ʼδειασμα ιδιωτικών νοσοκομείων σε Χατζηπαντέλα-Ερωτήματα και αδράνεια για έρευνα
11:45 - 06 Αυγούστου 2022
Πολλά τα ερωτήματα που προκύπτουν από τις απαιτήσεις του Υπουργείου Υγείας, για το κονδύλι των 123 εκατομμυρίων ευρώ, που ζήτησε να προστεθεί στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, για να καλύψουν υπηρεσίες εκτός ΓεΣΥ. Πρόκειται για ένα αρκετά μεγάλο κονδύλι, που ενώ το Υπουργείο Υγείας έδωσε κάποιες απαντήσεις για ποιο λόγο το ζητάει, αυτές ανατρέπονται από τις τοποθετήσεις δύο εκ των μεγαλύτερων ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, που ουσιαστικά διαψεύδουν τις συγκεκριμένες απαντήσεις.
Το Υπουργείο Υγείας είχε αναφέρει πως ένα μέρος από το συγκεκριμένο κονδύλι θα διατίθετο για τις ανάγκες παραπομπής ασθενών στον ιδιωτικό τομέα, που δεν είναι συμβεβλημένος στο ΓεΣΥ. Συγκεκριμένα, ο Σύμβουλος του υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου είχε αναφέρει σε δηλώσεις του πως το Υπουργείο Υγείας, αναγκάζεται, σε πολλές περιπτώσεις, κατεπείγοντα περιστατικά τα οποία δεν είναι σε θέση να αναλάβουν νοσηλευτήρια του ΓεΣΥ, είτε λόγω φόρτου εργασίας είτε μη ύπαρξης εφημερεύοντα ειδικού γιατρού, ή λόγω έλλειψης κλινών, να προβαίνει σε αγορά υπηρεσιών με σημαντικά υψηλά κόστη προκειμένου «και πάλι για να σωθούν ανθρώπινες ζωές».
Στη συγκεκριμένη τοποθέτηση απάντησαν το Mediterranean Hospital of Cyprus, αλλά και το Αρεταίειο Νοσοκομείο, τα οποία ουσιαστικά άδειασαν το Υπουργείο, τονίζοντας πως ουδέποτε τους είχε ζητηθεί να ανταποκριθούν σε επείγον περιστατικό και να αρνηθούν. Σημειώνεται πως και τα δύο νοσηλευτήρια είναι συμβεβλημένα στο ΓεΣΥ.
Από πλευράς του, το Mediterranean εξέφρασε την ετοιμότητά του να ανταποκριθεί σε οποιοδήποτε επείγον περιστατικό υπάρξει, ενώ υπέδειξε πως έχει αποστείλει επιστολή, προς το Υπουργείο Υγείας, αλλά και τον ΟΑΥ, ζητώντας να γνωστοποιηθούν τα κριτήρια παραπομπής περιστατικών εκτός ΓεΣΥ.
Μάλιστα, είχε εκφραστεί έντονη δυσαρέσκεια για τις αναφορές περί ανεπάρκειας των νοσοκομείων του ΓεΣΥ, τονίζοντας δε, ότι παρέχονται υπηρεσίες σε υψηλό επίπεδο από τα νοσηλευτήρια που είναι συμβεβλημένα στο ΓεΣΥ.
Σε παρόμοιο ύφος κινείται και η τοποθέτηση του Αρεταίειου Νοσοκομείου. Συγκεκριμένα, στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» φιλοξενούνται δηλώσεις του Διευθυντή του νοσοκομείου, Μιχάλη Παπαδόπουλου, ο οποίος ανέφερε πως το νοσοκομείο δεν δέχθηκε ποτέ κλήση για επείγον περιστατικό και δεν ανταποκρίθηκε. Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε «φυσικά όχι» και πρόσθεσε πως το νοσοκομείο μπορεί να πιέζεται, όσον αφορά στις κλίνες του, ωστόσο δεν επικοινώνησε ποτέ κάποιος μαζί τους, από πλευράς Υπουργείου, για επείγον περιστατικό και να αρνηθούν περίθαλψη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φωνές στον ΟΑΥ με απαιτήσεις Υπ. Υγείας-Ζητά 123 εκ. για υπηρεσίες εκτός ΓεΣΥ
Λίγες ώρες αργότερα, το νοσηλευτήριο αναδιπλώθηκε και άλλαξε τελικά στάση, αναφέροντας πως «το δημοσίευμα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και έχει παρερμηνευθεί. Ως εκ τούτου το Αρεταίειο Νοσοκομείο διαχωρίζει τη θέση του και δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση οι διαδικασίες που ακολουθούνται από το Υπουργείο Υγείας για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών».
Σωρεία ερωτημάτων
Παρ' όλα αυτά, όπως έχουν διαμορφωθεί τα δεδομένα, προκύπτουν σωρεία ερωτημάτων, τόσο για τους τρόπους χειρισμού των επειγόντων περιστατικών, από πλευράς Υπουργείου Υγείας, όσο και για τον έλεγχο που ασκείται, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους. Από πλευράς νοσηλευτηρίων διαφαίνεται ότι το Υπουργείο Υγείας δεν έχει έρθει σε επικοινωνία μαζί τους, για να τους ενημερώσει για επείγοντα περιστατικά, τα οποία χρήζουν βοήθειας. Το πρώτο βασικό ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσο το Υπουργείο Υγείας επικοινωνούσε με τα νοσηλευτήρια και μετά λάμβανε τις αποφάσεις; Ή λειτουργούσε αυθαίρετα, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την ανεπάρκεια στα νοσηλευτήρια;
Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν δύο απόψεις, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση η μία από την άλλη. Ποια αντικατοπτρίζει την αλήθεια και ποια όχι; Εκ φύσεως, όπως έχουν διατυπωθεί τα πράγματα, δεν είναι εφικτό και οι δύο πλευρές να είναι αληθείς, αφού είναι ο λόγος του Υπουργείου ενάντια στο λόγο των νοσηλευτηρίων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαντά ξανά σε Αντωνίου η Ελεγκτική Υπηρεσία-«Η ΕΥ διεξήγαγε έλεγχο νομιμότητας»
Την απάντηση στο συγκεκριμένο θέμα θα έπρεπε να δώσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, που διενεργούν ελέγχους, όπως είναι η Ελεγκτική Υπηρεσία, αλλά και ο Επίτροπος Εποπτείας του ΓεΣΥ. Για ποιο λόγο δεν έχει γίνει κάποια έρευνα ή τουλάχιστον να διαταχθεί; Ακόμη κι αν δεν ισχύουν όσα κατήγγειλε ο ΟΑΥ και υπάρχει άλλη εξήγηση για την ανάγκη αυτών των 123 εκατομμυρίων ευρώ, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα έπρεπε να είχαν δράσει άμεσα, ώστε να ξεκαθαριστούν οι σκιές που έχουν δημιουργηθεί.
Πάντως, όλη η ιστορία έχει φέρει στην επιφάνεια καλά κρυμμένες τρύπες, οι οποίες αν δεν κλείσουν, θα συνεχίζουν να διαιωνίζουν το πρόβλημα, κάτι το οποίο θα έπρεπε να απασχολεί τον υπουργό Υγείας. Υπενθυμίζεται ότι οι ασθενείς έχουν καλέσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρέμβει και να πάρει θέση, ώστε να συνεχίσει το ΓεΣΥ να λειτουργεί ομαλά και σωστά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το ΓεΣΥ, η Λερναία Ύδρα και ο γόρδιος δεσμός ενώπιον του Νίκου Αναστασιάδη