Ο Πάμπλο Γκαρσία επιστρέφει στην Τούμπα όπου λατρεύτηκε κόντρα στην ομάδα που τον σημάδεψε

Το σαββατιάτικο παιχνίδι του ΠΑΟΚ με τον Πανσερραϊκό (25/11) στην Τούμπα είναι ιδιαίτερο κι αυτό που το κάνει ξεχωριστό είναι η επιστροφή του Πάμπλο Γκαρσία στην Τούμπα.

Ο Ουρουγουανός τεχνικός θα τεθεί για πρώτη φορά στην καριέρα του ως αντίπαλος στο γήπεδο στο οποίο λατρεύτηκε ως λαϊκός ήρωας για να αντιμετωπίσει την ομάδα, η οποία ήταν κι αυτή που τελικά σημάδεψε την καριέρα του ως ποδοσφαιριστή.

Ο Πάμπλο Γκαρσία φόρεσε τη φανέλα του ΠΑΟΚ σε 153 παιχνίδια κι όπως ο ίδιος παραδέχεται δεν περίμενε ότι θα δημιουργηθεί αυτή η σύνδεσή του με τον Δικέφαλο και τους οπαδούς του.

"Όταν ήταν να έλθω εδώ, σκεφτόμουν πως θα παίξω δυο χρόνια χαλαρά, χωρίς πίεση από τον κόσμο, χωρίς τίποτα. Ήρθα εδώ και όταν είδα τον κόσμο στις εξέδρες στην πρώτη προπόνηση είπα "τι είναι αυτό; Τώρα πρέπει να παίξω καλά".

Δεν περίμενα ό,τι είδα από το αεροδρόμιο και μετά. Έπαιξα στη Ρεάλ Μαδρίτης που θεωρείται η καλύτερη ομάδα στον κόσμο και μετά έπαιξα στον ΠΑΟΚ που έχει τους καλύτερους φιλάθλους στον κόσμο" είχε πει σε μια συνέντευξή του.

Η σύνδεση, το "αντίο" και το come back

Στην Τούμπα λατρεύτηκε στην κυριολεξία. "No Garcia. No Party" έγραφαν τα πλακάτ που σήκωναν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ για τον Ουρουγουανό στις κερκίδες και το όνομά του έγινε σύνθημα στα χείλη τους.

Θέλεις ο εκρηκτικός του χαρακτήρας, θέλεις η γροθιά στον Ντιόγκο σε ένα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, το γεγονός ότι ποτέ δεν μάσησε τα λόγια του, αποφεύγοντας το πολιτικώς ορθό στις δηλώσεις του, μετατράπηκε σε…επαναστατικό είδωλο για τους οπαδούς.

Ο Ουρουγουανός ταυτίστηκε μαζί τους, γιατί ίσως είδαν στο πρόσωπό του έναν παίκτη που θα κάνει τα πάντα για τη φανέλα με τον Δικέφαλο μέσα στο γήπεδο. Κι ένιωσαν ότι ο Γκαρσία είναι ένας από αυτούς.

Ο "Ινδιάνος", όπως τον αποκαλούν, αποχώρησε από τον ΠΑΟΚ το Μάρτιο του 2013, με τις σχέσεις του με τον τότε προπονητή του, Γιώργο Δώνη, να έχουν φτάσει στο απροχώρητο.

Επέστρεψε όταν ανέλαβε τον Δικέφαλο ο Χουμπ Στέφενς, χωρίς όμως να υπολογίζεται ως βασικός. Την ποδοσφαιρική του καριέρα δεν την έκλεισε στην Τούμπα, όπως θα περίμενε κι ο ίδιος, αφού το χειμώνα του 2014 υπέγραψε στη Ξάνθη.

Επέστρεψε όμως, στη Θεσσαλονίκη και στον ΠΑΟΚ λίγους μήνες αργότερα, έχοντας πλέον κρεμάσει τα παπούτσια του. Στα τμήματα υποδομής του Δικεφάλου έκανε τα πρώτα του βήματα ως προπονητής. Πρώτα στην Κ-17 το καλοκαίρι του 2015 και στη συνέχεια στην Κ-19 με την οποία κατέκτησε τρεις συνεχόμενες φορές το αντίστοιχο πρωτάθλημα.

Το Κύπελλο, η β' ομάδα και η επιστροφή στη Stoiximan Super League

Το φθινόπωρο του 2020, όταν ο Αμπέλ Φερέιρα αποχώρησε για να αναλάβει την Παλμέιρας, ο Πάμπλο Γκαρσία κλήθηκε να τον αντικαταστήσει. Στον πάγκο της πρώτης ομάδας του ΠΑΟΚ κάθισε για 42 παιχνίδια με απολογισμό 23 νίκες, εννέα ισοπαλίες και 10 ήττες.

Τον τίτλο που δεν κατάφερε να κατακτήσει ως ποδοσφαιριστής τον κατέκτησε ως πρώτος προπονητής του ΠΑΟΚ κερδίζοντας τον τελικό του 2021 με τον Ολυμπιακό.

Αυτός είναι ο τελευταίος τίτλος που έχει κατακτήσει ο Δικέφαλος, με τον Μίκαελ Κρμέτσικ να σκοράρει στις καθυστερήσεις και να δίνει το τρόπαιο στην ομάδα του.

Η κατάκτηση του Κυπέλλου δεν στάθηκε ικανή να αλλάξει την πορεία των πραγμάτων στον ΠΑΟΚ. Η διοίκηση είχε αποφασίσει να φέρει και πάλι στην Τούμπα τον Ραζβάν Λουτσέσκου και το έκανε με τον Ιβάν Σαββίδη να προτείνει στον Ουρουγουανό να αναλάβει την νεοσύστατη τότε δεύτερη ομάδα του Δικεφάλου, ολοκληρώνοντας παράλληλα και την εκπαίδευσή του ως προπονητής.

Μια πρόταση που ο Γκαρσία τη δέχθηκε μετά από σκέψη και – παρά την πικρία που λογικά θα αισθανόταν- έμεινε στην Τούμπα ως προπονητής του ΠΑΟΚ Β΄ για δυο σεζόν μέχρι το περασμένο καλοκαίρι, όταν κι αποφάσισε να επιστρέψει στη Stoiximan Super League αποδεχόμενος την πρόταση του Πανσερραϊκού.

Ο Ουρουγουανός αποχώρησε συμπληρώνοντας μια 15ετία στην Τούμπα και δηλώνοντας στο αντίο του ότι θα είναι ΠΑΟΚ μέχρι τον θάνατό του. "Έχω φύγει πολλές φορές από τον ΠΑΟΚ, για εμένα δεν χρειάζεται καν να πω αντίο, είμαι δεκαπέντε χρόνια στην Ελλάδα έχω κάνει φίλους και αδέρφια, όλοι με ξέρουν και με αγαπάνε και εγώ τους αγαπώ.

Θα είμαι ΠΑΟΚ μέχρι να πεθάνω. Σας ευχαριστώ πολύ όλους θα είμαι για πάντα ευγνώμων", ήταν η ανάρτησή του στα social media.

Παράλληλες πορείες Λουτσέσκου και Γκαρσία στον ΠΑΟΚ

Στο παιχνίδι του Σαββάτου (25/11) θα τεθούν αντιμέτωποι δυο προπονητές που έχουν κατακτήσει τρόπαια με τον Δικέφαλο. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου, αναμφισβήτητα ο πλέον επιτυχημένος τεχνικός στην ιστορία του ΠΑΟΚ, ο προπονητής του νταμπλ με το αήττητο πρωτάθλημα κι ενός ακόμη Κυπέλλου κι ο Πάμπλο Γκαρσία, ο αγαπημένος της κερκίδας, που κέρδισε το τελευταίο τρόπαιο της ομάδας.

Η παρουσία τους στην Τούμπα τα προηγούμενα δυο χρόνια ήταν μάλλον παράλληλη σαν δυο ευθείες γραμμές που δε συναντήθηκαν ποτέ.

Η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ τους έκανε ακόμα πιο δύσκολη τη συνύπαρξή τους, αν σκεφτεί μάλιστα, κανείς ότι ουσιαστικά η πρώτη κι η δεύτερη ομάδα του ΠΑΟΚ θα έπρεπε να λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία.

Όπως και να έχει κι ανεξάρτητα από την προσωπική άποψη του καθενός ο Πάμπλο Γκαρσία είχε, κυρίως ως ποδοσφαιριστής, τεράστια επίδραση στον ΠΑΟΚ.

Ακόμη κι όταν έχασε τη μητέρα του, πριν από ένα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό έμεινε στη Θεσσαλονίκη για να παίξει. Το κλάμα του όταν σκόραρε με απευθείας εκτέλεση φάουλ, σχεδόν από το κόρνερ αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες στιγμές του στο γήπεδο, στο οποίο θα βρεθεί το Σάββατο ως αντίπαλος προπονητής.

Δειτε Επισης

Έλιωσε την Μπράγκα με τριάρα και εμφάνιση… τροπαιούχου ο Ολυμπιακός!
Γκαρθία: «Ο Μεντιλίμπαρ έπαιξε μεγάλο ρόλο στο να έρθω στον Ολυμπιακό»
ΑΕΚ: Ακόμα δύο επιστροφές για τον Αλμέιδα, μπήκαν Λιβάι και Γκατσίνοβιτς
Ολυμπιακός Κ19: Ξεκινάει το φετινό του ταξίδι στο Youth League κόντρα στην Ταλίνα Κάλεβ
Ο Παναθηναϊκός στοχεύει στη νίκη με πειστική εμφάνιση στην ευρωπαϊκή του πρεμιέρα
ΠΑΟΚ: Ψάχνει την πρώτη νίκη στην League Phase για να μπει γερά στο κόλπο της πρόκρισης
Προκρίθηκε η Καβάλα στην 4η φάση του Κυπέλλου Ελλάδας
Κύπελλο Ελλάδος: Τελικός χωρίς ντέρμπι, «σφαγή» μέχρι να φτάσουν εκεί!
Ο προβληματισμός του Μεντιλίμπαρ για τη δεξιά πλευρά με Κοστίνια και Ροντινέι-Η εκτίμηση για την 11άδα με Μπράγκα
«Σωστή απόφαση να έρθω στον ΟΦΗ, μου ταιριάζει το στιλ ποδοσφαίρου του Δέλλα»