Αγνοούνται τα πορίσματα για τους 16 κόκκινους φακέλους και για τη διαιτησία στο ποδόσφαιρο
11:36 - 12 Οκτωβρίου 2023
Περί τα τέλη Μαΐου, ανήμερα του τελικού κυπέλλου, ενώπιον της Βουλής το πρώην μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας, Χάρης Σαββίδης, ισχυρίστηκε ότι έχει στοιχεία για κρυμμένους κόκκινους φακέλου, ενώ έγινε λόγος για κύκλωμα στις τάξεις της ΚΟΠ και UEFA για συγκάλυψη στημένων αγώνων, με τα όσα αναφέρθηκαν να προκαλούν σάλο και να πλήττουν για άλλη μια φορά το κυπριακό ποδόσφαιρο.
Είναι για αυτό το λόγο, που όλοι οι ισχυρισμοί έπρεπε να διερευνηθούν, αλλά την ίδια ώρα να διαπιστωθεί η τύχη των 16 κόκκινων φακέλων που απέστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η UEFA, για τους οποίους υπήρχε ο ισχυρισμός πως εξαφανίστηκαν, με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, Ευθύμιο Ευθυμίου, να δηλώνει δημόσια ότι «έχουμε πάρει απόφαση και θα οριστικοποιηθεί αύριο στην συνεδρία μας, πως θα διορίσουμε ερευνώντες λειτουργούς και την Τετάρτη το πρωί θα μπούμε στην ΚΟΠ. Αυτά που εμείς ξέρουμε είναι πληροφορίες, δεν αποδεικνύουν το οτιδήποτε. Θέλουμε να μας οδηγήσουν σε αυτό το ενδεχόμενο που σκέπτεται ο κόσμος και το οποίο ταλανίζει το ποδόσφαιρο. Αυτά τα κυκλώματα συνήθως ξεκινούν από την διοργανώτρια αρχή. Δεν ξέρω τι θα βρούμε».
Ως εκ τούτου, στις 2 Ιουνίου 2023, η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, ανακοίνωσε τον διορισμό δύο ερευνώντων λειτουργών ώστε να διερευνήσουν τους ισχυρισμούς και το υλικό που παρέδωσε ο Χάρης Σαββίδης, με τον πρόεδρο της Επιτροπής να αναφέρει πως «έχουν δοθεί οδηγίες να διερευνήσουν το περιεχόμενο αυτό των στοιχείων και να ετοιμάσουν έκθεση την οποία να μας δώσουν σε διάστημα 45 ημερών».
Πρώτη παράταση
Με βάση τα πιο πάνω, το πόρισμα θα έπρεπε να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στις 17 Ιουλίου 2023. Ημέρα κατά την οποία ωστόσο δεν παραδόθηκε, με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής, να δηλώνει στην κρατική τηλεόραση, πως δόθηκε παράταση δεκαπέντε ημερών και το πόρισμα θα παραδιδόταν μέχρι τις 8 Αυγούστου 2023.
Ακολούθησαν σχετικές δημόσιες τοποθετήσεις, κατά τις οποίες η Επιτροπή διαμήνυε πως το πόρισμα για τους φακέλους θα ήταν έτοιμο πριν την έναρξη του πρωταθλήματος, η πρεμιέρα του οποίου ήταν προγραμματισμένη για τις 17 Αυγούστου 2023.
Δεύτερη παράταση
Ωστόσο, ούτε σε αυτό το χρονικό περιθώριο παραδόθηκε το πόρισμα των ερευνώντων λειτουργών στην Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού και ο λόγος, όπως μας αναφέρθηκε, ήταν ότι υπήρξε καθυστέρηση γιατί ένα από τα μέλη που διερευνούσαν, ασθένησε από κορωνοϊό.
Τελικά δεν παραδόθηκε το πόρισμα, αγνοείται ακόμη ένα
Με βάση τα πιο πάνω δεδομένα, το πόρισμα, αφού δεν παραδόθηκε μέχρι τις 8 Αυγούστου λόγω ασθένειας, θα υπολόγιζε κάποιος πως θα έπρεπε να παραδοθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου, αν λάβουμε υπόψη πως μεσολάβησαν και οι καλοκαιρινές διακοπές, ή έστω αρχές Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο, το πρωτάθλημα έχει ξεκινήσει εδώ και δύο μήνες, και παρά τις διαβεβαιώσεις, αυτό ακόμα δεν παραδόθηκε, με αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Ευθύμιο Ευθυμίου, να αναφέρει την Τετάρτη, 11/10/2023, ενώπιον της Βουλής, πως εντός ημερών θα έχουν στα χέρια τους το πόρισμα, το οποίο έπρεπε να παραδοθεί προ πολλού, ωστόσο άγνωστο γιατί από τις 2 Ιουνίου θα φτάσουμε στο τέλος Οκτωβρίου (σ.σ ο χρόνος που προσδιορίζεται για παράδοση), χωρίς μάλιστα να υπάρχει σχετική ενημέρωση από την Επιτροπή ως προς την καθυστέρηση.
Από την άλλη, η Επιτροπή παρέδωσε ήδη το πόρισμα που αφορά το ασυμβίβαστο του προέδρου της ΚΟΠ, Γιώργου Κούμα, έρευνα η οποία ξεκίνησε σε μεταγενέστερο στάδιο από την έρευνα για τους δεκαέξι κόκκινους φακέλους.
Επίσης, στην εξίσωση έρχεται να προστεθεί και το πόρισμα που αφορά τη διαιτησία, το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει παραδοθεί. Πρόκειται για έρευνα που διατάχθηκε από την Επιτροπή Δεοντολογίας και Αθλητισμού στις 28 Σεπτεμβρίου 2022, η οποία μεταξύ άλλων, διέταξε: «Έρευνα σε σχέση με τη γνησιότητα ενός video με βάση το οποίο γίνεται ισχυρισμός για επηρεασμό της κυπριακής διαιτησίας» και «Διεξαγωγή ευρείας έρευνας σχετικά με θέματα που αφορούν την κυπριακή διαιτησία».
Παρά το γεγονός πως έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος, το πόρισμα άγνωστο σε πιο στάδιο βρίσκεται και πότε θα παραδοθεί, εκτός και αν παραδόθηκε και δεν ανακοινώθηκε, αφού δεν υπάρχει σχετική ενημέρωση από την Επιτροπή, η οποία προανήγγειλε πως το επόμενο πόρισμα αφορά την Σκοπευτική Ομοσπονδία Κύπρου.
Σημειώνεται ότι η έρευνα για το ενδεχόμενο ασυμβίβαστο του προέδρου της ΚΟΠ, ανατέθηκε στους ερευνώντες λειτουργούς που ανέλαβαν έξι μήνες προηγουμένως και την έρευνα στη διαιτησία.
Από το ασυμβίβαστο του Κούμα, στο ασυμβίβαστο της Επιτροπής
Αυτή τη στιγμή, από όλα τα πιο πάνω, ενώπιον της Εισαγγελίας βρίσκεται το πόρισμα που αφορά το ενδεχόμενο ασυμβίβαστο του Γιώργου Κούμα, με τη μπάλα πλέον να είναι στο γήπεδο του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Εισαγγελέα, ως προς το τι μέλλει γενέσθαι. Παράλληλα, στο τραπέζι βρίσκονται και οι καταγγελίες των δικηγόρων του προέδρου της ΚΟΠ, που κάνουν λόγο για παραβίαση της εμπιστευτικότητας και του Άρθρου 8, όπως επίσης το ενδεχόμενο ασυμβίβαστο του προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας, καθώς τα τέκνα του εργάζονται στο γραφείο των ερευνώντων λειτουργών, με την Νομική Υπηρεσία να αναμένεται να εξετάσει όλα τα ζητήματα στα πλαίσια της αξιολόγησης της υπόθεσης.
Πολλά τα λεφτά, θέλει αποτελέσματα η κοινή γνώμη
Αναμφίβολα, για σκοπούς διαφάνειας, θα πρέπει να υπάρχει ενημέρωση για όλες τις έρευνες της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, οι οποίες δεν είναι λίγες αυτές που διατάσσονται, είτε αφορούν το κυπριακό ποδόσφαιρο, είτε άλλα αθλήματα.
Το θέμα δεν είναι η διεξαγωγή απλά μιας έρευνας, αλλά και τα συμπεράσματα της, όποια και αν είναι, αλλά και η κατάληξη που θα έχει ένα πόρισμα, ώστε η κοινή γνώμη να λαμβάνει ενημέρωση και να έχει σφαιρική εικόνα για όλες τις υποθέσεις. Κάτι, που στις μέρες μας κρίνεται επιτακτική ανάγκη, ειδικότερα όταν το κόστος όλων αυτών των ερευνών, επωμίζονται οι πολίτες. Και τα χρήματα που δίνονται δεν είναι λίγα. Συνεπώς, αν όλες αυτές οι έρευνες γίνονται απλά για να γίνουν και για σκοπούς εντυπωσιασμού, χωρίς κατάληξη, τότε σημαίνει πως ο φορολογούμενος πολίτης πληρώνει απλώς για «πυροτεχνήματα».
Ως εκ τούτου, θα θεωρείτο ορθό, η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασία του Αθλητισμού, να δώσει στοιχεία στη δημοσιότητα ως προς τις έρευνες που κατέληξαν σε ποινικά αδικήματα, ποιες από αυτές παρέπεμψε ο Γενικός Εισαγγελέας στο Δικαστήριο και σε ποιες από αυτές υπήρξε καταδίκη. Στατιστικά τα οποία κρίνονται καθοριστικής σημασίας και αυτά είναι στο τέλος της ημέρας που μετρούν, πέραν των ενεργειών για σκοπούς εντυπωσιασμού.