Η σύγχρονη κοινωνία με αντιλήψεις περασμένου αιώνα και η «αμαρτία» να είσαι gay

Πρακτικές και αντιδράσεις του περασμένου αιώνα και μίας Κύπρου κλειστόμυαλης. Αυτό θυμίζει η αντίδραση του νυχτερινού κέντρου που πέταξε έξω ένα ζευγάρι ομοφυλόφιλων, επειδή άκουσον άκουσον τόλμησαν να ανταλλάξουν… ένα φιλί σε δημόσια θέα. Μία χώρα που όσον αφορά στις αντιλήψεις της βρίσκεται αρκετές δεκαετίες πίσω θυμίζουν και οι αντιδράσεις που παρατηρεί κάποιος όταν κάνει ένα γύρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τους περισσότερους χρήστες, δυστυχώς, να επικροτούν αυτή τη συμπεριφορά. Και όλα αυτά έγιναν σε μία εποχή που η Βουλή επιχειρεί να περάσει νόμο, ο οποίος θα σταματήσει τα βασανιστήρια και τις θεραπείες μεταστροφής για τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Η αντίδραση ενός manager σε νυχτερινό κέντρο να διώξει κακήν κακώς ένα ζευγάρι gay, επειδή ήθελαν απλά να ανταλλάξουν ένα φιλί και οι… ξεδιάντροποι δεν κρύφτηκαν πίσω από πετσέτες ή δεν μπήκαν κάτω από το τραπέζι για να το κάνουν, πρέπει να προκαλέσει προβληματισμό σε όλους. Όλους επειδή οι αντιλήψεις αυτές, δυστυχώς, υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν, αφού οι άνθρωποι που τις πιστεύουν είναι κατά κύριο λόγο μεγάλης ηλικίας και τις μεταδίδουν στα παιδιά και εγγόνια τους.

Το εν λόγω περιστατικό πρέπει να προκαλεί ανησυχία, αφού η συγκεκριμένη αντίδραση δεν είναι κάτι ξένο για την κυπριακή κοινωνία. Αντίθετα, αρκετές φορές ακούστηκαν παρόμοιες αντιλήψεις, από ανθρώπους νεαρούς, που θα επικροτούσαν με κλειστά τα μάτια τέτοιες συμπεριφορές. Και αυτό δεν είναι υπερβολή, αφού μία βόλτα στα social media θα επιβεβαιώσει αυτή την άποψη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έδιωξαν ζευγάρι ομοφυλόφιλων από κλαμπ επειδή φιλήθηκαν

«Έσσω τους να τα κάμνουν, όχι δημόσια» και οκτώ likes, «καλά τους εκάμαν» και έντεκα likes, «καλά τους εκάμαν, να μείνουν έσσω τους να με προκαλούν» και άλλα έξι likes. Όλα αυτά κάτω από μία ανάρτηση για το συγκεκριμένο θέμα. «Μπράβο στους υπεύθυνους του κλαμπ», με τέσσερα likes, «έχει παντού ξεράσματα, καλά τους έκαναν, να μην προκαλούν», με άλλα πέντε likes, «καλά τους εκάμαν, τες ανωμαλίες έσσω σας», με άλλα έξι likes, σε άλλη ανάρτηση για το θέμα αυτό.

«Παρόμοια περιστατικά, τον τελευταίο καιρό, από διάφορες επιχειρήσεις, δεν έχουμε. Βέβαια δεν φτάνουν όλα στην οργάνωση, το συγκεκριμένο ζευγάρι επικοινώνησε μαζί μας και το ανέφερε. Παλιά υπήρχαν κάποιες περιπτώσεις παρόμοιων συμπεριφορών, όπως για παράδειγμα ένα ξενοδοχείο δεν επέτρεψε σε ένα ζευγάρι λεσβίων να μείνει. Όμως, δεν είχαμε άλλες αναφορές», υπέδειξε στον REPORTER ο αντιπρόεδρος της ACCEPT ΛΟΑΤΚΙ.

Οι συμπεριφορές αυτές μαρτυρούν ένα συντηρητικό τρόπο ζωής, γεμάτο με απαρχαιωμένες αντιλήψεις και ιδέες που πριν από πενήντα χρόνια ίσως να ήταν λογικό. Όμως, σε μία ευρωπαϊκή χώρα, του 2022 κάθε άλλο παρά λογικό μπορεί να θεωρείται. Αντίθετα, είναι καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αυτού του ζευγαριού, αλλά και καταπάτηση της ελευθερίας του.

«Προσωπικά, πιστεύω ότι αποτελεί ένα συγκέρασμα από τις θρησκευτικές απόψεις, ότι είναι αρρώστια, κάτι το οποίο πρέπει να διορθωθεί και πολιτικών απόψεων, που είναι καταλύματα του παλιού καιρού. Οπότε, θεωρώ ότι η Κύπρος έχει αρκετό δρόμο να διανύσει, μέχρι να φτάσει το ιδανικό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Παιδί ήταν δεμένο σε καρέκλα για εξορκισμό γιατί πίστευαν ότι υπάρχει δαίμονας»

«Ομοφοβική και ρατσιστική θέση»

Tην ίδια ώρα, ο σύμβουλος του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, για θέματα Προώθησης της Πολυπολιτισμικότητας, της Αποδοχής και του Σεβασμού στη Διαφορετικότητα, Κώστας Γαβριηλίδης, χαρακτήρισε ρατσιστική, ως επίσης και ομοφοβική τη θέση να επιτρέπουν τα φιλιά από ετερόφυλα, αλλά όχι από ομόφυλα ζευγάρια. 

Mιλώντας στον REPORTER, o κ. Γαβριηλίδης ανέφερε ότι  για το συγκεκριμένο χώρο διασκέδασης υπήρξαν κι άλλα παράπονα στο παρελθόν από πολίτες για τέτοιας φύσεως περιστατικά, ενώ τόνισε πως «έχει αποδειχθεί ότι τα ομόφυλα ζευγάρια στην Κύπρο δεν νιώθουν άνετα να εκφράσουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους σε δημόσιους χώρους». 

Σημείωσε επίσης ότι «θα περιμέναμε, όμως, ιδιαίτερα σε έναν κλειστό χώρο να είχαν οριοθετήσει και να ακολουθούν κάποιες πολιτικές που να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να μην προωθούν διακρίσεις».

Όπως υποστήριξε, «δεν ξέρουμε που θα καταλήξει αυτή η συζήτηση ή εάν παρεκτραπούν πρόσωπα σε άλλες περιπτώσεις. Χρέος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, είναι να επιβεβαιώνει ότι τα μέλη της είναι ασφαλή και άρα ήταν ένας τρόπος για να μην υπάρξουν νέα περιστατικά στο συγκεκριμένο χώρο».

Έρευνα από Λοττίδου

Την ίδια ώρα, ο κ. Γαβριηλίδης διαμήνυσε ότι ενημερώθηκε πως η Επίτροπος Διοικήσεως Μαρία Στυλιάνου Λοττίδου άρχισε έρευνα για το περιστατικό, ωστόσο όπως εξήγησε, δεν είναι μόνο θέμα της Επιτρόπου. 

«Απ’ ότι έχω δει η Επίτροπος θα προχωρήσει σε έρευνα που είναι εξαιρετικά σημαντικό. Πρέπει να δούμε και τον σωστό τρόπο αστυνόμευσης τέτοιων», υπέδειξε. 

Στάθηκε επίσης και σε έρευνα του του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κύπρο, η οποία έδειξε πως το 78% των ομόφυλων ζευγαριών ανέφεραν ότι δεν μπορούν να κρατούν χέρια δημόσια. «Είναι ένας αριθμός πολύ πιο ψηλός από το μέσο όρο της Ε.Ε. Δεν μπορούν να εκφραστούν δημόσια».

Προσπαθεί να βελτιώσει στρεβλώσεις η Βουλή

Όλα αυτά έγιναν σε μία εποχή που η αρμόδια επιτροπή της Βουλής προσπαθεί να διορθώσει κάποιες στρεβλώσεις, που αφορούν σε αυτή την κοινότητα ατόμων. Στρεβλώσεις που οι ίδιοι δεν γνώριζαν και υπέπεσαν στην παγίδα τους, αφού οι κλειστόμυαλες αντιλήψεις τους έκαναν να πιστεύουν ότι κάτι δεν πάει καλά. Οι θεραπείες μεταστροφής, που κάθε άλλο παρά θεραπείες είναι, πρέπει να κριθούν άμεσα αντισυνταγματικές. Κι αυτό επειδή οι γονείς παίρνουν τα παιδιά τους ή οι ενήλικες επισκέπτονται ιερείς, «γιατρούς» και άλλους «επιστήμονες» για να τους αλλάξουν νοοτροπίες.

Την πρόταση νόμου ετοίμασε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς, με τα όσα ακούστηκαν κατά τη συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, να προκαλούν ανησυχία, αφού υπήρξαν αναφορές για εξορκισμούς, χορήγηση φαρμάκων, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στα συζυγικά τους καθήκοντα, ώθηση να παρακολουθήσουν ταινίες ενηλίκων με άνδρες και γυναίκες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πήραν για εξορκισμό τα παιδιά τους γιατί ήταν ομοφυλόφιλα-Άλλαξε θέση η εκκλησία

«Από ό,τι γνωρίζουμε, η συζήτηση πραγματοποιήθηκε δύο φορές στη Βουλή και τη δεύτερη φορά, παρούσα ήταν και η εκκλησία, αλλά και το ΕΛΑΜ. Μέσα από τη συζήτηση, καταλάβαμε ότι όλα τα κόμματα, πλην του ΕΛΑΜ, είναι υπέρ της ψήφισης της πρότασης νόμου. Εμείς θέλουμε την πλήρη απαγόρευση και περιμένουμε τις τελευταίες λεπτομέρειες από τη Νομική Υπηρεσία».

Το σημαντικό σημείο για την ACCEPT ΛΟΑΤΚΙ, αλλά και για τους βουλευτές είναι η πρόταση νόμου που θα ψηφιστεί, να μην είναι στα πρότυπα της απόφασης που πέρασε από τη Βουλή των Ελλήνων, η οποία αφήνει παραθυράκια για νομιμοποίηση κάποιων πρακτικών. «Δεν θέλουμε εξαιρέσεις, για όσους συναινούν. Και στην Κύπρο, όσοι το έκαναν, συναίνεσαν, χωρίς να ξέρουν τι θα ακολουθήσουν. Επίσης, δεν θέλουμε να εξαιρεθούν οι μη επαγγελματίες υγείας, όπως οι ιερείς. Εμείς θέλουμε να συμπεριληφθούν όλοι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταγγελίες για τραυματικές εμπειρίες από ΛΟΑΤΚΙ άτομα-«Ιερείς κάνουν εξορκισμό»

Δειτε Επισης

Έντονη φημολογία για επιστροφή Τιμούρ στο Παπαδόπουλος-Στη μέγγενη ο Οκκάς για επεισόδιο με παράγοντα
Πληροφορίες για deal μεταξύ Σπανούλη και Μονακό
Οι εννέα αγώνες που έρχονται χωρίς περιθώριο για στραβοπάτημα στον ΠΑΟΚ
ΒΙΝΤΕΟ: Κλότσησε στο πρόσωπο τον αντίπαλό του και τον έβγαλε νοκ άουτ στο pickleball
Προχωρημένο του αριστερού μπακ ενόψει Ιανουαρίου στον Ολυμπιακό
Το αντίο της Nike στον Ναδάλ-«Μας έδειξες τι χρειάζεται για να είσαι ο καλύτερος»
Η μεγάλη απουσία της Πάφου για το ντέρμπι με ΑΠΟΕΛ και η ασυνήθιστη βαθμολογική διαφορά
«Με έκανες να επαναπροσδιορίσω το παιχνίδι μου και να το απολαύσω ακόμα περισσότερο»
Τζιοβάνι, Ριβάλντο και Σαβιόλα πήραν την πρώτη νίκη της σεζόν με τους Barca Legends
Κλείδωσε ο αντικαταστάτης Νικ Νικολάου στην ΚΟΠ-Γρηγόρη ο εκλεκτός της Ομόνοιας