Αναγνώρισε την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία η ΕΕ
12:14 - 11 Σεπτεμβρίου 2022
Στην αναγνώριση της εραγλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Τουρκία, μέσω στης Πράσινης Γραμμής, προχώρησαν οι Βρυξέλλες, με το Υπουργείο Εσωτερικών να κάνει λόγο για μέγιστη διπλωματική επιτυχία. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εσωτερικών πέτυχε να εισαχθεί ειδική αναφορά για την Πράσινη Γραμμή, στο κείμενο της συμβιβαστικής πρότασης της Τσεχικής Προεδρίας για αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών, μετά από πολύμηνη και δύσκολη διαπραγμάτευση, το Υπουργείο Εσωτερικών πέτυχε προχθες στις Βρυξέλες μια μέγιστη διπλωματική επιτυχία. Την αναγνώριση της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Τουρκία μέσω της Πράσινης Γραμμής, που δίνει πλέον νέες δυνατότητες αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πτώσεις θανάτου φοιτητών, πέπλο μυστηρίου και καταγγελίες για 100 θύματα
Πιο συγκεκριμένα, προστίθεται, στο κείμενο της συμβιβαστικής πρότασης της Τσεχικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση καταστάσεων εργαλειοποίησης στον τομέα του ασύλου και της μετανάστευσης, το Υπουργείο Εσωτερικών πέτυχε να εισαχθεί ειδική αναφορά στην Πράσινη Γραμμή που καταγράφει με σαφήνεια ότι:
«Παρόλο που η Πράσινη Γραμμή δεν αποτελεί εξωτερικό σύνορο, προκύπτει ότι η κατάσταση κατά την οποία μια τρίτη χώρα ή ένας μη κρατικός φορέας ενθαρρύνει ή διευκολύνει τη μετακίνηση υπηκόων τρίτων χωρών να διασχίσουν τη γραμμή θα πρέπει να θεωρηθεί ως εργαλειοποίηση».
Η περίληψη της αναφοράς αυτής σε επίσημο Κανονισμό της Ε.Ε., αναφέρει το Υπουργείο Εσωτερικών, «αποτελεί και την πρώτη επίσημη παραδοχή της Ευρώπης για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία μέσω της Πράσινης Γραμμής και παρέχει πλέον ξεκάθαρα τη δυνατότητα στην Κυπριακή Δημοκρατία να αντιμετωπίσει την υβριδική απειλή της Τουρκίας και να ανακόψει τις καθημερινές παράνομες διελεύσεις παράτυπων μεταναστών που διοχετεύονται μέσω κατεχομένων με την υιοθέτηση όλων εκείνων των μέσων και μέτρων που κατ’ αντιστοιχία εφαρμόζονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς η Πράσινη Γραμμή να θεωρείται σύνορο».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η κίνηση Αβέρωφ, τα ανεφάρμοστα μέτρα και το μεταναστευτικό στη δίνη Προεδρικών
Καταλήγοντας, το Υπουργείο Εσωτερικών υπέδειξε πως «η εξαιρετικά σημαντική αυτή διπλωματική επιτυχία του Υπουργείου Εσωτερικών, έρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο κατά την οποία η Τουρκία εντείνει καθημερινά τις απειλές της, κυρίως κατά της Κύπρου και της Ελλάδας, ενώ πλέον η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού μέσω της Πράσινης Γραμμής, μετατρέπεται από κυπριακό ζήτημα σε ευρωπαϊκό και ως τέτοιο αναμένεται να αντιμετωπιστεί εφεξής».
Οργιάζουν οι διακινητές στα κατεχόμενα
Στο μεταξύ, τον τρόπο που δρουν οι διακινητές στα κατεχόμενα, είχε αποκαλύψει, με ρεπορτάζ της, η τουρκοκυπριακή ιστοσελίδα «Χαμπέρ Κίμπρις», κάνοντας αναφορά και σε μια πρόσφατη απόπειρα μετάβασης δια μέσου της νεκρής ζώνης, στην περιοχή του Λήδρα Πάλας.
«Αυτόν τον μήνα, (σ.σ. Αύγουστος, όταν και κυκλοφόρησε το ρεπορτάζ) διακινητές ανθρώπων μετέφεραν δύο υπηκόους Μπαγκλαντές, ηλικίας 21 και 27 ετών, από το Μπαγκλαντές στην "τδβκ" με την υπόσχεση να τους μεταφέρουν στην Ευρώπη και έλαβαν ως αντάλλαγμα 6 χιλιάδες ευρώ ο καθένας από τα θύματα της εμπορίας ανθρώπων. Εισήγαγαν αυτά τα δύο άτομα στο πανεπιστήμιο και τα έστειλαν να εργαστούν σε οικοδομές. Στη συνέχεια, οδήγησαν αυτά τα θύματα στην περιοχή του "γιγιτλέρ μπουρτζού" (περιοχή Λήδρα Πάλας) με σκοπό να περάσουν στην Κυπριακή Δημοκρατία και έλαβαν ως αντάλλαγμα 150 ευρώ ανά άτομο», αναφέρει το δημοσίευμα.
Προστίθεται στο ρεπορτάζ, ότι πολίτες Τρίτων Χωρών που οδηγούνται στα κατεχόμενα από διακινητές «εξαναγκάζονται να κάνουν πράγματα που δεν επιθυμούν, να εργάζονται παράνομα, υφίστανται εκμετάλλευση και κακοποίηση στους λεγόμενους χώρους εργασίας τους και εμπλέκονται στο (οργανωμένο) έγκλημα».
Ειδική αναφορά γίνεται στην περίπτωση των εικονικών «φοιτητών» στα «πανεπιστήμια» των κατεχομένων. «Η "αστυνομία" ανακοίνωσε ότι ύποπτοι για εμπορία ανθρώπων εισήγαγαν 322 υπηκόους του Μπαγκλαντές σε 5 διαφορετικά εκπαιδευτικά ιδρύματα κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021 και 2022. Κανένα από αυτά (τα 322 άτομα) δεν φοίτησε. Και 22 άτομα συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στη φυλακή για διάφορα αδικήματα, ιδίως για παραβίαση της στρατιωτικής απαγορευμένης ζώνης» σημειώνεται.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οργιάζουν οι διακινητές στα κατεχόμενα-Τους στέλνουν στην ΚΔ για 150 ευρώ