ο μέσος όρος στα 27 κράτη μέλη είναι στο 73% για όσους εμπιστεύονται τους στρατούς των χωρών τους και στο 22% για όσους δεν τον εμπιστεύονται. Την μεγαλύτερη εμπιστοσύνη προς τον στρατό της χώρας τους, δείχνουν οι Φινλανδοί με 93% και τη χαμηλότερη οι Σλοβάκοι με 39% να δηλώνουν πως δεν τον εμπιστεύονται.
Στο ερώτημα σε ποιο βαθμό εμπιστεύονται τη δημόσια διοίκηση της χώρας, το 39% των Κυπρίων δηλώνει πως την εμπιστεύεται, και 57% ότι δεν την εμπιστεύεται. Οι αντίστοιχοι αριθμοί σε επίπεδο Ε.Ε. είναι 51% των Ευρωπαίων να εμπιστεύονται τη δημόσια διοίκηση των χωρών τους και 44% να μην την εμπιστεύονται.
Σε ότι αφορά τις τοπικές αρχές ή καλύτερα τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, σχεδόν ένας στους δύο Κύπριους (49%), δηλώνει ίτι τις εμπιστεύεται και 45% ότι δεν τις εμπιστεύεται. Στην Ε.Ε. το 57% δηλώνει ότι εμπιστεύεται τις τοπικές αρχές και μόλις 39% ότι δεν τις εμπιστεύεται.
Αρκετά ψηλή επίδοση καταγράφει η εμπιστοσύνη των Κυπρίων προς το ιατρικό προσωπικό της χώρας. Συγκεκριμένα, σχεδόν τρεις στους τέσσερις πολίτες (74%) δηλώνει ότι εμπιστεύεται το ιατρικό προσωπικό ενώ μόλις 24% δηλώνει πως δεν το εμπιστεύεται. Ο μέσος όρος των 27 κρατών μελών της ΕΕ είναι στο 78% που εμπιστεύεται το ιατρικό προσωπικό και 20% που δεν το εμπιστεύεται. Το υψηλότερο ποσοστό εμπιστοσύνης εντός Ε.Ε. καταγράφεται στην Ολλανδία με 96% και το χαμηλότερο στην Ουγγαρία με 44% να δηλώνει πως δεν εμπιστεύεται το ιατρικό προσωπικό της χώρας.
Σε σχέση με τα μέσα ενημέρωσης, το 30% των Κυπρίων δηλώνει πως εμπιστεύεται τα έντυπα μέσα, ενώ ποσοστό 46% δηλώνει ότι δεν τα εμπιστεύεται. Το 24% των Κυπρίων ερωτηθέντων απάντησε πως δεν γνωρίζει. Σε επίπεδο κρατών μελών της ΕΕ το 49% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι τα εμπιστεύεται, 45% ότι δεν τα εμπιστεύεται και 6% ότι δεν γνωρίζει.
Σε ότι αφορά το ραδιόφωνο το 49% των Κυπρίων ερωτηθέντων δήλωσε πως το εμπιστεύεται, το 40% ότι δεν το εμπιστεύεται ενώ το 11% δήλωσε πως δεν γνωρίζει. Περίπου η ίδια εικόνα και μάλιστα ανάλογη του μέσου όρου των 27 κρατών μελών, επικρατεί και για την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τα τηλεοπτικά κανάλια. Το 47% των Κυπρίων δήλωσε στο Ευρωβαρόμετρο πως εμπιστεύεται τα τηλεοπτικά κανάλια, το 49% ότι δεν τα εμπιστεύεται και το 4% ότι δεν γνωρίζει.
Σε ότι αφορά τα διαδικτυακά μέσα, οι Κύπριοι τα εμπιστεύονται σε ποσοστό 42%, ενώ επίσης 42% δεν τα εμπιστεύεται. Σημειώνεται ότι το 16% των ερωτηθέντων, απάντησε πως δεν γνωρίζει. Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι σε σχέση με τον μέσο όρο των κρατών μελών αλλά και των χωρών στον ευρωπαϊκό χώρο, οι Κύπριοι εμπιστεύονται πολύ περισσότερο τα διαδικτυακά μέσα σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, αφού ο μέσος όρος των 27 κρατών μελών της ΕΕ είναι 35% που εμπιστεύονται τα διαδικτυακά μέσα και 53% που δεν τα εμπιστεύονται.
Ιδιαίτερα διστακτικοί να εμπιστευθούν τα social media και τις ειδήσεις που αυτά αναπαράγουν δηλώνουν οι Ευρωπαίοι, με τους Κύπριους και τους Έλληνες πάντως, μαζί με τους Βούλγαρους, να δείχνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε όσα διαβάζουν σε αυτά. Ειδικά στην Κύπρο, το 33% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι τείνει να εμπιστεύεται τα social media, en;v to 50% τείνει να μην τα εμπιστεύεται. Ο μέσος όρος στην ΕΕ, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, καταγράφει πως οι Ευρωπαίοι τείνουν να εμπιστευτούν τα social media σε ποσοστό 20% και να μην τα εμπιστεύονται σε ποσοστό 68%.